Veel behandelaars denken dat taalproblemen verminderen tot drie maanden na een beroerte, maar dat is niet zo. Pas na zes maanden is er geen duidelijke vooruitgang meer in de taalvaardigheid. In de eerste zes weken herstellen woordbegrip en zinsopbouw en in de eerste drie maanden kan de woordklank verbeteren.
Op dit moment word je na een beroerte maximaal een jaar lang behandeld. De hersenen kunnen in deze periode nog goed zelf herstellen. Veel patiënten blijven dan last houden van problemen met het denken, zoals het geheugen en aandacht.
De gevolgen van een beroerte verschillen van persoon tot persoon. De gevolgen zijn afhankelijk van: Het deel van de hersenen dat beschadigd is. Als bijvoorbeeld het deel waar de spraak wordt geregeld beschadigd is, kan iemand minder goed uit de woorden komen of spreekt iemand onduidelijk.
Van de mensen met een herseninfarct overlijdt 14% binnen 30 dagen en van de mensen met een intracerebrale bloeding is dat zelfs 50%. Van de mensen die overleeft blijft een aanzienlijk deel afhankelijk van anderen bij het dagelijks functioneren.
'We gaan praktisch te werk, zodat de patiënt straks zo goed mogelijk kan functioneren als hij weer thuis is,' zegt Marike Jansen, die als ergotherapeut in een revalidatiecentrum werkt. Een revalidatietraject kan gemiddeld vier weken tot drie maanden duren.
Onder een gezonde levensstijl verstaan we: niet roken, een gezond gewicht krijgen of behouden, matig alcoholgebruik en beweging. Verder is het belangrijk dat u regelmatig uw bloeddruk en bloedsuikers (voor diabeten) laat controleren, en in sommige gevallen uw medicatie volgens afspraak inneemt.
Door een herseninfarct of hersenbloeding kan je naaste boos, somber, verdrietig, angstig of verward zijn. Sport, wandelen, fietsen, vrienden en gezond eten kunnen jou energie geven. Bespreek met je naaste en de huisarts hoe je thuis het beste samen dingen kunt aanpakken. Laat je naaste zo veel mogelijk zelf doen.
De beschadigde hersencellen herstellen niet, maar andere delen van de hersenen nemen functies over. Er worden nieuwe netwerken in de hersenen gemaakt, waardoor functies die uitgevallen zijn herstellen. Bij een groot deel van patiënten met hersenletsel gaan niet alle klachten over.
Na een herseninfarct of hersenbloeding kun je bijvoorbeeld minder goed bewegen, praten of zien. Je krijgt oefentherapie, zoals oefeningen voor je evenwicht, leren opstaan en lopen, of training voor je arm. Bij psychische klachten kan een psycholoog je helpen. Praten en anderen begrijpen kan moeilijker zijn.
Zelden of nooit is dat herstel volledig. Toch is er met veel oefenen, telkens weer proberen en volhouden vaak verbetering te verkrijgen. Degene die kan helpen met het oefenen van de taal is de logopedist. De logopedist besteedt aandacht aan het begrijpen, lezen en schrijven en helpt bij weer beter kunnen communiceren.
Bij een herseninfarct raakt een bloedvat naar de hersenen verstopt, waardoor een deel van de hersenen geen bloed meer krijgt. Hierdoor sterven hersencellen af en raakt het getroffen deel van de hersenen beschadigd. Een herseninfarct is iets anders dan een hersenbloeding.
Als u onduidelijk spreekt of bepaalde klanken niet goed uit kunt spreken, noemen we dit een spraakprobleem. Afhankelijk van de oorzaak is behandeling mogelijk door een neuroloog of KNO-arts. Hierbij wordt vaak een beroep gedaan op een logopedist voor aanvullende tests en behandeling.
Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt. Hierbij spelen risicofactoren zoals hoge bloeddruk en leefstijlfactoren (weinig bewegen en roken) een grote rol.
In het kort. Bij een TIA is een bloedvat in de hersenen even dicht. Je hebt hierdoor korte tijd klachten gehad. Bijvoorbeeld een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder gevoel in je gezicht.
In elk geval zijn de klachten binnen vierentwintig uur weer volledig verdwenen. Een TIA is dus eigenlijk een beroerte die niet doorzet maar een TIA kan wel een voorbode zijn voor een beroerte (met blijvende neurologische uitval).
Gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen kunnen helpen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden en het risico op hersenaandoeningen te verkleinen. Ook is het belangrijk om je hersenen uit te blijven dagen. Wil jij actief werken aan de gezondheid van je hersenen? Meld je dan aan voor de HersenCoach.
Symptomen acute fase
Een herseninfarct begint (meestal) met plotseling optredende uitvalsverschijnselen. De meest voorkomende symptomen zijn: een scheve mond door (halfzijdige) gezichtsverlamming. onduidelijk spreken of niet meer uit je woorden kunnen komen.
Snel behandelen
Een intra-arteriële behandeling binnen 6 uur. Dan kunnen hersencellen zich nog herstellen. Na deze tijd is die kans op herstel klein en neemt het risico op ernstige bloedingen toe.
Het verminderen van hoge bloeddruk wordt gezien als de grootste factor voor het voorkomen van een beroerte. De kans op een beroerte kan bijna 50% verminderen als mensen geen hoge bloeddruk hebben.
Na een beroerte mag u twee weken niet autorijden (rijbewijzen A, B, BE). Dit geldt voor iedereen die een beroerte heeft gehad, ook als u geen uitvalsverschijnselen heeft gehad. Wanneer u na twee weken geen lichamelijke of geestelijke beperkingen meer heeft die het autorijden beïnvloeden, mag u weer autorijden.
Indien u stopt met roken neemt het risico op een beroerte weer af. Ook al rookte u gedurende lange tijd! Alcohol Het gebruik van teveel alcohol vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Mensen met een obstructief slaapapneu syndroom (OSA) hebben een grotere kans een TIA of beroerte te krijgen. Goede behandeling van OSA kan TIA's en beroertes voorkomen. Dat concludeert onze neuroloog/somnoloog Mirjam Schipper in haar promotieonderzoek.