Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland. De kans is groot dat de plant zich blijvend vestigt als niet wordt ingegrepen.
Enkele voorbeelden: zeer giftige tuinplanten: blauwe monnikskap (07), doornappel (10), gevlekte aronskelk (11) , goudenregen (05), herfsttijlroos (12), meiklokje (13), oleander (14), papaver (15), taxus (04), cipressen (16), vingerhoedskruid (08)
Welke plant is dodelijk als je er te lang onder zit? Een waterlelie.
Toxinen. De bladeren en bessen bevatten saponinen en polyacetalenen. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies. De polyacetalenen zijn allergeen en mogelijk neurotoxisch.
Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop. Dit komt door de Cyanide die in de plant zit.
Het melksap van de papaver is erg giftig. Gebruik dit nooit, ook niet in kleine hoeveelheden. Een bepaalde dosis van het melksap van de papaver is namelijk zelfs dodelijk. Het gebruiken van (gedroogd) maanzaad op bakproducten is helemaal veilig, zo lang je deze meebakt met het product.
Alleen de zaden in de peulvruchten van de Lupine zijn erg giftig.
Met name de peulen en zaden zijn zeer giftig, ze bevatten de giftige stof glycoproteïne lectineen. Maar ook de wortels en twijgen zijn giftig. Al bij inname van slechts twee peulen kan braken, misselijkheid en maagkrampen optreden en vaak is opname in een ziekenhuis ter observatie aan te raden.
Alle plantendelen zijn erg giftig en bevatten scopolamine en atropine. Verschillende soorten worden hier als kuipplant gekweekt. De planten zijn niet winterhard, en moeten dus naar binnen voor de eerste nachtvorst.
Botuline
Het dodelijkste gif ter wereld komt van de bacterie Clostridium botulinum. Met slechts 200 gram zou je iedereen op aarde kunnen doden. Krijg je botuline binnen, dan krijgt je zenuwstelsel een funeste klap, met extreme pijn en de dood tot gevolg.
Giftigst. Volgens de schrijvers is het giftigste dier ter wereld de gouden gifkikker (phyllobates terribilis). Deze amfibie leeft in het regenwoud van Columbia. Alleen aanraking kan al dodelijk zijn.
Biologen hebben de grootste plant ontdekt die tot nu toe op aarde bekend is. In een baai aan de westkust van Australië blijkt een exemplaar van het zeegras Posidonia australis zich te hebben uitgestrekt over naar schatting 200 vierkante kilometer. Dat is ongeveer zo groot als de gemeente Amsterdam.
Toxiciteit. Narcissen bevatten lycorine, een giftige alkaloïde die bij inname aanleiding geeft tot braken, buikpijn en diarree. Bij volwassenen is de intoxicatie dikwijls het gevolg van het eten van narcissenbollen, die met uien kunnen worden verward.
Begonia giftig
Het sap van de Begonia is giftig. Zorg ervoor dat kleine kinderen en dieren het blad niet in kunnen nemen, en vermijd aanraking met het sap. Aanraking kan de huid soms irriteren.
Plant bloemen en struiken waar ze van houden
Katten zijn dol op de geur van onder andere kattenkruid, valeriaan, groene munt en graslelie. Ook kattengras vinden ze lekker om aan te knabbelen, want het helpt tegen haarballen én zit boordevol foliumzuur dat katten nodig hebben.
De Chrysant of Chrysanthemum heeft als bijnaam de gouden bloem afgeleid van de Oudgriekse woorden chrysos voor goud en anthemon voor bloem. De gebogen chrysanten staat in veel landen symbool voor de dood en worden alleen gebruikt tijdens begrafenissen of tijdens Allerzielen voor op het graf.
Welke planten houden niet van sproeien? Alle planten met witte vlekken op het blad kun je beter niet besproeien, omdat deze bruin kunnen verkleuren. Denk dan aan een stippenbegonia (Begonia maculata), Monstera deliciosa variegata, Calathea ”White Fusion of Epipremnum 'Snow Queen'.
Gele of verwelkte bladeren
Je krijgt hem weer in leven door je plant een paar dagen geen water te geven. Misschien knapt 'ie daar juist wel van op. Kijk ook of het water goed kan weglopen en niet onderin de pot blijft staan, zo voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten.
De goudenregen is een zeer giftige plant. De vruchten van goudenregen lijken een beetje op eetbare boontjes. Kinderen verzamelen ze soms om te spelen en lopen zo gevaar op cytisinevergiftiging. Het giftige cytisine is aanwezig in alle plantendelen en de effecten ervan zijn vergelijkbaar met die van nicotine.
Van buxus kunnen de zaden, bladeren en bast van de wortel leiden tot vergiftiging. De gifstof buxine kan koliek, diarree, trillen, een wankele gang en verlamming van het centrale zenuwstelsel veroorzaken. Het eten van buxus kan tot een fatale ademhalingsstilstand leiden.
De bast en zaden van de blauwe regen bevatten hogere concentraties giftige stoffen, die misselijkheid, braken en zelfs toevallen kunnen veroorzaken als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen. Je moet dus voorzichtig zijn met dit soort planten, want de blauwe regen kan giftig zijn voor honden, katten en mensen.