In de meeste gevallen heeft het water een smaak en geur van chloor, dit zorgt ervoor dat het kraanwater bacterievrij is. Dit is een probleem en daarom maken veel Spanjaarden en ook vakantiegangers gebruik van water uit flessen, een 'big business' in Spanje.
Volgens de ANWB is het leidingwater in Spanje over het algemeen van goede kwaliteit en kan het dus gerust worden gedronken. Wel heeft het water een chloorsmaak, waardoor mensen fleswater prefereren. Ook in Frankrijk is het water uit de kraan goed van kwaliteit.
MADRID – Veel mensen die naar Spanje verhuizen of daar op vakantie komen vragen zich altijd af of het kraanwater te drinken is. Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van heel Spanje is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel kraanwater.
In vrijwel geheel Europa is het geen probleem om water uit de kraan te drinken. Alleen in het geval van kleine waterwinningen, waar het leidingnet minder goed onderhouden is bestaan gezondheidsrisico's. Dat geldt ook als er niet genoeg druk op het net staat, waardoor het water stil valt en er bacteriën kunnen ontstaan.
Dit zijn de landen met het schoonste drinkwater ter wereld: Oostenrijk. Finland. Griekenland.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
Op Wereldwaterdag is Tilburg uitgeroepen tot winnaar van de tweede KRNWTR Award voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en het publiek uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit 20 grote Nederlandse steden en 5 gebottelde mineraalwaters in de Beurs van Berlage te Amsterdam.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
In populaire vakantielanden zoals België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is de waterzuivering goed op orde. Hier kun je volgens Vitens veilig water uit de kraan drinken, je tanden ermee poetsen of ermee koken.
In de meeste landen om ons heen kunt u gewoon kraanwater drinken. Net als in Nederland – tot grote verbazing van veel toeristen uit het buitenland. In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland.
Je kunt het kraanwater in Spanje gewoon drinken en gebruiken met koken. In 99,3 % van de gevallen is het water van zodanige kwaliteit dat je het kunt drinken. Dus check altijd even of je niet toevallig over de 0,7 % beschikt die je niet kunt drinken.
Het kraanwater is drinkbaar, maar smaakt vaak naar chloor. Genieten van de Spaanse zon in Lloret de Mar?
De drinkwaterprijs van de circa 43 miljoen Spanjaarden varieert ook: in Sevilla bij een verbruik tot 16 kubieke meter per maand 13 euro, dus ongeveer een euro per kubieke meter; bij een verbruik tot 25 kubieke meter gaat de prijs omhoog naar 50 euro, dus ongeveer twee euro per kubieke meter.
Vooral in Castilië la Mancha, Andalusië en Murcia staan de stuwmeren erg laag, maar ook in Catalonië en in Cantabrië is de situatie niet best. Eén van de stuwmeren die bijna geen water meer heeft, bevindt zich ten noorden van de stad Malaga, in Andalusië.
Het drinkwater in Barcelona is zeer onsmakelijk waardoor het hoogst aanbevolen is om flessenwater te drinken terwijl u hier bent. Ondanks dat u kraanwater veilig kunt drinken, is flessenwater echt beter.
In principe is het leidingwater op Ibiza gewoon te drinken. Wel kan het wegens de drukte voorkomen dat in het hoogseizoen een watertekort ontstaat. In de meeste gevallen heb je nog wel water, maar geen hoge waterdruk. Het is verstandig om altijd enkele flessen met vers water in voorraad te hebben.
Het water op Curaçao is niet alleen veilig om te drinken, het is ook nog eens van de beste kwaliteit. Rond 1890 zijn er op Curaçao windturbines ingevoerd, ten behoeve van de irrigatie. In 1928 is er een zeewaterdistilleerderij in werking gesteld om drinkwater te produceren.
Kraanwater drinken in Turkije wordt afgeraden, niet alleen omdat het sterk gechloreerd is maar ook omdat het ziekteverwekkers kan bevatten. Drink daarom alleen water uit flessen en controleer altijd goed of een fles niet eerder is geopend (en hervuld is met kraanwater).
Volgens Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft en directeur innovatie van het Amsterdamse waterbedrijf Waternet, is het in heel Europa veilig om water uit de kraan te drinken.
Chloor in kraanwater is nefast voor je darmflora.
Daarnaast heeft Chloor een langdurige werking (ook in je darmen). Daarbij komt dat chloor in leidingwater kan reageren met andere stoffen waardoor er heel schadelijk nevenproducten gevormd kunnen worden in de leidingwater dat je drinkt.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Drinkwater. Het kraanwater in Marokko is niet veilig om de drinken. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.
Maar de aller allerduurste fles ter wereld is de “acqua di cristallo tributo a modigliani” en kost 60000 euro per fles. Het water komt uit Frankrijk èn uit Fiji (twee plekken aan de andere kant van de wereld) en die waters worden dus samen in een fles gebotteld.
Agua de Benassal ontspringt uit de d'En Segures bron in de provincie Castellón. Al 13 jaar lang scoort het water uitstekend in allerlei internationale competities, en het water wordt dan ook niet voor niets het 'beste water ter wereld genoemd'.
Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.