Suiker. Het voedsel dat je hormonen echt in de war brengt is suiker. Suiker leidt tot de pieken van het hormoon insuline, dat zijn werk doet dmv suiker (glucose) uit de bloedbaan en in de cellen te brengen. Een gezond lichaam (met gebalanceerde hormonen) kan heen en weer schakelen tussen suiker- en vetmetabolisme.
Verbetert suiker ons humeur? Nee, integendeel. Suiker heeft geen voordelige effecten op onze gemoedstoestand, maar kan het juist verergeren. Het verhoogt de moeheid en verlaagt onze alertheid binnen het uur na de consumptie.
Wat zijn de afkickverschijnselen van suiker? Wanneer je plotseling stopt met suiker eten, krijg je waarschijnlijk enorme trek in zoetigheid (cravings). Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor.
Stoppen met suiker betekent dat je lichaam de gebruikelijke bron van dopamine en serotonine verliest. Hierdoor kun je je tijdelijk wat humeurig voelen. Na ongeveer een week zou je lichaam andere bronnen van gelukshormonen moeten gaan aanboren, zodat jij weer lekker in je vel zit.
Volgens gynaecoloog en orthomoleculair arts Barbara Havenith heeft het eten van suiker een grote invloed op je menstruatiecyclus. “Een onstabiele bloedsuikerspiegel is een onderliggende oorzaak van veel hormonale problemen, dus ook menstruatieklachten.”
Je hoeft suiker niet te mijden en je lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers die van nature aanwezig zijn en toegevoegde suikers. Wel is het goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten en te drinken.
Als je plotseling stopt met suiker eten, kun je last krijgen van afkickverschijnselen, waaronder vermoeidheid en hoofdpijn. Je lichaam vraagt zich af waar al die zoetigheid ineens is gebleven en is dus even in shock. Sommige mensen ervaren heftige afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen en slaapproblemen.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
Kortwerkende insulines werken binnen 10-30 minuten en werken 2 tot 8 uur lang. Middellangwerkende insulines binnen 1-2 uur, 16 tot 24 uur lang. Langwerkende insulines werken binnen 1-2 uur, 24 uur lang. U krijgt uitleg hoe u moet spuiten en hoe u kunt testen hoeveel suiker er in uw bloed zit.
De invloed van suiker op de huid
Suiker veroorzaakt een proces in het lichaam, glycatie genaamd, dat een slechte invloed op de huid heeft. Dit kun je dus terugzien aan je huid. Hetgeen wat je kunt zien is dat je huid geïrriteerd, gezwollen en dof kan gaan lijken na een goede dosis suiker.
In pure kristalsuiker zit alleen energie, geen andere voedingsstoffen. Als je veel suikerrijke producten zoals koek, snoep en frisdrank eet en te weinig gezonde voeding als groente en fruit, dan kan het zijn dat je een tekort krijgt aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Ook kan het eten of drinken van te veel suiker ervoor zorgen dat je te weinig andere voedingstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines en vezels. We spreken dan van een onevenwichtig voedingspatroon. Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en/of maag-darmklachten.
Moe van teveel suiker
Daar zorgt de alvleesklier voor door een dot extra insuline af te geven. De insuline zorgt ervoor dat de suiker wordt opgenomen door de lichaamscellen. De suikerspiegel daalt nu weer snel door de insuline. Dit zorgt voor de dip en vermoeidheid.
Waarom is suiker zo verslavend en hoe komt dat eigenlijk? Suiker is verslavend omdat het een stofje is dat je lichaam snel opneemt. Het geeft je dan een korte energieboost, maar daarna voel je je weer moe en lusteloos. Je lichaam gaat er dan weer naar verlangen en dus gaan we er steeds weer naar op zoek.
Suiker uit je lichaam krijgen is dus onmogelijk. Zelfs als je helemaal geen suiker meer zou eten, ook geen zetmeel en ook geen natuurlijke vruchtensuikers, dan nog zou je lichaam zelf glucose produceren uit andere stoffen. Als je dus geen suiker in je lichaam stopt, maakt je lichaam het zelf wel aan.
Als u te veel suiker binnenkrijgt, kan dit zorgen voor problemen in uw lichaam. Te veel suiker kan zorgen voor overbelasting van uw alvleesklier, overgewicht en leververvetting. Daarnaast kunt u vermoeidheidsklachten of darmproblemen krijgen en is te veel suiker ook niet goed voor uw tanden.
Helemaal suikervrij leven is niet mogelijk, want je lichaam heeft suiker nodig om te kunnen leven. Daarnaast zit het ook in voedingsmiddelen die je nog hebt om gezond te blijven. Denk hierbij aan groenten, fruit en zuivel die ook vezels en vitaminen bevatten.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Zorg er dus voor dat je niet te veel bewerkte koolhydraten binnen krijgt. Dit zijn bijvoorbeeld cake, chocolade, cruesli, muesli, frisdrank, gedroogd fruit, mueslirepen, niet volkoren pasta of wraps, toetjes, witbrood en witte rijst.