Er zijn veel verschillende onderzoeken mogelijk om tot de diagnose van een bijnieraandoening te komen. In veruit de meeste gevallen wordt er bloed- en urineonderzoek gedaan. Deze onderzoeken kunnen aantonen of er problemen zijn met de aanmaak van hormonen door de bijnieren.
Een aantal symptomen zijn vermoeidheid, depressie, lage bloeddruk en duizeligheid. Behandelmogelijkheden zijn regelmatig sporten, gezond eten en voldoende rust nemen.
Gebrek aan cortisol kan leiden tot verschillende niet-specifieke verschijnselen zoals vermoeidheid, spierzwakte, gewichtsverlies, lage bloedruk of buikpijn. Op momenten van stress of ziekte is verhoogde aanmaak van cortisol noodzakelijk.
Heb je na een lange stressvolle periode last van allerlei klachten als vermoeidheid, verzwakt immuunsysteem, slecht slapen, donkere gedachtes, …? Dan kan je volgens dokter Google lijden aan bijnieruitputting.
Vitamines en bijnieruitputting
Alle B vitamines in een Vitamine B complex ondersteunen je bijnieren, de vitamines B3, B5 en B6 in het bijzonder. Deze 3 vitamines verbeteren je bijnierfunctie, stimuleren een goede nachtrust, balanceren de hormoonwaardes en verhogen de cortisol productie.
Vitamine B5 zorgt voor een goede werking van je bijnieren en is aanwezig in alle groenten, aardappelen en peulvruchten. Vitamine B12 vind je enkel in dierlijke voedingsmiddelen. B1: zonnebloempitten, hennepzaad, sesamzaad, cacao en pijnboompitten. B5: shiitake (paddenstoelen), linzen, eieren, boekweit, avocado.
Heb je het idee dat je cortisolwaarde (te) hoog ligt? Neem dan contact op met je huisarts, die kan je verder helpen bij het onderzoeken van je cortisolwaarde. Er bestaan ook thuistests, waarmee je zelf de waarde van je cortisol kunt meten.
Kun je zelf je cortisol meten? Met een cortisol test kan je via een speeksel sample de hoeveelheid cortisol in jouw speeksel te weten komen.
Je voelt je vermoeid. Cortisol zorgt er voor dat je meer energie hebt, maar na een langdurige periode kan dit leiden tot vermoeidheid en uitputting. Je bent humeurig. De stof serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd omdat het van belang is voor de regeling van je humeur.
Deze twee kleine organen bevinden zich bovenop de nieren. Ongeveer halverwege je rug, onder je onderste rib. Zonder dat je er iets van doorhebt, bepalen ze voor een groot deel hoe je je voelt. Dit komt doordat de bijnieren meer dan vijftig hormonen afscheiden, waaronder cortisol en adrenaline.
Wanneer de hoeveelheid cortisol in het lichaam plotseling razendsnel daalt, kan iemand in korte tijd zeer ziek worden. Dat noemen we een Addison- of een bijniercrisis. Het gaat samen met overgeven, diarree, lage bloeddruk, buik- en rugpijn, uitdrogingsverschijnselen, welke kunnen leiden tot een coma.
Bijnieruitputting wordt door de mensen die hierin geloven gezien als een milde vorm van bijnierschorsinsufficiëntie. De klachten die aan bijnieruitputting worden toegeschreven zijn zeer divers. Moeheid, slaapproblemen, diffuse pijn, darmklachten of nervositeit worden gepropageerd als typisch.
De makkelijkste bepaling is in het bloed. Een cortisol bloedonderzoek is zo gedaan, maar moet wel op reguliere tijdstippen worden bepaald ter vergelijking. Dit komt omdat cortisol in de ochtend hoog is, en in de avond laag. Cortisol piekt in de ochtend en daalt door de dag heen.
Ervaar jij langdurig stress, dan worden je bijnieren daar weer de dupe van. Hoe zit dat? Een uitgeputte jij, betekent uitgeputte bijnieren. Deze kleine organen bovenop onze nieren produceren een aantal belangrijke hormonen, waaronder cortisol.
CRH-test: een onderzoek naar de hormonen ACTH en cortisol CRH-test: een onderzoek naar de hormonen ACTH en cortisol. Met een CRH-test wordt door middel van bloedonderzoek gemeten of het lichaam voldoende hormonen aanmaakt die van belang zijn voor de bijnierfunctie.
Heb je te veel cortisol in je bloed, dan kun je problemen krijgen. In de meeste gevallen wordt een teveel aan cortisol veroorzaakt door een goedaardig gezwel in de hypofyse, een klier in de hersenen, in andere gevallen door een goedaardig of kwaadaardig gezwel in de bijnier(en).
Bij een hoog cortisol is het daarom verstandig om snelle koolhydraten, zoals suiker, te vervangen voor langzame koolhydraten. Denk hierbij aan het eten van veel volkoren graanproducten en peulvruchten. Daarnaast is een algemene gezonde voeding belangrijk.
Cortisol verlagen, begint in de eerste plaats bij je levensstijl. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, slaap minstens acht uur per nacht en zet gezonde voeding op tafel. Zalm en lijnzaadolie zijn bijvoorbeeld rijk aan omega 3-vetzuren, die de cortisolspiegel significant doen zakken.
Het versterkt energie-mobiliserende mechanismen en remt bij acute stress de minder belangrijke orgaanfuncties. Daarom wordt cortisol ook wel 'stresshormoon' genoemd. Er wordt dan ook aangenomen dat cortisol als een “rem op het immuunsysteem” het lichaam beschermt tegen een buitensporig reactie van het immuunsysteem.
Het testen van hormonen kan worden gedaan in een van de vele HealthCheckCenter testlocaties in Nederland. Door een simpele bloedafname heb jij binnen 5 werkdagen inzicht in jouw hormoonhuishouding en kan er zelfs verdiepend onderzoek plaatsvinden bij specifieke hormonale klachten.
Vitamine C.
We weten allemaal dat citrus en ander fruit vitamine C-rijk voedsel is, maar het lijkt erop dat hoge doses nodig van 1 tot 3 gram vitamine C per dag zijn om cortisol te verlagen, waardoor vitamine C suppletie nuttig is.
Het drinken van cafeïne kan je opvliegers verergeren en 'triggeren'. Cafeïne heeft een werking op onze geslachtshormonen: het kan het hormoon oestrogeen 'boosten' en daardoor zorgen voor oestrogeendominantie. Dit zorgt weer voor stemmingswisselingen, vetopslag op de benen, migraine, etc.
De bijnier bestaat uit een buitenste gedeelte, de schors, en een binnenste gedeelte, het merg. De schors maakt de hormonen cortisol, aldosteron en de geslachtshormonen. Het merg (de binnenkant van de bijnier) maakt de hormonen adrenaline en noradrenaline.