Belangrijk! Bij een rochelende, snurkende of piepende ademhaling wordt de ademweg waarschijnlijk belemmerd door braaksel, bloed of iets dergelijks. Als gevolg van een bewusteloosheid kan het gebeuren dat de tong zich zodanig ontspant dat deze naar achteren zakt en de keelholte afsluit.
Bewusteloosheid is een toestand waarin men het bewustzijn over de omgeving verliest. In tegenstelling tot de natuurlijke slaap kan men daarbij niet door aanspreken, knijpen, of andere zintuiglijke prikkels worden gewekt. Algehele anesthesie is ook een vorm van bewusteloosheid.
Het ontstaat als er minder ruimte is in uw neus of keel. Als u inademt, gaat de lucht door uw neus, keel en luchtpijp naar uw longen. Aan het begin van de luchtpijp zitten de stembanden. Als er in uw neus of keel minder ruimte is, gaat de lucht er sneller doorheen.
Bij flauwvallen gaat het om een lichte variant van bewusteloosheid. In tegen stelling tot bewusteloosheid reageert een slachtoffer bij flauwte vaak wel op een pijnprikkel. Flauwte kan onder ander worden veroorzaakt door hitte, benauwdheid of het kortstondig tekort krijgen van bloedtoevoer naar de hersenen.
De bewusteloosheid duurt meestal nog geen minuut maar voor omstanders lijkt dit vaak wel 5 tot 10 minuten te duren. Tijdens de bewusteloosheid kunnen de armen of benen schokken en het kan zijn dat u uw urine laat lopen. Wanneer er weer voldoende bloed naar het hoofd stroomt, herstelt het bewustzijn zich.
Oorzaken van bewusteloos raken door flauwte
Onder andere oververmoeidheid, te lang rechtstaan, te weinig eten of drinken, pijn en een benauwde omgeving kan een flauwte tot gevolg hebben. Ook als je te snel opstaat uit zittende, hurkende of liggende positie kun je flauwvallen.
Slaap op je zij om snurken te voorkomen
Probeer dan eens op je zij in slaap te vallen. Je snurkt namelijk eerder wanneer je op je rug slaapt. Dit komt omdat spieren zoals de huig en de tong verslappen.
Slaap op je zij
Op je buik slapen is belastend voor je nek. Slaap daarom bij voorkeur op je zij. Mensen snurken eerder op hun rug omdat de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong verslappen en daardoor de luchtweg blokkeren.
Volkomen ongevaarlijk
Een hypnagoge schok komt meestal niet vaker dan 1 of 2 keer per nacht voor en duurt per keer niet langer dan een paar seconden. Het is dan ook een ongevaarlijk verschijnsel, u laat hooguit een eventuele bedgenoot schrikken door de onverwachte beweging.
Bewusteloosheid door heftige emoties of vermoeidheid
De hartslag wordt trager en de bloeddruk daalt, waardoor er minder zuurstofrijk bloed in de hersens komt. Het is een mentale reactie op bijvoorbeeld: vervelend nieuws. stress.
Sommige mensen hebben deze voortekenen niet voordat zij kort het bewustzijn verliezen. Bij mensen die flauwvallen treedt een overmatige reactie op in het lichaam, als gevolg van specifieke omstandigheden zoals pijn, angst voor bloed, hitte, misselijkheid, drang om te plassen of lang staan of opstaan.
Gasping is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Gasping kan er op allerlei manieren uit zien. Dat hangt ook een beetje af van hoe lang de circulatiestilstand al duurt. Het wordt vaak beschreven als een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging.
Soms is er heel plots sprake van bewusteloosheid en soms is duidelijk merkbaar dat een wegraking op komst is. Bij het typische flauwvallen bijvoorbeeld, is er vaak een duidelijk patroon te zien: De eerste symptomen bestaan meestal uit misselijkheid, overmatig zweten en bleek zien. Mensen voelen zich licht in het hoofd.
Bij een hartstilstand raak je binnen 10 seconden bewusteloos. Iemand kan er dan wat grauw uitzien. De normale ademhaling stopt. Wel kan iemand nog naar adem happen.
Het geluid van de snurker verstoort de slaapcyclus. Dat kan leiden tot werkelijke relatieproblemen. Daarnaast kan het concentratieproblemen en allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. Ook voor de snurkende partner kan het snurken leiden tot problemen.
Gebruik een neusspray bij allergieën of verkoudheid
In beide gevallen heb je vaak last van een verstopte neus, die tijdelijk snurken veroorzaakt. Een goede neusspray of neusspoeling zet je luchtwegen in je neus open, waardoor je weer een aantal uren geruisloos slaapt.
Traagschuim kussens worden vaak aangeraden om snurken tegen te gaan. Deze kussens ondersteunen je nek en hoofd perfect als je op je zij ligt. Zo blijft je ruggengraat in de juiste houding en komt je hele lichaam tot rust. En het snurken wordt ook nog eens minder!
Bij een deel van de snurkende personen wordt het snurken tijdens de slaap onderbroken door pauzes in de ademhaling waarbij geen enkele inademing meer plaatsvindt. Men spreekt van Obstructief Slaap Apneu (OSA) wanneer zo'n ademstilstand minimaal vijf keer per uur optreedt.
Als u alleen snurkt met open mond, dan bent u een mondsnurker. U kunt ook proberen een snurkgeluid te maken met uw mond open. Als dat klinkt als het snurkgeluid dat u 's nachts maakt, dan bent u waarschijnlijk een mondsnurker. Voor deze “test” heeft u echter wel een partner nodig om te luisteren.
Klachten voordat u flauwvalt
Voordat u flauwvalt kunt u last hebben van: een licht gevoel in uw hoofd. zwart zien voor de ogen. zweten.
Na flauwvallen, weet de psychiater, is het heel normaal dat je slap en misselijk bent, trilt en dat het zweet van je lichaam gutst. "Je voelt je een vaatdoek, je bent namelijk ontregeld." Dat lijkt op een paniekaanval, maar dat is het niet.
Ook liggend flauwvallen, stuiptrekkingen, hartkloppingen, urineverlies en verwarde reacties zijn serieus te nemen symptomen.
Een verlaagd bewustzijn kan een verschijnsel zijn bij een (ernstige) aandoening van de hersenen. Voorbeelden zijn epilepsie, hoogteziekte en meningitis (hersenvliesontsteking).