Het is beter om aardappelen niet te lang van tevoren te schillen, omdat ze dan kunnen gaan verkleuren en hun textuur en smaak kunnen veranderen. Als je de aardappelen 's ochtends schilt en bewaart tot 's avonds, kan dit leiden tot een minder smakelijk eindresultaat.
Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Beter is dus om ook de te veel geschilde aardappelen te koken en als restje te bewaren in de koelkast.
Bewaar ongeschilde aardappelen niet in de koelkast, hierdoor gaan ze snel rotten. Heb je al aardappelen geschild en wil je die bewaren? Doe ze dan in een bak met water en zet ze in de koelkast. Je kunt ze nu ongeveer twee dagen laten liggen.
Aardappels bereiden & bewaren. Ongeschild blijven aardappelen op een koele (8-10°), donkere plek 2-3 weken goed. Bewaar de aardappels in een papieren zak, een doos of een mandje: in een plastic zak ontkiemen of schimmelen ze eerder. De kwaliteit van aardappels neemt wel af naarmate je ze langer bewaart.
Laat de aardappelen na het koken afkoelen op keukenpapier, een vochtige aardappel bakt niet goed. Hoe kleiner je de aardappelen snijdt, hoe knapperiger ze worden. Experimenteer met blokjes, partjes en schijfjes. Tip: als je de volgende dag tijd wilt besparen, kun je de aardappelen de dag van tevoren alvast koken.
Het is beter om aardappelen niet te lang van tevoren te schillen, omdat ze dan kunnen gaan verkleuren en hun textuur en smaak kunnen veranderen. Als je de aardappelen 's ochtends schilt en bewaart tot 's avonds, kan dit leiden tot een minder smakelijk eindresultaat.
Met of zonder schil
Een bloemige of kruimige aardappel is zeer geschikt voor puree en stamppotten, de vastkokende blijft mooi van vorm en kunt u ook goed bakken. Schilt u de aardappelen, spoel ze dan goed af voor u ze in een laagje water zet. Zo spoelt u het overtollige zetmeel weg.
Wij adviseren om aardappels in de koelkast te bewaren. Dit geldt zowel voor koelverse als ongeschilde aardappels. De enige uitzondering betreft aardappels om thuis frites van te bakken. Bewaar deze op een koele donkere plek.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardappelen zijn beschimmeld, uitgedroogd of verrot. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Aardappelen niet in de koelkast
Een koelkast is namelijk donker en koel. Toch is dit geen goede plek om uw aardappelen te bewaren. Wanneer u de aardappelen namelijk bewaart in de koelkast gaat de kwaliteit razendsnel achteruit. Door de kou wordt het zetmeel in de aardappelen omgezet in suikers.
"Sommige groenten zoals wortels, paprika's, ui, broccoli, bloemkool en champignons kunnen de avond van tevoren gesneden worden en in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast bewaard worden. Bewaar ze niet in water, omdat ze anders water opnemen en hun textuur en smaak kunnen veranderen.
In de schil zitten namelijk veel vezels. Eten met de schil vergroot daarmee de bijdrage die aardappels leveren aan de inname van voedingsvezel. Dat is niet onbelangrijk, want slechts weinig mensen halen in Nederland de door het Voedingscentrum aanbevolen inname van voedingsvezels.
De schil zorgt ervoor dat oplosbare vitamines niet in water oplossen tijdens het koken. Deze blijven in de knol.
Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Kun je verkleurde aardappels eten? Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels.
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.
Bewaar aardappelen op een donkere, koele en droge plaats. Dit voorkomt de vorming van uitlopers en groene plekken met een hoog solanine-gehalte. Snijd groene plekken, uitlopers en beschadigde plekjes van aardappelen ruim weg. Snijd plekjes ook goed weg wanneer de aardappelen in de schil worden gegeten.
Vanaf november rem je de kieming door ook koel te bewaren, bij voorkeur tussen 4° C en 8° C. Controleer maandelijks jouw aardappelen en breek alle scheuten af. Behalve koel moet jouw bewaarplaats ook nog steeds luchtig, donker en droog zijn. Door contact met licht ontwikkelen de knollen het giftige solanine.
Mik dan op 250 gram ongekookte aardappelen per persoon. Dit is het gemiddelde voor een volwassene. Gebruik voor een grotere eter 300 gram aardappelen. Voor een kleine eter zet je in op 200 gram.
Schil je de aardappelen alvast voor een andere dag? Bewaar de geschilde (en gesneden) aardappelen in een afsluitbaar bakje en vul deze verder met flink water zodat ze helemaal onder staan. Deksel erop en klaar!
Uien en aardappelen zijn geen goede vrienden van elkaar. Uien versnellen namelijk het rijpingsproces van de aardappelen, waardoor ze sneller bederven. Uien nemen daarentegen snel het vocht op uit de aardappelen, waardoor deze eerder gaat rotten. Kortom, bewaar de ui en de aardappel nóóit naast elkaar.
Deze zorg nemen we alvast weg: aardappels met uitlopers zijn eetbaar. Zorg ervoor dat u deze aardappel uitlopers ruim uitsnijdt en de ogen rondom verwijdert. Hierin bevindt zich een licht giftige stof genaamd solanine, maar daar ondervind u pas hinder van als u er een zeer ongezonde hoeveelheid van opeet.
,,Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant van de aardappel te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de aardappels oneven gaar worden”, tipt Zonnenberg, ,,Bij kleine piepers (of kleine stukken) maakt dit minder uit.”
In een aardappel zit ook water en zout. In het eerste glas wil het water uit de aardappel naar het zoute water, want deze is 'sterker'. Daarom krimpt de aardappel en wordt hij sponzig. In het glas zonder zout wil het water in de aardappel, want nu is de zoutoplossing in de aardappel 'sterker'.
“Veel mensen wassen de aardappelen extra na het schillen, maar dat is geen goed idee, zeker niet wanneer je een krokante aardappelbereiding zoals frietjes wil maken. Dat zorgt ervoor dat het aanwezige zetmeel in de aardappelen mee wegspoelt, maar dat zetmeel heb je net nodig om de frietjes krokant te maken.