De meest toegepaste bodembedekkers voor een zonnige standplaats zijn de Cotoneaster dammeri, Waldsteinia ternata en Alchemilla mollis. Die laatste is wel bladverliezend in de winter maar staat er in het voorjaar weer snel fris bij.
Er zijn namelijk veel vaste planten die van de zon houden en dus goed tegen de warmte en droogte kunnen. Denk aan spoorbloem (Centranthus), blauwe distel (Eryngium), kattekruid (Nepeta), bloedooievaarsbek (Geranium sanguineum), salie (Salvia), marjolein (Origanum) en vuurpijl (Kniphofia).
De lavendel houdt van een zonnige standplaats en in een goed doorlatende kalkrijke grond. De lavendel kan het hele jaar door gepland worden, maar de beste periode om de lavendel te planten is wanneer de grond nog warm is.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen.
Zeker als de zon gaat schijnen is de boeren hortensia een echte slurper. Zet hem dus liever niet in de directe middag zon. Zet hem in de halfschaduw onder een grote struik, grote boom of aan de noord of oostkant van een schutting of een haag. Dan hoef je de Hortensia het minste water te geven en doet hij het best.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang. Hortensia's bloeien gewoonlijk tijdens de zomer, maar sommige soorten ontluiken al vroeger in het seizoen en andere later (wie geluk heeft, geniet zelfs tot in de herfst van de bloemenpracht).
Wat is de beste tijd om bodembedekkers te planten?
Wanneer kan je bodembedekkers het best planten? Je kan de bodembedekkers het best planten in de nazomer of herfst, vooral als het om planten onder bomen gaat. In die periode hebben de bomen hun groei al voltooid en halen ze minder voedingsstoffen uit de grond. Ook onkruid is in het najaar niet meer actief.
Siergrassen, zoals pijpenstrootje, zegge en prachtriet, zijn goed bestand tegen droogte en kunnen langere periodes zonder water overleven. Vaste planten zoals duizendknoop, flox en vlinderstruik kunnen beter tegen droogte dan andere vaste planten.
Planten als klaver, tijm, ooievaarsbek of madelief kunnen veel beter tegen de droogte. En ze hebben veel minder water nodig en dat scheelt weer een hoop sproeien. Wat ook helpt om minder water te verbruiken is minder maaien. Als het heel droog is, heeft het gras extra water nodig en dat is er juist niet.