Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Onze huid krijgt een kleurtje onder invloed van de zon. Maar dat gebeurt niet bij iedereen op dezelfde manier. De ene wordt bruin zodra hij of zij nog maar naar de zon knippert, de andere moet uren zonnekloppen om datzelfde kleurtje te krijgen, nog iemand anders verbrandt al knalrood in de eerste zonnestralen.
Als de zon schijnt, zullen de melanocyten in onze huid extra melanine produceren. Zo vormen ze een beschermend laagje dat ervoor zorgt dat de schadelijke uv-stralen minder diep in de huid doordringen. Die extra melanine zorgt ervoor dat je huid een bruin kleurtje krijgt.
In de middaguren kun je de zon beter vermijden. Tussen 12.00-15.00 uur is de zon wel heel erg fel! Dan is de kans groter dat je rood wordt, dan bruin.
Word je bruin in de schaduw? Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Wil jij een mooi kleurtje krijgen deze zomer? Dan kan je 2 à 3 wortelen eten per dag. Als je hier in de lente al mee begint en dit volhoudt in de zomer, krijg je een meer egale, gezonde bruine kleur. Een andere goede tip: bewegen in de zon zorgt tevens voor een mooi egaal kleurtje.
Helaas waar: als je een lichte huid hebt, en niet snel verkleurt, word je niet binnen twee dagen bruin. Je kan alle zon gebruiken en daarom is het slim om zo vaak mogelijk wat zon te pakken. Ga bijvoorbeeld in je pauze even naar buiten en pak wat vaker de fiets. Voor je het weet heb jij een mooie bruine huid!
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Blijf daarom bij voorkeur uit de zon en kies er liever voor om na 3 uur pas te gaan zonnen. Je wordt dan nog steeds bruin, maar het is minder slecht voor je huid. Vergeet alleen niet om je na 3-en ook nog gewoon in de smeren met zonnebrandcrème.
De zon schijnt feller, de stralen zijn gevaarlijker en de straling is veel hoger. Het beste is om die uren te vermijden om te voorkomen dat je huid beschadigd raakt. Je huid zal net zo bruin worden in de eerste paar uur zon als de laatste, dus ga niet in de zon wanneer deze op zijn hoogtepunt is.
Je wekt er als het ware een artificiële bruine kleur mee op. Het gebruikte molecuul is DHA (dihydroxy acetone). Een bruinversneller is een actief bestanddeel dat de hoeveelheid melanine in de opperhuid doet toenemen. Zo verschijnt er sneller een natuurlijke bruine teint.
Hoe lang je in de zon moet zitten om bruin te worden ligt aan verschillende factoren, niet bij iedereen is dit hetzelfde. Het ligt bijvoorbeeld aan je huidtype, de intensiteit van de zon en de beschermingsmaatregelen die je neemt. Je kunt dus niet zeggen, na 30 minuten zonnen wordt je bruin.
Water laat UV-licht door. Dus je bent niet beschermd tegen de zon als je bijvoorbeeld aan het snorkelen bent, en kunt dus ook bruin worden (of verbranden!).
Vitamine E
Om je huid mooi te laten bruinen is het ook belangrijk dat je haar goed hydrateert. En je huid hydrateren doe je niet alleen van de buitenkant. Vitamine E helpt de hydrolipidenfilm van je huid te versterken, waardoor ze haar barrièrefunctie beter kan uitvoeren.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Melanine is een stofje dat vrijkomt als de huid uv stralen ( de straling van de zon) op de huid krijgt. Het zorgt voor het bruine tintje dat we krijgen als we in de zon geweest zijn. Deze bruine kleur zorgt voor bescherming van de huid tegen de zon.
Door de pigmentatie van de huid te stimuleren waardoor je sneller bruint. Een stofje dat op die pigmentatie inwerkt, is tyrosine. Dat stofje krijg je onder andere binnen door kalkoen, eiwit, cottage cheese, zalm, soja, amandelen en avocado te eten. Daarnaast is het ook belangrijk om veel betacaroteen binnen te krijgen.
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden. Daarom smeren zij zichzelf vaak ook niet in met zonnebrand creme of lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.
Voor een iets bruinere huid kan je smeren met factor 30. Voor een normale, licht getinte huid is een zonnecrème met factor 50 het meest geschikt. Heb je een bleke huid, dan is factor 50+ aangeraden.
Huidtype 1: Je huid is zeer gevoelig voor zonlichtschade: Verbrandt zeer snel, wordt niet bruin. Zonnen (en het gebruik van de zonnebank) wordt daarom afgeraden. Kom je toch in de zon, kies dan voor een hoge bescherming. Huidtype 2: Je huid is redelijk gevoelig voor zonlichtschade: verbrandt snel, wordt langzaam bruin.
Je hoort wel vaker dat je insmeren met olijfolie je veel sneller bruin maakt. Ja, dat is ook zo, maar: het is super gevaarlijk! Wanneer je met olie in de zon gaat liggen, verbrand je veel sneller. Daarnaast biedt olijfolie geen bescherming waardoor het extra gevaarlijk is.
Van zowel de goede als de slechte stralen krijg je snel veel op je huid en er wordt vaak aangeraden bij hoog staande zon slechts 10 minuten te zonnen! Staat de zon nu laag, bij voorbeeld 5 graden boven de horizon, dan moet de zonnestraling een veel langere weg door de atmosfeer doorkruisen.
Eet wortels
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.