Een infraroodlamp, ook wel infrarode lamp genoemd, is een lamp die met infraroodstraling een oppervlakte van het lichaam verwarmt. Mensen gebruiken infrarood-lampen over het algemeen tegen spier- en gewrichtspijn, maar ze kunnen ook verlichting geven bij bijvoorbeeld rugklachten of buikpijn.
Het principe van verlies van warmte is bij een muur en een ruit dus hetzelfde: de infraroodstraling gaat er niet doorheen, echter warmt zowel de muur alsook de ruit op, en de muur en ruit warmen verder op totdat ze de buitenlucht bereikt hebben. Daar geven ze hun warmte middels straling weer af.
Verminderde beeldkwaliteit. De kwaliteit van het beeld kan, met name 's nachts, verminderen als het glas voor de lens (veel) vuil bevat doordat het infraroodlicht hierdoor weerkaatst wordt in het glas. Ook spinnenwebben voor de lens kunnen het beeld verstoren. Overdag ondervindt de camera hier weinig hinder van.
Broeikasgassen in de atmosfeer absorberen infrarood licht dat door de aarde wordt uitgestraald en zenden dat vervolgens in alle richtingen weer uit. Het teruggestraalde infrarode licht zorgt ervoor dat de aarde en de oceanen warmer zijn dan ze zouden zijn zonder de aanwezigheid van broeikasgassen: het broeikaseffect.
De werking van infraroodstraling
Infraroodlicht dringt diep in de huid door waardoor het lichaam wordt opgewarmd. Door de warmte stijgt de lichaamstemperatuur, evenals de hartslag en de bloedsomloop. Dit stimuleert de stofwisseling en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd.
Nee, meldt Milieu Centraal. De 'langgolvige straling' die de IR-panelen zenden is niet schadelijk voor de gezondheid. “Langgolvige infrarode straling verwarmt de huid, maar dringt er niet door.”
Over het antwoord kunnen we heel duidelijk zijn: infrarood verwarming is niet schadelijk voor de gezondheid. Er zijn verschillende typen infraroodstraling. Onze infraroodpanelen voor in huis geven langgolvige straling af (zo'n 10 micrometer). Deze golven verwarmen de huid, maar dringen niet door.
De actieve vorm zendt zelf infrarode straling uit en reageert op de door een object teruggekaatste licht. Infraroodsensoren worden voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals het detecteren van beweging, ontvangers voor IrDA-systemen, contactloze temperatuursensoren en het maken van afstandschattingen.
IR-A. Korte golf infraroodstralen zouden 5 tot 6 millimeter in de huid doordringen en worden daarom als het meest therapeutische infrarode licht gezien. Een behandeling met IR-A licht vermindert spier- en gewrichtspijn.
De stralen verwarmen niet de lucht, maar direct de objecten en mensen in de kamer op. De objecten houden de warmte vast. De infrarood stralen weerkaatsen op alles, zodat je van alle kanten de infrarood warmte voelt.
Biogenetische infrarood energie is belangrijk en heilzaam voor alle levende wezens. Infrarood langegolven hebben de eigenschap binnen te dringen, uit te splitsen, af te stralen en te weerkaatsen. Infrarood golven bevatten geen schadelijke ultraviolet stralen die in zonlicht wel voorkomen.
Een infrarood wandpaneel straalt ongeveer 3 meter ver, terwijl een infrarood plafondpaneel tot 5 à 6 meter ver kan stralen. Het vermogen (aantal watt) van het paneel is ook bepalend voor de warmteverspreiding.
Infrarood is een warmtegenererende golflengte van 0,78 micron tot 1000 micron (of 1 millimeter) en heeft een thermisch bereik van enkele duizenden graden Celsius tot het absolute nulpunt. Elk object met een temperatuur hoger dan 0 ° K straalt infrarood energie uit.
Ultraviolette straling is evenals de infrarode straling niet zichtbaar voor het menselijk oog. Infrarode straling kun je wel voelen: het is de warmte die je voelt wanneer je je lichaam aan de zon blootstelt. Ook andere warmtebronnen zoals een open haard of straalkachel zenden infrarode straling uit.
Om ervoor te zorgen dat de panelen op de juiste temperatuur en onbelemmerd kunnen werken, vragen onze instructies om geen voorwerpen binnen 400 mm van de voorkant van het paneel en niet binnen 200 mm van de zijkanten van het paneel te plaatsen.
Alle warmte is infrarood. Infrarood straling echter, ontstaat bij een warmtebron die een oppervlaktetemperatuur heeft van plm. 90 °C of hoger. Vandaar ook dat infrarood stralingspanelen mininmaal een dergelijke oppervlaktetempeartuur dienen te hebben.
Je huid krijgt een gezonde, frisse teint
Dat detox-effect geeft je huid een frisse teint. Bovendien stimuleren infraroodstralen de aanmaak van collageen. Dat is een natuurlijk eiwit dat je huid soepel en jong houdt. Rimpels, pigmentvlekken en andere oneffenheden worden minder zichtbaar.
In principe mag u dagelijks gebruik maken van uw infrarood sauna. Wij adviseren u wel de eerste vier weken maximaal driemaal per week gebruik te maken van uw sauna. Zo kan uw lichaam wennen aan deze warmtesessies.
Infraroodpanelen zijn aan de achterkant voorzien van isolatiemateriaal, zodat de straling vooral aan de voorzijde wordt uitgezonden. De warmte concentreert zich dan ook vooral aan de voorzijde van het paneel. Aan de achterzijde zullen de panelen maximaal zo'n 40 - 45 graden worden.
Wanneer de ontstekingen actief zijn wordt het gebruik van een infrarood sauna over het algemeen juist afgeraden. Door de warmte kunnen de ontstekingen namelijk als gevoeliger worden ervaren.
Niet zuinig: infrarood kachel en infrarood vloerverwarming
Elektrische kachels en elektrische boilers gebruiken veel stroom om het huis en het water warm te krijgen. Daarom zijn ze niet duurzaam. Er zijn andere apparaten die veel minder stroom gebruiken, zoals een warmtepomp, warmtepompboiler en infraroodpanelen.
Daarmee houd je de echte kou uit de ruimte en verbruik je geen onnodige energie voor een ruimte waar je nauwelijks bent. Een andere belangrijke reden om te kiezen voor lage wattage infrarood in de hal is dat de infrarode straling er voor zorgt dat natte jassen en kleding snel drogen.
Infrarood verwarming is goedkoper in energieverbruik dan elektrische verwarming. Bij infrarood verwarming wordt 93% van de energie omgezet in warmte, terwijl bij elektrische verwarming slechts 50% van de elektrische energie wordt omgezet in warmte.
Infrarood kan de huid ook verbeteren
Infrarood is niet alleen slecht. In een lage dosis kan deze straling namelijk – gek genoeg – ook het tegenovergestelde effect hebben op de huid. Zo kan die in plaats van collageen afbreken, in de goede dosis juist zorgen voor meer collageen in de diepere huidlagen.
U kunt zeker de griep uitzweten in een infraroodsauna! Neem als u griep hebt een dagje vrij van het werk, en ga lekker in uw eigen sauna zitten. Zo komt u tot rust, en zweet u ook nog eens al uw afvalstoffen uit, waardoor u het ziekteproces versnelt en daardoor hopelijk snel weer de oude bent.