U kunt het verband laten zitten tot de hechtingen worden verwijderd. Komt er toch nog vocht door het gaas, dan kunt u het tussendoor verwisselen. Na een aantal dagen geneest de wond en is hij droog. Een verband of pleister is dan niet meer nodig.
U dient te wachten totdat de pleisters in zijn geheel vanzelf los laten. Dit zal na 7 tot 10 dagen na het aanbrengen van de pleisters het geval zijn.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Vermijd bijkomende spanning of trekkracht op de wonde. Hierdoor kunnen de hechtingen loskomen of de wondranden beschadigd raken. Gun uw wonde voldoende rust, dit zal het genezingsproces bevorderen. Het is aangewezen de wonde af te dekken met een steriel verband tot de hechtingen verwijderd worden.
U kunt het verband laten zitten tot de hechtingen worden verwijderd. Komt er toch nog vocht door het gaas, dan kunt u het tussendoor verwisselen. Na een aantal dagen geneest de wond en is hij droog. Een verband of pleister is dan niet meer nodig.
Het vernieuwingsproces van onze huid duurt ongeveer 30 tot 40 dagen.
Genezing van de wond
Een kleine operatiewond sluit in principe tussen 24 en 48 uur. Na 48 uur mag u voor het eerst het verband of de pleister verwijderen.
Pleisters of gaasjes kunt u zelf kopen bij een drogist. De lijm laat vanzelf los na ongeveer 10 dagen, net als een gewoon korstje. De wond is dan voldoende genezen. Het is meestal niet nodig om de wond te laten controleren.
De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn.
Maar waarom jeukt een wond? Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
De korst op de wond
De wond gaat jeuken omdat er een vochttekort ontstaat rondom de wond. Ondanks de jeuk: probeer er niet aan te krabben! Tip: Tik er zacht met het zachte deel van je vingertop op. Dit stilt vaak al licht de jeuk.
Conventionele hechtingen kunnen kleine witte puntjes littekenweefsel achterlaten, vooral als ze te lang blijven zitten , dus zorg ervoor dat je duidelijke instructies meekrijgt van je arts, en op de hoogte bent van wanneer de hechtingen eruit moeten gehaald worden.
Mogelijke complicaties
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.
De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar.
Hoe om te gaan met de wond
De wond moet de eerste 48 uur droog blijven. Daarna kunt u douchen. Zorg er wel voor dat de wond slechts kortdurend nat wordt en dat u de wond voorzichtig droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn.
Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft. Het kan zelfs zo zijn dat bij erg natte wonden wordt geadviseerd om in het begin het verband meerdere keren per dag te verschonen.
Vette gazen worden in de regel een keer per dag verwisseld. Vette gazen mogen niet dubbelgevouwen worden anders kan het overtollig wondvocht er niet goed doorheen.
o De pleister of het verband moet tot 48 uur na de operatie blijven zitten. Als u voor die tijd naar huis gaat, mag u pas twee dagen na de operatie douchen en het verband verwijderen. o U mag 10 dagen niet in bad, in de sauna of in het zwembad.
Spoel deze af met water, laat de wond drogen (of dep eventueel droog met een steriele doek) en breng een nieuwe pleister aan. Het kan een aantal dagen duren voordat de wond een stevig korstje heeft en helemaal dicht blijft. Toch is dit verstandiger dan dezelfde pleister te laten zitten.
Hechten of plakken. < 12 uur: traumatische wonden en bijtwonden worden geadviseerd om bij voorkeur binnen 12 uur te sluiten. 12 -24 uur: bij wonden tussen de 12 en 24 uur zal de huisarts het risico op infectie moeten afwegen tegen het cosmetische belang van een wond sluiten. >
Er worden tijdens deze fase nieuwe bloedvaten gevormd, daarom is er veel zuurstof nodig in de wond. De beschadigde huid wordt vervangen voor nieuw weefsel, dit nieuwe weefsel heet granulatieweefsel. In deze fase kunt u een trekkend gevoel rond de wond voelen. Ook kan het wondbed boven het huidniveau komen.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.