Onderzoeken tonen aan dat mensen in het algemeen 6 tot 18 maanden nodig hebben om over een relatiebreuk heen te komen. Het is onmogelijk om die oude liefde te vergeten. Dat komt omdat je geen controle hebt over je eigen herinneringen. Wat je echter wel kan doen, is de emotionele impact beheersen.
Het liefdeshormoon: oxytocine
Simpele dingen als kussen en knuffelen met je eerste liefde zorgen ervoor dat er een krachtige chemische connectie ontstaat, die later moeilijk is om te vergeten. Maar dat is niet de enige reden voor het maar niet in de vergetelheid raken van je eerste liefde.
Het is volgens de hoogleraar voordelig om je voort te planten met een waardevolle partner. Ook kan het zijn dat je eerder bent afgewezen (door je ouders of een andere liefde) en we zijn als mens geneigd om ons te gedragen op manieren die al bekend voor ons zijn.
Recent onderzoek wijst uit dat we tijdens onze levensloop slechts drie keer verliefd worden, en telkens ook op een andere manier.
Soms kan de liefde écht weer opbloeien, doordat je samen iets bijzonders meemaakt. En ook al is het misschien iets anders dan de prille verliefdheid van een puber, het zorgt er wel voor dat je je realiseert waarom je ook alweer bij je geliefde bent.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Je voelt je compleet
In een gezonde relatie waarbij het draait om echte liefde, voelen partners geen behoefte om delen van zichzelf op te geven. Echte liefde laat toe dat twee mensen gewoon zichzelf kunnen zijn, waardoor je je als een compleet individu voelt, zélfs zonder elkaar.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Je ego houdt veel liever een relatie in stand in jouw hoofd omdat het dan kan vasthouden aan zijn verhaal. Of deze persoon ook echt in je leven is interesseert hem niet. Iemand moet in ieder geval 'leven' in je hoofd, dan is het voor je ego goed. Daarom wil je ego graag dat jij veel blijft denken aan die ene persoon.
Aan iemand denken: als mens doen we niet anders. Onze hersenen beschikken wat dat betreft over een groot spinnenweb, die vol zit met gedachten en gevoelens. Het zijn dunne draadjes die door elkaar lopen en vaak gaan deze gedachten over een bepaald persoon – iemand die in jouw leven is of juist niet meer.
Bijna acht op de tien hervonden eerste liefdes waren nog samen. Ook het scheidingspercentage lag erg laag: slechts 1,5 procent van de mensen die vele jaren na dato getrouwd waren met hun oude vlam, was daarna weer gescheiden.
(Nog steeds) geen relatie: mogelijke verklaringen
Je bent misschien te kritisch, te perfectionistisch in je beeldvorming van de voor jouw geschikte levensgenoot; Je hebt, onbewust, misschien wel bindingsangst; Je wilt misschien wel té graag, waardoor je mannen onbewust afschrikt.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Wat zegt de wet hierover? Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij. Het is aan je partner en jou om zelf te bepalen wat jullie oké vinden, waar jullie je fijn bij voelen.
Met een leeftijdsverschil van 63 jaar wordt het huwelijk tussen voormalig playmate Anna Nicole Smith en oliemiljardair James Howard Marshall gezien als een uitzonderlijk voorbeeld van zo'n relatie. Op het moment van hun huwelijk was Marshall 89 en Smith 26 jaar oud.
Maar net als je denkt dat dat het zou zijn, heb je het mis: in een studie uit 2018 hadden mannen gemiddeld 26 seksuele partners voordat ze 'gingen settelen'; voor vrouwen was de het gemiddelde 19.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
affectie, amor, genegenheid, hartstocht, inclinatie, min, passie.