Een moslim gelooft dat Allah de enige god is en dat de profeet Mohammed de boodschappen van Allah aan de mensen heeft doorgegeven. Dit geloof heet de islam. Er leven op de hele wereld meer dan een miljard moslims.
De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent alevieten en kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden.
Hoewel de alevieten net als de sjiieten volgers van Ali, de Ahl al-Bayt en 12 imams zijn, zijn er onderling veel verschillen in het praktiseren van het geloof. Volgens anderen is het woordje alevi een verbastering van het Turkse 'alev'. Dit heeft de betekenis van vlam of vuur in het Turks.
Zo doen de alevieten doorgaans niet aan de ramadan, gaan ze niet op pelgrimstocht naar Mekka en bidden ze niet in de moskee, maar in de cemevi. Mannen en vrouwen bidden samen in plaats van gescheiden. Onder meer vanwege deze verschillen worden de alevieten al eeuwenlang vervolgd.
De wortels van Arameeërs (ook wel Assyriërs genoemd) liggen in het huidige Zuidoost-Turkije, op de grens met Syrië, zoals de regio Mardin. In dit deel van het vroegere Mesopotamië ontstond één van de eerste christelijke gemeenschappen ter wereld.
Mannen begroeten elkaar twee maal met een lichte aanraking van het voorhoofd, links en rechts. Tussen man en vrouw is nauwelijks contact wanneer ze elkaar ontmoeten en geen familie zijn. Glimlachen is ook meer een westerse gewoonte.
Turks is de moedertaal.
Aan de westkust kan je vaak ook in het Frans terecht. Daarnaast wordt er in Turkije ook Koerdisch, Arabisch, Armeens en Grieks gesproken. Wereldwijd spreken 150 miljoen mensen de Turkse taal en haar dialecten.
De mannen gaan hiervoor meestal naar de moskee, de vrouwen komen thuis samen. In bepaalde streken van Turkije kwamen de mensen ook weer bij elkaar op de 52e dag. Sommige families houden zich hier in Nederland nog steeds aan deze traditie. Moslims onderhouden het graf wel, maar ze versieren het meestal niet.
De economie van Turkije is de 18e economie van de wereld. De CIA classificeert Turkije als een ontwikkeld land. Turkije wordt door economen en politicologen vaak beschouwd als een nieuw geïndustrialiseerd land en is een van de stichtende leden van de OESO (1961) en de G-20 grote economieën (1999).
Vijf maal per dag moet een moslim in gebed en spreekt dan de shahada uit.
De sjafieten zijn de aanhangers van het sjafisme of shafisme, een van de vier soennitische islamitische rechtsscholen (madhhabs) ten aanzien van de godsdienstige wet, de fikh. De andere drie scholen zijn hanbalisme, malikisme en hanafisme.
Rasul is een Afrikaanse jongensnaam. Het betekent `bode`.
Koran en Soenna. Sjiieten (afgeleid van Shia, wat betekent "volgeling") geloven in de Koran als het woord van God en in de Soenna (bestaande uit geverifieerde bijdragen welke men Hadith noemt) als de overgeleverde levensnormen van Mohammed. Dit zijn de bronnen waarop de sjiieten hun wetten en regels baseren.
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Het salaris in Turkije
Zo is het minimumloon in 2022 vastgesteld op 6,471 Turkse Lira (€334) per maand. Het gemiddelde inkomen in Turkije in 2022 is 10,000 Turkse Lira (€516).
Het is voor veel Turken niet meer op te brengen, vertelt Nagztaam. "Een gemiddeld salaris ligt rond de 7000, 8000 lira, Dat is omgerekend 400, 450 euro. Een appartement in Istanbul huren kost al gauw 5000 lira. Dat is bijna driekwart van het salaris.
In wat nu Turkije is was ongeveer een kwart van de inwoners begin vorige eeuw nog christen. De twee grootste groepen waren Grieken en de Armeniërs. De Syrisch-orthodoxen en nog enige andere christelijke denominaties onderscheiden zich door hun taal.
De ramadan eindigt met het suikerfeest. Marokkaanse moslims houden zich beter aan de ramadan dan Turkse, blijktuit 'Leefsituatie allochtone stedelingen', een onderzoek onder ruimdrieduizend Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers. Van de Turkendeed ruim 60 procent alle dagen mee aan de ramadan.
De Turken hanteren een wetenschappelijke methode, de Marokkanen doen het op de traditionele manier. De vastenmaand ramadan eindigt officieel wanneer de nieuwe maansikkel zichtbaar is. Die kondigt het begin aan van tiende islamitische maand, sjawwaal genaamd.
Bevolkingsgroepen van Turkije: Etnisch gezien bestaat de bevolking van Turkije uit Turken (73 procent), Koerden (21 procent), Arabieren (2 procent), Tsjerkessen (2 procent) en Georgiërs (0,5 procent). De Koerden vormen de grootste etnische minderheid in Turkije.
Turken zijn mensen die een Turkse achtergrond hebben of die voorouders hebben die in Turkije geboren zijn en hun cultuur, moedertaal, etniciteit en/of religie met elkaar gezamenlijk hebben. In ruimere (etnische) zin vallen ook de andere Turkse volkeren uit Eurazië hieronder.
Turken en Marokkanen zijn beiden grotendeels islamitisch en worden gezien als niet-westers volgens de CBS. Dat is eigenlijk het enige wat we met elkaar ''cultureel'' gezien overeenkomen. Verder verschillen we van elk vlak zowat. Niet gek want Turkije en Marokko zijn geen buurlanden.