Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
Heel simpel: mix een gram of 80 baking soda met een paar eetlepels water, tot je een mooie gladde pasta hebt. Doe rubberen handschoenen aan en gebruik de pasta dan om de voedselresten van je servies te schrobben. Daarna moet je het alleen nog even met heet water afspoelen en het liefst aan de lucht laten drogen.
Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed. En stop je je was na het wassen in de droger, dan gaan bacteriën die levend de wasmachine hebben verlaten alsnog dood.
Vlekken uit je kleding
Zamarra zei het al even tijdens de uitzending, maar je kan dus vlekken uit je kleding krijgen met afwasmiddel. Smeer de vlek in en gooi hem daarna in je wasmachine. Let wel op: gooi geen afwasmiddel in je wasmachine zelf, dat is namelijk niet goed voor je machine.
Het is een vettige substantie waardoor je kleding zachter aanvoelt en minder stijf wordt. ' Vooral bij handdoeken is dat wel fijn. 'Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bij wijze van spreken rechtop zetten', zegt Hoffer. Een ander pluspunt is dat je kleding dankzij wasverzachter makkelijker te strijken is.
Het nadeel van dit 'vettige' laagje is dat dit op de huid irritaties kan geven. De parfum die in wasverzachters zit, kan ook leiden tot jeuk. Vooral voor mensen met een gevoelige huid of voor baby's. Daarnaast heeft wasverzachter nog een nadelige werking op wasgoed, want het sluit stof af.
De meest eenvoudige manier om je was een heerlijke geur te geven is met een stukje keukenpapier of badstof dat je besprenkelt met je favoriete geur. Dat kan een interieurspray zijn of parfum, maar als je het graag natuurlijk houdt, kies je best voor etherische olie.
Heb je delicate kledingstukken die enkel een handwasje kunnen verdragen, maar heb je geen speciaal wasmiddel bij de hand? Geen probleem. Jouw shampoo vormt het ideale alternatief.
Je was een nachtje in de wasmachine laten zitten kan dus prima. Maar Martha Stewart waarschuwt wel dat je er ook geen gewoonte van moet maken. Je kleding blijft namelijk het allermooiste als je het wassen, drogen en opvouwen redelijk snel achter elkaar doet.
Tip 7: Was niet op een hoge temperatuur
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C.
Help, mijn was stinkt
Sommige nare geurtjes worden veroorzaakt door bijvoorbeeld transpiratie, huisdieren, rook en noem maar op. Voeg daarom altijd een kopje witte azijn (geen schoonmaakazijn) toe in de trommel van de wasmachine. Azijn heeft namelijk een neutraliserende werking.
Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen. Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd. Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden. Daaronder valt dus ook microfiber!
Ja hoor dat gaat prima, zolang de douchegel maar niet op oliebasis is, het kan als handwasje en met een klein beetje in de wasmachine werkt ook dat prima. Ook je bikini krijg je er goed mee schoon. Doucheschuim is nog voor veel meer zaken te gebruiken, dat kun je lezen in de link.
Niet alleen soda helpt bij het reinigen van de wasmachine, ook een vaatwastablet doet wonderen. Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan.
Ik gebruikte Dreft om dit weer weg te krijgen. Kleding wassen: Net zoals mijn groene zeep artikel kun je met Dreft ook wassen. Je kunt er een handwas mee doen, vlekken uit kleding halen, maar ook een paar drupjes in de wasmachine gooien.
Ze raadt het natuurlijk niet aan om het een hele week te laten zitten. “Als je natte was toch begint te ruiken, betekent dat dat je was al te lang in een ruimte zit waar er geen lucht aan kan. Schimmels en bacteriën veroorzaken de slechte geur. Door een nachtje de was te laten zitten, zal het heus niet gaan ruiken.”
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Wassen met een vaatwastablet zal eens in de twee maanden herhaald moeten worden voor een schonere geur uit de machine. Tevens helpt een schonere machine om defecten te voorkomen. Een andere tip om de wasmachine schoon te maken, is om maandelijks zeer heet te wassen met flink wat soda in de wasmachine.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Maar veel moderne wasmachines hebben tegenwoordig ook een handwasprogramma. Dit handwasprogramma is ideaal voor delicate stoffen zoals wol en zijde. Je kunt dus je handwas ook met dit programma in de wasmachine draaien. Tip: gebruik, als het kledingstuk niet te groot is, een waszakje.
Denk aan de achterkant van je rug, je buik en enkels. Wat werkt bij kleding, werkt ook voor geuren. Maak dus laagjes met je favoriete geur en gebruik ook een douchegel, bodylotion en deodorant van jouw signature scent. Als je durft te experimenten, kan je ook verschillende geuren door elkaar gebruiken.
Badzout heb je in allerlei geuren en kleuren. Maar dit zout hoef je echt niet alleen maar in bad te gebruiken. Je kunt namelijk ook je hele huis er lekker door laten ruiken. Ook dit keer laat je wat badzout door je stofzuiger opzuigen en de frisse geur zal zich door het hele huis verspreiden.