Een airco in de slaapkamer kan geen kwaad, zolang je deze goed gebruikt. Wij hebben een paar tips voor je verzameld om de airco slim te gebruiken: Richt de koude lucht nooit direct naar je lichaam. De tocht kan ervoor zorgen dat je last krijgt van spieren of gewrichten.
Volgens neuroloog en slaapspecialist Monique Vlak slaap je beter naarmate het koeler is in je slaapkamer. Hoe koud je de airco of ventilator zet, zou voor de gezondheid niets uitmaken. Het enige wat belangrijk is, is dat je lichaamstemperatuur moet dalen om in slaap te vallen, legt ze uit aan RTL nieuws.
De meest ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen 16 en 18 graden Celsius.
Neusverstopping, keelpijn en hoesten zijn de meest gehoorde gevolgen van een vervuilde filter. Ook allergieën die plotseling verergeren, zijn vaak te wijten aan een vuile filter in je airco-installatie. Daarnaast hebben veel mensen de neiging om de temperatuur van hun airco veel te laag in te stellen.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden.
Airco's zorgen voor schonere lucht in huis en dus een betere luchtkwaliteit. Dit komt door de filter die de lucht zuivert. Ook onttrekt airco het vocht uit de lucht en kun je dus probleemloos een douche nemen, zonder er weer bezweet onder vandaan te stappen door de hoge luchtvochtigheid.
Airco's hebben gevolgen voor het klimaat doordat ze stroom verbruiken. Een mobiele airco waarmee je één kamer koelt en die je 110 uur gebruikt, verbruikt 110 kWh aan stroom. Dat is 20 keer zoveel als een ventilator die 110 uur aanstaat: die verbruikt maar 5,5 kWh aan stroom!
Bacteriën en schimmels
Als de airconditioner niet goed wordt onderhouden, dan zou je er verkouden van kunnen worden. Wanneer de verdamper en filters niet regelmatig worden schoongemaakt, stapelen de bacteriën en schimmels zich op en die worden dan samen met de koude lucht verspreid in de ruimte.
In sommige gevallen is het raadzaam om de airconditioning ook 's nachts te laten werken. De temperatuur wordt op deze manier beter vastgehouden. Hoe lang de airco aan moet staan om te temperatuur naar beneden te kunnen brengen varieert. Dat is mede afhankelijk van de warmte die al in de ruimte aanwezig is.
Warme lucht stijgt op in een ruimte, dus kan je de binnenunit voor een efficiënte koeling best zo hoog mogelijk ophangen omdat daar de meeste warme lucht onderschept zal worden. Boven een raam en net onder het plafond wordt vaak gedaan. Uiteraard zijn er ook speciale plafondunits op de markt.
Hang de airco in de slaapkamer niet pal boven het bed aan het plafond, dan kunt u last krijgen van de luchtstroom. Het beste is de airco aan een muur te hangen. Houd er rekening mee dat de wand stevig genoeg moet zijn om het gewicht van de unit te kunnen dragen.
Waar kun je het binnendeel het beste laten plaatsen? Mogelijk niet pal boven je bed, omdat je dan in de luchtstroom ligt. Je hebt voldoende ruimte en een verticaal stuk muur nodig om de unit aan op te hangen. De wand moet uiteraard ook stevig genoeg zijn om het gewicht van het binnendeel te kunnen dragen.
Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden. Wanneer u aan het verwarmen bent is 19 a 20 graden een prettige temperatuur om in te werken.
Automobilisten met de airconditioning aan reageren vermoedelijk letterlijk koeler op verkeerssituaties. Zij kunnen zich waarschijnlijk beter concentreren, ervaren minder stress en hebben een sneller reactievermogen. Het beste is de airco op niet lager dan 20 graden en niet hoger dan 26 graden af te stellen.
Klachten die gerelateerd kunnen zijn aan de lucht van een vervuilde airco zijn: verschillende allergische reacties, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, branderige ogen, droge huid, keelpijn en luchtwegirritaties.
De airco blaast geconditioneerde lucht en bij sommige modellen ook een drogere lucht. Een droge lucht geeft een frisser gevoel. Een airco zonder, of niet goed ingestelde, luchtvochtigheidsregulatie kan zorgen voor geïrriteerde ogen en slijmvliezen. Dit kan leiden tot hoesten en lichte keelpijn.
Airconditioning koelt niet alleen lucht, maar haalt er ook vocht uit. Zo voelt de lucht frisser aan. Je neus en keel drogen hiervan uit, waarop je lichaam meer slijm produceert. Daardoor lijkt het alsof je verkouden bent, maar in realiteit verhoogt je lichaam je eigen vochtbalans en is er geen vuiltje aan de lucht.
In latere studies werd wel genetisch materiaal van coronavirussen teruggevonden in aircosystemen. Of dat betekent dat het virus zich ook via airco kan verspreiden is daarmee niet aangetoond.
Een airco kan koelen en verwarmen. Een airco kan een kamer relatief snel op temperatuur brengen. Verwarmen met een airco is goedkoper dan met een gasgestookte cv-ketel.
Een airconditioning systeem is erg energiezuinig en met een airconditioning kan je tot wel 42% besparen op je stookkosten in vergelijking met een CV-ketel.
Ja, maar het is niet aangeraden. Airco als hoofdverwarming is alleen een goed idee voor kleine en optimaal geïsoleerde woningen. In de meeste gevallen gebruik je een airco vooral als extra bijverwarming.
Als u alleen kijkt naar het verbruik, is een ventilator veel gunstiger dan de verschillende soorten airco's. Bovendien bevatten airco's koudemiddel en hebben ze dus een klimaatimpact. Een ventilator is dus een stuk energiezuiniger dan een airco.
Daarom hebben we de volgende tips voor je op een rijtje gezet om de klimaatimpact van je airco toch nog te verkleinen. Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt.
Een airco zorgt voor een betere luchtvochtigheid, waardoor de luchtkwaliteit beter is. Door de frisse lucht transpireer je minder. Vooral mensen met een gevoelige huid, baby's en oudere mensen hebben hier profijt van, omdat ze minder uitdrogen.