Hoe laat mag je boren doordeweeks? – Hoewel het per gemeente kan verschillen is de regel in het algemeen dat je vóór acht uur 's ochtends en na tien uur 's avonds niet mag boren. Binnen die uren is het dus wel toegestaan.
Tot hoe laat mag je lawaai maken? Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.
Sommige werkzaamheden zoals het slopen en boren gaan gepaard met geluidsoverlast. Ook de radio die vaak hard aangezet wordt, zorgt voor aanzienlijk geluid. Ander werk zoals het schilderen of behangen kan in redelijke rust uitgevoerd worden.
' of 'tot hoe laat mag je boren in een flat? ' Een duidelijk antwoord hierop is er dus niet, maar over het algemeen gelden er een paar ongeschreven fatsoensregels op het gebied van klussen met lawaai: Klus doordeweeks alleen tussen 07:00-08:00 en 22:00 uur. Klus op zaterdag, tussen 10:00 en 20:00 uur.
Het is verboden zich tussen 22u en 07u schuldig te maken aan nachtgerucht of nachtrumoer waardoor de rust van de inwoners kan worden verstoord, zoals bepaald in artikel 561.1 van het Strafwetboek.
Geluidsoverlast kunnen contactgeluiden zoals lopen op een harde vloer, overmatig traplopen of slaan met de deuren zijn. Maar ook luide muziek is een veelvoorkomende ergernis. Doordat je slechter slaapt door al die herrie en vaak de deuren dichthoudt, kun je ook gezondheidsklachten krijgen.
Helpen een gesprek, melding bij verhuurder/vve, gemeente of politie niet, dan kunt u nog overwegen naar de civiele rechter te gaan. Hiervoor moet u griffiekosten betalen. De rechter bepaalt of uw buren met de overlast de wet overtreden. Dat hangt af van het soort overlast en hoe lang die duurt.
In de wet staat niet binnen welke tijden u mag klussen. In uw gemeente kunnen hier wel regels voor gelden. Deze staan dan in een algemene plaatselijke verordening (APV). Vraag hiernaar bij uw gemeente, of kijk op de website van uw gemeente.
' Een duidelijk antwoord hierop is er dus niet, maar over het algemeen gelden er een paar ongeschreven fatsoensregels op het gebied van klussen met lawaai: Klus doordeweeks alleen tussen 07:00-08:00 en 22:00 uur. Klus op zaterdag, tussen 10:00 en 20:00 uur. Klus op zondag tussen 10:00 en 16:00 uur.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Het geluidsniveau bij het boren is afhankelijk van de steensoort en het type apparaat. Voor elektrische handboormachines zijn waarden gemeten tussen 85 en 100 dB(A) en voor slagboormachines 100 tot 115 dB(A). Bij pneumatische handboormachines ligt het geluidsniveau tussen 100 en 124 dB(A).
In het Bouwbesluit 2012 staan alle regels over het geluid van (ver)bouw- en sloopwerkzaamheden. Zo mag geluidsoverlast vanwege bouwen maximaal 80 decibel (dB) zijn tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur 's avonds.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
Onrechtmatige hinder is binnen het burenrecht, het ervaren van een dusdanige mate van overlast, die de eigenaar van een erf niet hoeft te accepteren.
Hierin is bepaald dat bedrijfsmatige bouw- of sloopwerkzaamheden op maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 19.00 uur uitgevoerd mogen worden. Het is in beginsel dus niet toegestaan deze werkzaamheden in de avonduren of op zondag uit te voeren.
Beide buren moeten instemmen met de procedure, maar kunnen niet zelf de burenrechter inschakelen. Dit moet gebeuren door een bemiddelaar die al bij het conflict betrokken is. Alleen geschillen tussen natuurlijke personen komen in aanmerking voor de burenrechter.
' Een duidelijk antwoord hierop is er dus niet, maar over het algemeen gelden er een paar ongeschreven fatsoensregels op het gebied van klussen met lawaai: Klus doordeweeks alleen tussen 07:00-08:00 en 22:00 uur. Klus op zaterdag, tussen 10:00 en 20:00 uur. Klus op zondag tussen 10:00 en 16:00 uur.
Er zijn geen wetten die klussen op zondag verbieden. In principe mag iedereen altijd klussen. Dus ook in de avond en op zondag.
Klagen kan anoniem, provincie, gemeente en politie horen uw klacht ook serieus te nemen als u uw naam liever niet bekend maakt. Toch ontkomt u er in sommige gevallen niet aan uw identiteit prijs te geven.
Wanneer bel je de politie? Als geluidsoverlast overgaat in dreiging met geweld of je bent met de buren in conflict, dan is er mogelijk sprake van een strafbaar feit en dan kun je de politie bellen. De politie kan optreden als iemand een strafbaar feit begaat of de openbare orde verstoort.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Intimidatie en pesterijen doen stoppen
Boetes en (voorwaardelijke) celstraffen kunnen de buren ervan overtuigen dat ze hun gedrag maar beter aanpassen. Wanneer strafrechtelijke inbreuken niet (voldoende) kunnen worden aangetoond, kan een rechter ingrijpen met boetes, celstraffen en dwangsommen.
In veel gemeenten is er ook buurtbemiddeling, een initiatief van de politie in samenwerking met de woningbouwcoöperaties. Getrainde vrijwilligers treden dan op als bemiddelaar tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen voor de overlast. Ruim tweederde van de burenruzies kan op die manier worden opgelost.
Schakel de buurtbemiddeling in
Kom je er samen met je buren niet uit? Schakel dan de buurtbemiddeling in. In veel grote steden kun je vrijwilligers van de buurtbemiddeling om advies vragen. Deze kunnen het gesprek begeleiden en zoeken naar een oplossing tussen de partijen.