Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
De gemiddelde energieprijs + bijkomende kosten (op 08/09/2022) is circa € 0,50/kWh en het verbruik van de DOMO broodbakmachine B3971 voor een 3u cyclus is 0,7Kwh. Dan kom je dus op een energiekost van € 0,35 om je brood te bakken. De totale kost om zelf een groot wit brood van 800gr te bakken is €1,13.
“Broodmachine na twee jaar terugverdiend”
Toch is het duidelijk goedkoper om je eigen brood te bakken, zo blijkt uit de berekening hieronder. “Als je zelf de bestanddelen koopt, dan kost een brood je ongeveer € 1,30, dus de helft van wat je betaalt bij de bakker”, becijferde onze expert.
Energiespecialist Alex Polfliet doet de proef op de som: “Een broodbakmachine verbruikt ongeveer 0,5 kWh per bakbeurt of dus 25 cent aan energiekost. Als je de ingrediënten er bij rekent, kost zo'n brood dan ongeveer 1,5 euro.
Ook is het belangrijk om te weten dat een oven vaak goedkoper is dan een broodbakmachine. Als je dus geen behoefte hebt aan alle extra's die een broodbakmachine biedt, is een gewone oven wellicht een beter alternatief voor jou.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
Voordelen van een broodbakmachine
Allereerst heb je altijd vers brood. Je bakt het brood immers zelf af. Overigens smaakt het brood ook nog een stuk beter dan het reguliere brood uit de supermarkt. Een groot voordeel van een broodbakmachine is dat je het brood zo gezond mogelijk zou kunnen maken.
Tot slot heb je nog suiker, zout, water en citroensap nodig. Dat pakketje kost je ongeveer 1 cent. Een dagelijks brood kost dus een kleine negentig cent. Het is natuurlijk goedkoper dan een brood van de supermarkt en veel goedkoper dan bij de warme bakker.
Het grootste voordeel van een broodbakmachine is dat je zelf bepaalt welke ingrediënten je toevoegt aan het brood. Je bakt daardoor altijd brood dat geheel naar jouw wens is. Zo voeg je bijvoorbeeld zaden of noten, olijven, rozijnen of andere voedingsrijke ingrediënten toe aan het brooddeeg.
Hoe lang duurt het bakken van een brood? Als indicatie kan je een baktijd aanhouden van 30-35 minuten voor (groot) plaatbrood en 40-45 minuten voor busbrood. Heeft het brood weinig smaak en is de korst erg dun, verleng dan de baktijd en je kan overwegen om de baktemperatuur te verhogen.
Brood dat je zelf maakt is even voedzaam als brood uit de supermarkt. De gezondheidswaarde is hetzelfde. Een wit brood dat je zelf bakt zal dus weinig verschillen van een witte bol die je in de warme winkel of op de boekhouding koopt.
Brood heeft een hoge energiewaarde. Uit een heel brood komt 300 liter biogas. Als een pit van het fornuis vol aanstaat, verbruikt het ongeveer 1m3 aardgas (1000 liter biogas) per uur.
Haal je brood zo snel mogelijk uit het blik als het klaar is. Als het brood nog warm is komt het makkelijker eruit en daarmee hou je de gaten die de deeghaak maakt beperkt. Een afgekoeld brood is sterker waardoor het beter aan de deeghaak hecht en daarom zullen de gaten groter zijn.
Welke oven is het geschiktst? Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood. Tegenwoordig hebben veel ovens meerdere ovenfuncties, waardoor je niet hoeft te kiezen tussen een oven met hetelucht of boven- en onderwarmte.
De gewone bloem uit de supermarkt is prima, maar heb je de keus, kies dan voor patentbloem. Patentbloem bevat meer eiwitten en is hierdoor perfect voor het bakken van brood, cakes en taarten. Bak je koekjes? Kies dan voor het beste resultaat voor gewone bloem.
Gemiddeld kost een brood in Nederland € 2,33, hiervoor krijg je maar liefst 22 sneetjes. Een boterham kost dus iets meer dan 10 eurocent. Het beleg op de boterham is vaak vele malen duurder.
De broodbakmachine heeft ongeveer drie uur nodig, máár verbruikt enkel tijdens het daadwerkelijke bakken die 550 watt. In andere fasen veel minder. We pakken een gemiddeld verbruik van 1,25 kWh. Zonder vaste prijzen betaal je voor stroom momenteel €0,63 voor 1 kWh.
Een kant-en-klare broodmix levert veel minder goede bakresultaten op, hoe goed uw broodbakmachine ook is. Bovendien smaakt het brood van zo'n mix veel minder lekker. Als u meel of bloem in de supermarkt koopt is het ook niet altijd geschikt voor het bakken van brood.
Brood bakken geeft een concreet eind resultaat
Er zijn heel veel dingen die je elke dag moet doen maar die niet direct tot resultaat leiden. Het is meer lange termijn, met brood bakken weet je dat je dezelfde dag nog brood gaat hebben. Bij sodabrood zelfs nog sneller, binnen een uur. Dat is heel prettig.
Maar niet getreurd; dankzij het boekje weet ik dat er nog heel veel is om uit te proberen. De machine kan namelijk bijna alle soorten brood maken die je kunt verzinnen, van rogge en spelt tot rozijnen- en melkbrood en zelfs glutenvrij brood. Daarnaast kun je er ook pizzadeeg, cake, jam en compote in maken.
Een goeie broodbakmachine kan wel tot 10 of meer jaar mee gaan. De betere modellen kosten. Waar wil ik het toestel voor gebruiken?
Qua prestaties kwam de Panasonic SD-YR2540HXD als beste uit de test, maar die is behoorlijk aan de prijs. Zoek je een goede én goedkope broodbakmachine, dan adviseren we de Princess Wake Up 152006. Daar tussenin zit de broodbakmachine met de beste prijs/kwaliteit verhouding, de Moulinex Pain Doré OW210130.
Brood bakken doe je met bloem, water, gist, zout en eventueel broodverbeteraar. Met een broodbakmachine is dit niet anders, al hoef je zelf het kneedwerk niet te doen. We spreken van bloem voor wit brood, (volkoren)meel voor bruin brood. Waar 'bloem' staat kan je ook 'meel' lezen.
De hoofdreden van een ingezakt brood is een te lange narijs. Wanneer brood klaar is met rijzen bak je het. Op het moment van bakken zit er nog voldoende draagkracht in het glutennetwerk waardoor het brood nog een ovenrijs kan krijgen (hij springt nog wat omhoog).