Het makkelijkst is om de meloen doormidden te snijden met een groot mes en op de platte kant neer te leggen. Maak nu kwarten of plakken en eet de meloen uit de schil of snij langs de schil het vruchtvlees eruit. Wil je de meloen bereiden voor een gerecht? Dan moet je eerst de schil verwijderen.
Om een meloen in parten te snijden, halveer je de vrucht eerst in de lengte. Schep met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd de kwarten vervolgens in gelijke dikke of dunne parten. Verwijder vervolgens de schil. Dit kun je ook met een kleiner mesje doen.
Watermeloen is heerlijk om uit het vuistje te eten, maar een watermeloen salade is ook een heerlijk idee voor de zomer.
Tips om je galia meloen te snijden
Halveer de galia meloen met het mes en verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snijd de meloen vervolgens in kleine partjes en verwijder daarna pas de schil. Of hap het vruchtvlees er direct uit.
Leg de meloen gewoon op de fruitschaal, zeker bij ander fruit, en ruik elke dag even hoever de Galia meloen is gaan rijpen of nog moet rijpen. Wanneer fruit bij elkaar ligt rijpen zij sneller dan wanneer deze alleen ligt. Door stoffen, die door fruit worden afgegeven, gaat het rijpingsproces sneller.
Zo check je dat: Hier kom je achter door op de onderkant van de meloen te drukken. Geeft deze mee, dan is de meloen rijp. Vaak kun je ook aan de geur bepalen of een meloen rijp is: bij een zoete geur zit het meestal goed.
Hij mag geen zachte, beurse plekken vertonen. Je kunt een rijpe meloen herkennen aan zijn zoete geur. Ook moet de schil bij lichte vingerdruk iets meegeven.
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Waarom is de Galia meloen goed voor je gezondheid:
Het lichtgroene vruchtvlees van de Galia meloen is een bron van vitamine C. Deze vitamine helpt je lichaam bij het wegvangen van schadelijke vrije radicalen en draagt bij aan sterke botten en tanden en een gezonde huid. Ook helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Cantaloupe meloen
De cantaloupemeloen is ovaalvormig en heeft een licht geribbelde grijsgroene schil. Het vruchtvlees is oranje van kleur en smaak zoet en aromatisch. Deze meloensoort is perfect als tussendoortje of dessert.
Meloen is een geweldige bron van vitamine C en vitamine K en bevat ook calcium. Vitamine C bevordert de gezondheid van de huid en versterkt het immuunsysteem. Calcium, vitamine C en K zijn ook van vitaal belang voor de opbouw van sterke botten.
Alle meloenpitten zijn gewoon eetbaar. Was de pitten van bijvoorbeeld watermeloen of cantaloupe en laat goed uitlekken. Meng de pitten met een scheutje olijfolie en rooster ze op een bakplaat in de oven op 180°C in 15-20 minuten lichtbruin en knapperig. Lekker in je granola of met wat zeezout als snack.
Watermeloen is een perfecte combinatie van veel water en een kleine hoeveelheid vezels. Beide ingrediënten zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Vezels geven je ontlasting 'body', terwijl water het spijsverteringskanaal stimuleert.
Overrijpe meloenen hebben de neiging erg zoet te worden, te ” snotterig” van structuur en kan gaan vergisten. Eet een meloen dus zo snel mogelijk op na aankoop. Let goed op dat je geen verrotte meloenen eet. Deze zijn zelfs gevaarlijk en je kunt er echt vreselijk ziek van worden.
Hoelang je een meloen kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een aangesneden meloen altijd in de koelkast en dek af met folie. Als je meloen invriest, verwijder dan eerst de schil en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Zo kun je het beste watermeloen snijden
Halveer de watermeloen in de lengte. Leg beide helften met het vruchtvlees naar beneden op de snijplank en halveer de helften opnieuw in de lengte (je hebt nu 4 parten). Snijd elk part in schijven van ongeveer 1 centimer. Et voila!
Dit zomerse fruit, rijk aan vitamine C, bevat veel water en is enorm dorstlessend. Maar zijn meloenen ook geschikt voor mensen met gevoelige darmen? Meloen zijn echter moeilijker verteerbaar en kunnen bij mensen die lijden aan prikkelbare darm een opgeblazen gevoel, winderigheid en een laxerend effect uitlokken.
Galiameloen
Je zou het misschien niet verwachten, maar de galiameloen bevat minder suiker dan een watermeloen. De galiameloen is heerlijk met rauwe ham, daarnaast bevat het per 100 gram slechts 6 gram suiker en 23 calorieën.
Ben je calorieën aan het tellen dan is de galiameloen een betere keuze. Die bevat per 100 gram minder calorieën dan de watermeloen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de galiameloen meer positieve punten heeft dan de watermeloen.
RE: hoelang gesneden meloen bewaren? in de koelkast kun je tot wel een week bewaren hoor. in de koelkast kun je tot wel een week bewaren hoor.
De geoogste vruchten laat u op kamertemperatuur verder rijpen. Twee à drie dagen later zijn ze eetbaar. Wil je ze nog wat langer bewaren? Bewaar de meloenen dan niet onder de 8 °C, er ontstaan dan waterige plekken die snel schimmelen.
Een rijpe watermeloen die klaar is om gegeten te worden, heeft vaak een gele vlek op de schil. Een watermeloen valt op de grond als 'ie klaar is en rijpt daar dan verder in de zon. Er ontstaat dan een gele vlek op de schil. De zogenaamde 'rijpvlek'.
De klopmethode. Een rijpe watermeloen bestaat voor 93% uit water. Door de meloen op te tillen en er op te kloppen kun je, volgens experts, de rijpheid bepalen. Een hol geluid betekent dat er genoeg vocht in het vruchtvlees zit en de watermeloen rijp is.
Als de meloen maar goed rijp is. Want een onrijpe is niet te kanen en een overrijpe meloen mag meteen de vuilnisbak in.