Thee is een warme drank die wordt gemaakt door infusie van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Alle als thee verkochte producten die niet van deze plant afkomstig zijn, zijn dan ook geen echte thee maar kruidenthee. De naam thee komt waarschijnlijk uit het Chinese dialect Minnanyu.
Groene thee bevat tannines die op een natuurlijke wijze uw LDL-cholesterol verlagen.
Het drinken van minstens één kopje groene thee per dag kan het LDL-cholesterol verlagen en het risico op een hartaanval met bijna 20% verlagen.
Knoflook, gember en fenegriek hebben positieve invloed op cholesterol. Knoflook verlaagt LDL-cholesterol door allicine. Gember vermindert de opname van cholesterol en verhoogt HDL-cholesterol. Fenegriek bevat saponinen en vezels die LDL-cholesterol verlagen.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed. Hierdoor vernauwen je bloedvaten, stijgt je bloeddruk en op termijn zelfs je cholesterolgehalte.
Van die bereidingen drink je meestal kleinere hoeveelheden, daarom is het cholesterolverhogend effect minimaal. Filterkoffie, gepercoleerde koffie en oploskoffie bevatten vrijwel geen vetachtige stoffen en zijn dus zeer weinig cholesterol verhogend.
Gember heeft niet alleen een scherpe, zoete smaak. Ook heeft de specerij een positieve invloed op onze gezondheid. Zo verhelpt het misselijkheid, bevordert het de spijsvertering, bestrijdt het kanker en ook ontstekingen. Verder verlaagt gember zelfs je cholesterol.
Wil je een snel en gezond ontbijt samenstellen? Voeg magere melk, vers fruit en noten toe aan je havermout. Dit is een goede optie voor mensen die hun cholesterol proberen te verlagen.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Het stomen van groene groenten (o.a. broccoli, groene paprika, kool, spruitjes en boerenkool) blijkt uit onderzoek (9) een cholesterolverlagend effect te hebben. Bovendien bevatten veel groenten caroteen, wat een positief effect heeft op hart- en vaatziektes (10).
Zwarte thee en groene thee zijn de meest gezonde thee om te drinken. Deze twee soorten hebben veel gezonde eigenschappen. Zo verlagen ze bijvoorbeeld je bloeddruk en verkleinen ze de kans op een beroerte.
Groene thee bevat cathechine, een polyfenol met eigenschappen van een antioxidant. Cathechine vermindert de opname van cholesterol in het lichaam en verlaagt hierdoor het cholesterolniveau. Uit Chinees onderzoek blijkt dat groene thee met name het slechte LDL-cholesterol en daarmee het totaal cholesterol verlaagt.
We adviseren niet meer dan drie koppen pure gemberthee te drinken per dag. Dit is dus het geval bij onze theeblends met gember. Als de gember in een blend zit met andere thee en kruiden kan je er al meer van drinken.
Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af. Bij gelijktijdige verhoging van het HDL-cholesterol neemt het risico nog sneller af.
Tomaten zitten namelijk boordevol lycopeen, een antioxidant die het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook bevatten ze vezels en niacine, die cholesterolverlagend werken.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen gelden lagere adviezen.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
Wanneer er voldoende magnesium binnen het lichaam aanwezig is, reguleert het lichaam de cholesterolspiegel op geheel natuurlijke wijze. Bij een voldoende magnesiumgehalte/ magnesiumstatus wordt geen overtollige cholesterol geproduceerd, maar de aanmaak tot het nodige peil begrensd.
Stress is geen directe oorzaak van verhoogd cholesterol, maar het kan extra fysieke spanning opleveren voor mensen met een ongezonde voeding en levensstijl.
Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed. Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben. Verse zachte geitenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf.
Haver en gerst bevatten bètaglucaan, een oplosbare vezel die zeer effectief is in het verlagen van LDL-cholesterol. Fruit eten is om verschillende redenen zeer goed voor het hart. Veel soorten fruit bevatten veel oplosbare vezels, die helpen het cholesterol te verlagen (19).