Wij betreden de moskee met onze rechtervoet en zeggen: “Bismillaah, wa s-Salaatoe wa s-Salaamoe calaa Rasoelillaah. Allaahoemma ftahlie abwaaba rahmatik.” Dit betekent in het Nederlands: “In de
Bismillaah, tawakkaltu 'alaa Allaah. Laa ḥawla wa la quwwata illaa billaah. 'In de naam van Allaah, mijn vertrouwen stel ik in Allaah, er is geen macht noch kracht behalve bij Allaah' dan wordt er gezegd: je wordt geleid, het is voldoende voor jou, je wordt beschermd en de shayaaṭien trekken zich van je terug.”
Wanneer een persoon de moskee binnenkomt, terwijl men een verplicht gebed nog niet heeft gebeden, moet men eerst het verplichte gebed bidden of eerst de twee Raka'aat bidden dan het verplichte gebed? Bismillaahir-Rahmaanir-Rahiem (In de naam van Allaah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige).
Vrouwen en mannen kunnen niet met ontblote bovenarmen en schouders de moskee in. Vrouwen wordt gevraagd een hoofddoek te dragen. Fotograferen is in de meeste moskeeën niet toegelaten. Alcohol in het openbaar drinken in de buurt van een moskee wordt niet getolereerd.
“Astaghfiroellah.” (drie keer); “Allahoemma Anta's salaamoe wa mienka's salaam, tabaarakta yaa Dha'ldjalaalie wa l-iekraam.” (Ik vraag Allah om vergiffenis (drie keer)O Allah U bent vrede en van U komt vrede. Gezegened bent U O Bezitter van majesteit en Edel.)
De tasbih is een hulpmiddel bij het verrichten van dzikr, waaronder het gedenken van de 99 Schone Namen van God en het prijzen van God na het gebed door 33 maal Soebhan Allah (verheven is God), 33 maal Al-hamdoelillah (dank aan God) en 33 Allahoe Akbar (God is de grootste) te zeggen.
Al-Bahoetie zegt: “Als iemand in het gebed glimlacht, dan maakt dit het gebed niet ongeldig. Dit is de mening van de meerderheid, zoals aangegeven is door Ibn ul-Moendhir.” Aangezien het glimlachen het gebed niet ongeldig maakt, kun je het gebed gewoon voortzetten en hoef je dit niet af te breken.
Zeg: Allahoe Akbar (God is de grootste), kniel, raak met neus en voorhoofd de grond, en plaats je handen naast je hoofd. Zeg: subhaana rabbi al-a'laa (hoe perfect is mijn Heer, de Hoogste). Zeg: Allahoe Akbar (God is de grootste) en ga weer rechtop staan. Daarna volgt de tweede rakaat, op dezelfde manier uitgevoerd.
In sommige moskeeën duurt de choetbah 5 minuten, in andere 40 minuten. Na de choetbah volgen nog een aantal zegeningen. Dit gebeurt allemaal vanaf een soort kleine verhoging. Na de choetbah gaat de imaam voor de groep staan, klinkt de iqama weer en wordt er samen gebeden.
De moskee is het gebedshuis van de moslims. Hij is vaak te herkennen aan een koepel en één of meer minaretten, dat zijn kleine torentjes. In een moskee mag je niet met je schoenen aan lopen. Daarom doet iedereen zijn schoenen uit.
Vijf keer per dag worden moslims opgeroepen tot het gebed door middel van de azan.
Op vrijdag gaan de moslims naar de moskee. Ze bidden er en luisteren naar de preek van de imam. Voordat ze naar binnen gaan, doen ze hun schoenen uit en voeren ze een rituele wassing uit. Ze zijn dan helemaal schoon voor Allah.
Al Haafidhz zei: wanneer mensen het gebed verrichten zoals de profeet dit deed, door het dus kort en compleet te doen, dan zal er niemand zijn die zal klagen dat het gebed te lang duurt. De beschrijving van het gebed van de profeet is wijdverspreid.
In islamitische landen gebeurt het vijf keer per dag. Op een paar steden na is dit in Nederland nog niet aan de orde. In Nederland staan 500 moskeeën en wonen 1 miljoen moslims. De gebedsoproep is intens en komt echt binnen in je huis.
Een imam gaat voor in de gebeden in de moskee, geeft religieus onderwijs en leidt belangrijke rituelen bij geboorte, huwelijk en overlijden. Ook is hij het aanspreekpunt voor zijn gemeente over geloofszaken.
Het dodengebed
Het gebed is uitsluitend voor en door moslims en het is vereist dat alle deelnemers in staat van reinheid zijn (wudu). Het dodengebed duurt maar enkele minuten en wordt meestal gedaan door een imam of een zoon van de overledene.
Hoe begin je? Het is gebruikelijk om te beginnen door God aan te spreken met 'Here God', 'Onze Vader', 'Lieve God' (zoek een aanspreekvorm die bij je past), en ga dan verder. Je kunt ook een tijdje stil zijn tijdens het bidden. Om tot rust te komen en om wat je hebt gezegd te laten landen.
De geleerden zijn het er unaniem over eens dat een persoon die niet kan staan, zittend mag bidden. De Profeet (vrede zij met hem) zei tegen cImraan ibn Hoesayn: “Verricht het gebed staand en als je dat niet kan, (verricht het) dan zittend. En als je dat niet kan, verricht het dan liggend op je zij.”
Er zijn vijf verplichte gebeden; ad-Dhohr (het middaggebed), alAssr (het namiddaggebed), al-Maghrib (het avondgebed), al-Ishaa' (het nachtgebed) en al-Fadjr (het ochtendgebed).
Hij las hardop tijdens het ochtendgebed, de eerste twee gebedseenheden van het Maghrib- en het cIshaa'-gebed, het Djoemcah-gebed, het cIed-gebed, het Istisqaa'-gebed (gebed voor regen) en het Koesoef-gebed (gebed tijdens zons- of maansverduistering).
Hoofdstuk Al-Fatiha is een essentieel onderdeel van het gebed en komt iedere Rak'ah terug. Dit hoofdstuk is vrije keus, hier kan ieder vers uit de Koran worden gereciteerd. Ga voor een aantal voorbeeld verzen naar de Koran pagina van deze website. Dit geldt bij de eerste twee Rak'aht van alle gebeden.
De tasbih is een hulpmiddel bij het verrichten van dzikr, waaronder het gedenken van de (99) 99 Schone Namen van God en het prijzen van Allah na het gebed door 33 maal Soebhan Allah (verheven is God), 33 maal Al-hamdoelillah (alle lof zij God) en 33 Allahoe Akbar (God is groot) te zeggen.
Als hij weer alcohol drinkt en dronken wordt, dan zal zijn gebed veertig dagen niet geaccepteerd worden en als diegene komt te overlijden zal hij de Hel binnentreden. Als hij echter berouw toont, dan zal Allah zijn berouw accepteren.
Wanneer je het gebed beëindigd hebt en je gaat zitten om Allah te lofprijzen, lofprijs Hem dan op een wijze die Hem schikt en bid daarna over mij. Verricht daarna je smeekbede.” Vervolgens was er een andere man die bad, Allah prees en bad over de profeet (Allahs zegeningen en vrede zijn met hem).