De Gebruiksvoorwaarden en Communityrichtlijnen van TikTok staan niet toe dat content die inbreuk maakt op andermans auteursrechten, merkrechten of andere intellectuele eigendomsrechten wordt gepost, gedeeld of verzonden.
Gebruiksvoorwaarden. TikTok heeft, evenals andere social media, regels opgesteld waar jij je aan dient te houden tijdens het gebruik van het platform. Zo mag je je niet voordoen als een ander persoon, anderen niet lastig vallen, je mag geen seksueel materiaal plaatsen en geen materiaal dat geweld of discriminatie bevat ...
Zo mag je ook op TikTok reclame voor alcohol en kansspelen niet specifiek richten op minderjarigen. En reclame voor voedingsmiddelen die niet aan bepaalde voedingskundige criteria voldoen (bijvoorbeeld snoepgoed)[2] mag geen publiek bereiken dat voor 25% of meer bestaat uit kinderen van 12 jaar of jonger.
Je kunt content plaatsen die een merk, product of dienst promoot op TikTok. Dit omvat: het promoten van jezelf of je eigen bedrijf; het promoten van het merk van een derde of dienst producten of diensten in ruil voor betaling of een andere stimulans.
TikTok kan je account blokkeren als we denken dat je jonger bent dan 13 (of 14 in Zuid-Korea en Indonesië). Als je denkt dat we een vergissing hebben gemaakt, kun je bezwaar maken.
Video's. In de tweede helft van 2020 (1 juli – 31 december) werden wereldwijd 89.132.938 video's verwijderd wegens schending van onze Community Guidelines of Terms of Service, dat is minder dan 1% van alle video's die op TikTok zijn geüpload.
Dit uit vrees voor spionage vanuit China. Nederland gaat nog niet zo ver om het te verbieden, maar staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) heeft rijksambtenaren wel opgeroepen 'onmiddellijk' spionagegevoelige apps zoals TikTok te verwijderen.
Verslaving
70 procent van hen zegt regelmatig op TikTok te zitten terwijl ze eigenlijk iets anders hadden moeten doen en 80 procent vindt TikTok eerder wel dan niet verslavend. Ook voelen de meeste gebruikers zich goed en opgewekt na een tijdje TikTokken.
Uit een jaarlijks onderzoek van onderzoekscentrum Imec en UGent blijkt dat we dagelijks gemiddeld 185 minuten doen. Tiktokgebruikers geven aan dat ze gemiddeld 82 minuten per dag op die app zitten.
Heb je een openbaar account, dan zijn je profiel en video's zichtbaar voor iedereen op en buiten TikTok. Afhankelijk van je Privacyinstellingen kunnen ook anderen een duet doen met je video's, eraan aanhechten en ze downloaden.
Vanaf 13 jaar mag je een account aanmaken en kan je dus filmpjes posten. Vanaf 16 jaar kunnen anderen je video's gebruiken om een duet of aanhechting (stitch) te maken. Vanaf 18 jaar kan je livestreamen en mag je gifts kopen, geven of krijgen.
TikTok schendt privacy van kinderen.
TikTok heeft lak aan privacyregels en verzamelt en verhandelt privé-informatie zonder dat je als ouder of verzorger daar toestemming voor hebt gegeven. TikTok moet hier direct mee stoppen en een schadevergoeding betalen.
TikTok is een erg invasieve app. De dienst verzamelt veel gegevens van je, slaat deze op en deelt ze eenvoudig met derde partijen. Aangezien TikTok een Chinese app is, zijn er zorgen over hoeveel gegevens de Chinese overheid kan inzien.
De risico's in het kort
Het algoritme van TikTok is één van de meest geraffineerde van de wereld en kan je in een filterbubbel duwen. Het algoritme zou extremisme en zelfbeschadiging in de hand werken. Er zijn zorgen over privacygevoelige gegevens en hoe daarmee wordt omgegaan.
Geen enkele plek op het internet is helemaal veilig voor kinderen; ook de TikTok-app niet. Op het platform vind je onder meer cyberpesters en ongepaste inhoud. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan, heeft TikTok verschillende privacyfuncties en andere veiligheidsmaatregelen ingebouwd in de app.
Tiktok probeert met deze restricties de veiligheid en privacy van kinderen en jongeren te beschermen. Door het gebrek aan leeftijdscontrole kunnen gebruikers echter toch gemakkelijk deze restricties omzeilen. Ze voeren een valse leeftijd in kunnen vervolgens alle functies gebruiken.
Je TikTok account is tijdelijk geschorst. Dit noem je ook wel een opschorting. Hierbij schakelt TikTok je account voor een bepaalde periode uit. Normaal gesproken is dit voor 24 uur, maar het kan ook langer zijn.
Een permanente blokkade betekent dat je niet langer toegang hebt tot je gebruiker.
Communityrichtlijnen zijn een reeks regels die door elk socialemediaplatform zijn gemaakt om te zorgen voor een gedragsnorm die op het platform wordt verwacht en om een veilige omgeving te creëren waarin gebruikers kunnen communiceren en plezier kunnen hebben.
Naar aanleiding van die ongerustheid is TikTok sinds kort verboden op werktelefoons van de Vlaamse, Waalse en federale overheid. Ook in onder meer Canada, Denemarken, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk werd de app verboden voor overheidspersoneel.
Je verdient geld met TikTok door te adverteren, affiliate links te plaatsen, samen te werken met bekende merken, succesvolle TikTok-accounts te verkopen of door TikTok-consultant, -manager of -influencer te worden.
TikTok is de toekomst
Daarnaast verzekert de CEO investeerders dat het platform blijft innoveren om de gebruikersbasis geboeid te houden. Spiegel maakt niet duidelijk wat voor veranderingen gepland staan. Waarschijnlijk gaat het video-aanbod en het menu meer op dat van TikTok lijken.