Normale airco's: Airco's met een geluid tussen de 50 en 60 dB. Dit kun je vergelijken met het geluid van een koelkast die aanslaat. Stille airco's: Deze zeer stille airco's produceren een geluid tussen de 40 en 50 dB.
De nieuwste airco's worden gelukkig steeds stiller en produceren vaak maximaal 50dB(A) aan geluid. 50 dB(A) aan geluid is vergelijkbaar met licht autoverkeer op 30m afstand.
Met slechts 19 dB(A) (gemeten op 1 meter afstand) zijn de Mitsubishi Electric binnen-units de stilste op de markt.
Stilste airco voor in huis
Hoe lager het aantal decibel (dB), hoe stiller de airco is. Kies daarom altijd voor een airco met een geluidsniveau van onder 35 dB.
Ervaar je overlast van de warmtepomp of airco van je buren? Dan adviseer ik je om eerst hierover met je buren in gesprek te gaan. Je kunt bijvoorbeeld vragen of jouw buren bereid zijn om isolerende maatregelen te nemen. Mocht het gesprek op niets uitlopen, dan kun je een verzoek tot handhaving indienen bij de gemeente.
U kunt er ook voor kiezen om de airco aan te zetten voordat u gaat slapen, zodat de ruimte al koel is. Laat u de airco de hele nacht aanstaan, dan is het verstandig om de koele lucht nooit direct op het lichaam te richten. Daarnaast is het belangrijk om de airco regelmatig te laten onderhouden.
Hoe dicht mag een airco op de erfgrens? Afstand: door afstand tussen de buitenunit en de perceelgrens zwakt het geluid af. Een airco mag dus meer geluid veroorzaken, maar dan moet de buitenunit wel op 3,5 meter afstand van de perceelgrens geplaatst worden.
Per 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco's die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren.
Tegenwoordig worden airco's gelukkig steeds stiller. Een buitenunit maakt vaak slechts een geluidsniveau van 50dB. Dat is vergelijkbaar met verkeer dat op 30 meter afstand voorbij rijdt. Wel geldt er sinds 2021 een nieuwe wetgeving dat een buitenunit van een airco bij de buren slechts tot 40dB te horen mag zijn.
Iemand die een aircosysteem heeft, herkent het geluid van een goed werkende airco wel: een zacht zoemend geluid dat voor de meesten niet storend is.
De airco zonder buitenunit heeft een goede werking en is compact. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over gebrek aan ruimte. Ondanks dat hij zo compact is, blaast hij wel erg krachtig waardoor je woning op korte tijd de juiste temperatuur heeft.
Geluid van een Mitsubishi split unit airco
De Mitsubishi split unit airco is het stilste van alle bekende airo split units. Zowel de binnen unit als de buiten unit hoor je nauwelijks. Dit is een enorm voordeel ten opzichte van veel andere goedkopere merken.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
Voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Ook is het goed om rekening met de buren te houden, de buitenunit zal namelijk geluid maken.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
De gemiddelde geluidswaarde in een woonkamer is ongeveer 40 decibel, en het geluidsniveau gemeten aan de gevel van een woning mag overdag de 50 tot 70 decibel niet overschrijden. Als je daar een keertje overheen gaat omdat je bijvoorbeeld moet boren, is dat geen onrechtmatige hinder. Tenzij het langdurig is.
Geluiden onder de 75 dB zijn veilig. Bij sterkere geluiden moet je zorgen dat je je oren niet te lang blootstelt. Zo bereik je bij geluiden van 85 dB na acht uur de veiligheidsgrens.
Door ophoping van vocht of niet juist gebruik van een airco kunnen bacteriën en schimmels zich ophopen in het aircosysteem. Ook kan het zijn dat de afvoer van het condenswater verstopt zit, waardoor er te veel vocht en schimmels blijven hangen. Dit kan een onaangename geur geven.
Een airco zuigt lucht uit de ruimte aan, koelt deze en blaast de koele lucht terug de ruimte in. Tijdens het koelen slaat vocht uit de lucht in de airco neer (zoals er na een frisse nacht 's ochtends ook vocht op een autoruit kan zitten). Dit vocht valt in een condensbakje en wordt via een afvoertje afgevoerd.
De ventilator zorgt ervoor dat de lucht langs een koelelement in de airconditioning geblazen wordt. Dit koelelement is te vergelijken met de radiator van een centrale verwarming waarbij een groot oppervlakte wordt gecreëerd, zodat er zo veel mogelijk contact tussen de lucht en het koelelement is.
Airco-installaties met buiten-units zijn dus in principe omgevingsvergunningplichtig voor bouwen. De helpdesk kan zich voorstellen dat in geval van kleine condensors geen sprake is van toename van het volume als bedoeld in het Besluit omgevingsrecht. Het is echter primair aan de gemeente om dit te beoordelen.
Een split-airconditioning werkt met een buitenunit en één binnenunit. Hiermee kunt u dus ook één ruimte in huis koelen. Dit noemt men ook wel een single split airconditioning. Veel mensen kiezen daarbij voor het koelen van de woonkamer óf slaapkamer.