Een normale huwelijksvoltrekking kost tussen de €600 en €1000. Dit bedrag dat je aan de gemeente betaalt, verschilt per tijdstip en per gemeente. Naast deze normale huwelijksvoltrekkingen moeten de gemeentes met meer dan 10.000 inwoners twee momenten per week aanbieden om gratis te trouwen.
Gemiddeld betalen stellen 412,99 euro om in het gemeentehuis te trouwen op een doordeweekse dag. Wil je trouwen op vrijdag of in het weekend, dan lopen de prijzen flink op: Vrijdag: gemiddeld 429,45 euro. Zaterdag: gemiddeld 693,34 euro.
Daarnaast hanteren veel gemeenten een lager tarief wanneer je in het gemeentehuis binnen bepaalde tijden of op bepaalde dagen trouwt. Verder variëren de kosten voor een burgerlijk huwelijk grofweg tussen de 350 en 1000 euro, met uitschieters op feestdagen.
Huwelijk of geregistreerd partnerschap via gemeente
U moet ten minste 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap melding doen van uw voornemen. Dit kan bij de meeste gemeenten online. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente of neem contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand.
De getuigen zijn heel belangrijk voor de rechtsgeldigheid van het huwelijk. Zonder getuigen kan het huwelijk niet voltrokken worden. Wie de getuigen mogen zijn mogen jullie helemaal zelf bepalen, dit kunnen zelfs wildvreemden zijn die je van de straat hebt geplukt.
Bovendien is het verplicht om minimaal 1 en maximaal 4 getuigen te kiezen, die minimaal 18 jaar oud zijn. Je kunt ze aanmelden op het moment dat je in ondertrouw gaat, zij moeten namelijk ook de huwelijksakte mee ondertekenen. De getuigen zijn heel belangrijk voor de rechtsgeldigheid van het huwelijk.
In de meeste gemeenten is trouwen voor de wet gratis. Toch vragen sommige gemeenschappen een extra bijdrage als je wilt trouwen op een bepaalde tijdstip of dag. Zo kan de kostprijs van wettelijk trouwen op bijvoorbeeld een zaterdagnamiddag oplopen tot 250 euro.
Vroeger was het traditie dat de ouders van de bruid de bruiloft betaalden, maar tegenwoordig betalen de meeste bruidsparen hun grote dag helemaal of deels zelf.
Trouwen voor de wet
Om voor de wet te kunnen trouwen, moet u eerst een aangifte van huwelijk doen. Daarna kan het huwelijk zelf plaatsvinden. Naast het burgerlijk huwelijk kunnen koppels ook kiezen voor een religieuze bruiloft, zoals een huwelijk voor de kerk.
De kosten van een geregistreerd partnerschap zijn over het algemeen hetzelfde als de kosten van een huwelijk bij de gemeente. Vraag het nog even na bij je gemeente, want wat dit bedrag precies is verschilt per gemeente.
In huwelijkse voorwaarden legt u vast welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. U kunt ook juist kiezen dat alles van u samen is. Dat noemen we algehele gemeenschap van goederen. Voor het maken van huwelijkse voorwaarden gaat u naar de notaris.
Goedkoopste doordeweekse ceremonie: Noord-Beveland.
Als je doordeweeks in het huwelijksbootje stapt ben je het goedkoopst uit in het Zeeuwse Noord-Beveland. Hier betaal je namelijk maar 155 euro voor je ceremonie.
Een bruidsschat bestaat uit het geld en/of goed dat een bruid inbrengt. Een bruidsprijs daarentegen is, om Van Dale te citeren, 'de prijs die de bruidegom voor zijn bruid betalen moet'.
Je kan bijvoorbeeld bijdragen aan de bruiloft door een deel van het feest, zijn pak of de huwelijksreis te betalen. Daar zal hij zeker heel blij mee zijn, want een bruiloft is natuurlijk al prijzig! Geef je liever iets fysieks, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een pakket waar hij met zijn gezin van kan genieten.
Traditioneel gezien betaalt de bruid voor de trouwring van de bruidegom en de bruidegom betaalt voor de verlovingsring en de bijpassende trouwring voor de bruid. Vroeger was het zelfs gebruikelijk dat de ouders van de bruid de hele bruiloft betaalden.
Gemeenten zijn wettelijk verplicht kosteloos huwelijksvoltrekkingen aan te bieden. Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners moeten zelfs twee tijdstippen aanbieden.De meeste gemeenten hebben de vroege uren van de maandag of de dinsdag voor het gratis huwelijk gereserveerd. Helemaal gratis is een huwelijk nooit.
Wat is ondertrouw? Ondertrouw – ofwel voorgenomen huwelijk – is een gemeentelijke registratie waarin de gemeente controleert of jij en je partner voldoen aan alle eisen om te kunnen trouwen, in ondertrouw gaan is dus verplicht.
Vrijdag is al jaren de populairste trouwdag. De maandag is de populairste dag voor het sluiten van een partnerschap. Op die dag vinden ook nog relatief veel huwelijken plaats. De meeste gemeenten bieden op maandag de mogelijkheid om goedkoop of gratis te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.
Een huwelijk/partnerschap zonder ceremonie is een snelle en minder kostbare mogelijkheid om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Jullie zijn samen met jullie 2 getuigen van harte welkom. Er is geen ruimte voor gasten. De plechtigheid duurt ongeveer 20 minuten.
Een sprookjesbruiloft met alles erop en eraan: velen dromen ervan, maar er zijn ook genoeg mensen die wél willen trouwen, maar dan zonder poespas. Voor hen is het zogenaamde flitshuwelijk misschien een optie: een huwelijk dat aan de balie van het Stadskantoor in Utrecht wordt voltrokken.
Hoe lang duurt een huwelijksvoltrekking of geregistreerd partnerschap? De ceremonie duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.
Een neef-nichthuwelijk is een huwelijk tussen een volle neef en nicht. Of tussen een oom of tante en een neef of nicht. Neef-nichthuwelijken mogen in Nederland alleen plaatsvinden als er een beëdigde verklaring is van beide partners dat zij uit vrije wil toestemming geven voor het huwelijk.
Er is geen minimum- of maximumperiode voor een verloving. Jullie kunnen twee weken na het aanzoek in het huwelijk treden of drie jaar of langer verloofd zijn. Dat bepalen jullie zelf. Bij de meeste bruidsparen zitten er twaalf tot achttien maanden tussen het aanzoek en de trouwdag.