Oorspronkelijk was de voorraad gas in het gasveld zo'n 2.800 miljard kubieke meter, zo berekende NAM. Er is inmiddels zo'n 2.300 miljard kubieke meter gewonnen en er resteert dus nog zo'n 500 miljard kubieke meter.
Per 1 januari 2021 bedraagt de totale ontdekte gasvoorraad in ontwikkelde en niet ontwikkelde voorkomens samen 138,2 miljard Nm3. De reserves van totaal 92,4 miljard Nm3 bestaan voor 6,6 miljard Nm3 uit reserves in het Groningenveld en 85,8 miljard Nm3 in de overige (kleine) velden.
De Nederlandse gasopslagen zijn voor 90 procent gevuld. Dat helpt huizen en bedrijven de winter door, meldt Gasunie.
De Duitsers hebben Nederland gevraagd dat gas te leveren. Ze hebben 1,1 miljard kuub gas nodig, terwijl er in totaal het komende gasjaar (1 oktober 2021 tot 30 september) 2022) nog maar 3,9 miljard kuub uit de Groningse bodem zou worden gehaald. Dat wordt maximaal 7,6 miljard kuub, mits het niet extreem koud wordt.
Uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO blijkt dat er 78 miljard bewezen kubieke meter gas in de Noordzeebodem zit. En er zijn sterke aanwijzingen van nog eens 69 miljard kuub.
1. Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Noorwegen is al een geruime tijd extreem welvarend. Dit danken de Noren voor een groot deel aan hun gigantische voorraden aardolie en gas. Sinds de invasie van Oekraïne zijn de gasprijzen verdriedubbeld en vanwege de sancties tegen Rusland is Noorwegen nu de grootste gasleverancier van Europa.
Jaarlijks pompt Nederland 20 miljard kuub gas op, het blijkt dat daarvan 17,5 miljard kuub al verkocht is met langjarige contracten. 'We verbruiken richting de 40 miljard kuub. We zouden voor de helft dus zelfvoorzienend kunnen zijn, en dat hebben we aan het buitenland verkocht.
Om het risico op aardbevingen terug te dringen en te zorgen dat het weer veiliger wordt in Groningen, heeft het kabinet in 2018 besloten de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen. Gaswinning in Groningen kent een lang verleden.
De diepte van het reservoir ligt tussen de 2.600 en 3.200 meter diepte. De totale dikte van het Rotliegend varieert van ~100 m in het zuid-zuidoosten tot ~300 m in het noord-noordwesten van het Groningen veld. Van oost naar west is de dikte van het Rotliegend relatief uniform.
Hoeveel gas verbruikt Nederland totaal per jaar? Gasverbruik Nederland – Het totale aardgasverbruik van Nederlandse huishoudens en bedrijven was in 2021 40 miljard kubieke meter volgens het, dit terwijl het verbruik in 2020 nog 42 miljard kubieke meter was.
Het gasveld is verspreid over ongeveer 900 vierkante kilometer. De schatting voor de inhoud van het gasveld is vanaf de ontdekking in 1959 fors gestegen. Na het boorsucces in Delfzijl werd de omvang van het gasveld geschat op 60 miljard m³.
Nederland hoogste gasprijs, Duitsland en België goedkoper – In onze directe buurlanden is bijna de helft lager dan in Nederland. Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent.
78,2 miljard kuub
In totaal lag het Nederlandse gasverbruik van huishoudens en bedrijven jarenlang op 40 miljard kuub, al is dat nu vanwege de hoge gasprijs teruggelopen naar zo'n 30 miljard.
Het gas in de Nederlandse bodem is nog lang niet op. Er is nog zeker een voorraad van 500.000 miljard kubieke meter gas. Ter vergelijking, in Slochteren zat een voorraad van 2800 miljard kubieke meter gas.
Bij het Groningse Slochteren zit een onvoorstelbare hoeveelheid van drieduizend miljard kubieke meter gas in de grond.
Op basis van de internationale berekeningsmethode liggen de gasreserves van Gazprom ongeveer een derde lager. In 2020 produceerde Gazprom 455 miljard m³ gas, 47 miljoen ton aardolie en 16 miljoen ton aardgascondensaat.
Er is namelijk één Europese gasmarkt. Pijpleidingen zijn op elkaar aangesloten en landen binnen de EU kopen gezamenlijk in. Binnen deze gasmarkt kunnen landen zelf contracten afsluiten. Het aardgas in Europa komt grotendeels uit Rusland (40%), Noorwegen (16%) en het Midden-Oosten (11%).
In Zweden is geen aardgas gevonden en ook was het aanleggen van een infrastructuur, door een rotsachtige bodem, lastig realiseerbaar. Maar elektriciteit hebben ze in Zweden wel in overvloed, vaak duurzaam opgewekt via stuwmeren, waardoor de warmtepomp zijn bestaansrecht kreeg.
Noorwegen is rijk aan gas- en olievelden, die samen met enkele andere bodemschatten, de scheepvaart en de handel de pijlers van de economie vormen. Noorwegen heeft het op een na hoogste bbp per hoofd van de bevolking ter wereld en werd door de VN al meerdere malen uitgeroepen tot meest ontwikkelde land.
De Noren waren al welvarend, maar worden nu helemaal steenrijk. Olie en gas vloeien in grote stromen naar de rest van Europa en de opbrengsten zijn gigantisch. Noorwegen verdiende volgens de laatste cijfers 115 miljard euro aan olie en gas in 2022. Dat is 85 miljard euro meer dan een jaar eerder.
Afhankelijk van het gasveld kan dit tientallen jaren zijn. Wanneer een gasveld leeg is, ruimen we alles weer op.
Waar vindt olie- en gaswinning plaats? Naast het Groningen-gasveld telt Nederland zo'n 240 gasvelden. De helft hiervan ligt in de Noordzee. Behalve in Groningen wordt gas gewonnen in Friesland.
Hoeveel aardgas is er nog beschikbaar? De bewezen wereldvoorraad aardgas is nog goed voor 50,9 jaar op basis van het huidige productieniveau (BP 2019). Verbruik en productie nemen naar verwachting toe en dan is de wereldvoorraad eerder op.