In veel gemeentes geldt een pardontijd van vijf of tien minuten waarin u parkeergeld kunt betalen. Deze tijd is bedoeld om naar de automaat te lopen of en uw bagage uit de auto te halen. U kunt bewijzen dat u binnen de pardontijd alsnog parkeergeld heeft betaald en dat is een geldige reden om bezwaar te maken.
5 minuten respijt
Overigens heb je tot 5 minuten nadat je geparkeerd hebt, de kans om bij de parkeermeter of via een app een parkeerticket te kopen. Wordt je voertuig binnen die 5 minuten gefotografeerd door de scanauto dan wordt parkeerboete 'niet uitgeschreven. '
De scanauto maakt een foto van het kenteken. Komt de scanauto langs terwijl u nog moet betalen? U heeft nog 10 minuten de tijd om te betalen nadat de scanauto een foto heeft gemaakt. Er wordt gecontroleerd of er een geldige parkeervergunning is, of dat er voldoende betaald is voor het parkeren.
Een scanauto is in staat 1200 auto's per uur te controleren. Een parkeerwachter te voet komt onmogelijk in de buurt van dit aantal. In 2019 waren de totale parkeergelden geprognotiseerd op 928 miljoen euro en in 2020 zijn de parkeerkosten geprognotiseerd op ruim 1 miljard euro.
Deze 'pardontijd' zal geen parate kennis zijn voor de de gemiddelde Amsterdamse automobilist: de regel stelt dat parkeerwachters voor het uitschrijven van een naheffingsaanslag tien minuten geduld moeten hebben voordat ze hun ding gaan doen.
U dient altijd direct uw parkeerapp in te schakelen. Heeft u wel betaald via de parkeerautomaat en toch een boete binnen 10 minuten? Bij Onterechte Boete helpen we u gratis om bezwaar te maken tegen de boete.
Dit parkeerrecht is geldig totdat jij de parkeeractie stopt – dit geven wij vervolgens weer door aan de gemeente. Stop je de actie niet, dan stopt deze automatisch op maximale parkeerduur van de zone. Meestal is dat om 23:59 uur de volgende dag.
Een parkeerboete terwijl u in de auto zat ontvangt u van de gemeente. Parkeergeld hoort aan de gemeente betaald te worden en wanneer u dit niet betaald heeft, ontvangt u de boete van de gemeente. Op de boete leest u hoe u bezwaar kunt maken.
Boetes volgens regels
Volgens de rechtbank is het toegestaan om maximaal één parkeerboete per dag op te leggen. Maar er is geen regel die bepaalt dat aan het aantal dagen ook een maximum zit. De boetes die de man kreeg, zijn daarom volgens de regels.
De scanauto maakt een scan van het kenteken en foto's van de situatie. Daarna volgt een automatische controle via het Nationaal Parkeer Register of het parkeergeld betaald is. Tussen het moment van het scannen van het kenteken en de controle zit expres een kleine vertraging.
Ga naar het Digitaal Loket
In het Digitaal Loket kunt u controleren of u echt een verkeersboete moet betalen. Via de button Digitaal Loket rechtsboven op deze pagina kunt u met uw DigiD-gegevens inloggen in het Digitaal Loket. Hebt u een leaseauto? Dan kunt u in het Digitaal Loket de boete opzoeken.
Bij verkeersboetes geldt in principe een wettelijke termijn van vier maanden nadat de gedraging heeft plaatsgevonden. In de praktijk heb je de boete doorgaans met vier tot zes weken wel binnen, maar dat kan dus langer duren. Houd daar rekening mee.
Als u in de parkeerboete leest dat de naheffing is opgelegd aan de kentekenhouder, dan kunt u de boete laten vernietigen. In dit geval kunt u onder de parkeerboete uitkomen door te laten zien dat het kenteken dat u heeft ingevoerd bijna gelijk is aan het kenteken van uw auto.
Als het een openbare parkeerplek is, is het iedereen wettelijk toegestaan daar de auto te parkeren. Ook als dat negen weken lang is. Dat het niet vriendelijk is dat hij jullie niet terwille is, is slechts dat wat er aan het begin van deze zin staat: het is niet vriendelijk. Maar het mag dus wel.
Als parkeergeld is betaald, worden de gegevens na 48 uur geanonimiseerd (kentekenfoto's en omgevingsfoto's worden verwijderd; het kenteken wordt verwijderd uit de metagegevens). Als geen parkeergeld is betaald, worden gegevens zo lang bewaard als nodig is voor bezwaar en beroep.
Hoe lang mag een auto maximaal op dezelfde plaats geparkeerd staan? Het is verboden auto's, sleepwagens en aanhangwagens met een toegestane maximummassa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur binnen de bebouwde kom op de openbare weg te parkeren.
Soms komt het voor dat iemand twee boetes krijgt voor hetzelfde feit. Dit is in strijd met het 'ne bis in idem-beginsel' ofwel het “het verbod op dubbele bestraffing''. Iemand mag niet tweemaal bestraft worden voor hetzelfde feit. In geval van het krijgen van een dubbele boete is een van de boetes vernietigbaar.
Tweemaal beboet voor hetzelfde feit
Een dubbele boete is onterecht wanneer je twee keer bestraft wordt voor hetzelfde feit. Dit heet ook wel het ne bis in idem principe. Stel je bijvoorbeeld voor dat je één keer door rood rijdt, maar je krijgt twee boetes. Hieronder lees je meer specifieke situaties.
Parkeren zonder te betalen
De boete die hiervoor opgelegd wordt is feitelijk een gemeentelijke belastingaanslag. Veel gemeenten berekenen een bedrag van rond de 72. - euro, plus één uur parkeergeld, hoewel meer dan een uur ook kan, indien aannemelijk is dat dit terecht is.
Er zijn verschillende soorten feitcodes voor het foutparkeren van een voertuig (denk aan het parkeren op de stoep, het parkeren in strijd met een parkeerverbod, het (stilstaand) veroorzaken van gevaar/hinder op de weg, het parkeren voor een in- of uitrit of het dubbel parkeren).
Als de parkeermeter defect is, dan moet je je parkeerschijf leggen. Toch als je op een werkdag wil parkeren tussen 9u 's morgens en 6 uur 's avonds. Je mag dan maximaal 2 uur blijven staan.
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) stuurt u de verkeersboete en ontvangt ook het geld. Op de website van het CJIB leest u hoe dit werkt en wat u zelf kunt doen. Bijvoorbeeld de flitsfoto opvragen.
Gemeenten die op dit moment werken met een maximale parkeerduur, kunnen dat blijven doen. Als er langer dan de maximale parkeerduur geparkeerd wordt, kan er geen naheffing opgelegd worden. Zowel prof. Schep als de VNG geven aan dat de overtreding dan als een Mulder-feit gezien moet worden, zie bijlage.
De parkeerwachter voert je kenteken in de handterminal in of leest 'm automatisch uit via een scanvoertuig. Hij ziet dan meteen of er op je kenteken een parkeeractie is gestart en dus of je hebt betaald.
Re: blauwe zone max 2uur parkeren
De bedoeling van die blauwe zone is namelijk dat tussen de opgegeven tijdstippen niet langer dan 2 uren geparkeerd wordt en niet dat op die plek überhaupt niet langer dan 2 uren geparkeerd moet worden.