Je herkent de amandelstenen als een soort witte brokjes of puntjes in de keel. Sommige mensen herkennen de amandelstenen als witte plekjes achter in de keel. De amandelstenen stinken vaak heel erg en worden daarom ook weleens stinksteentjes genoemd.
Infectie van de amandelen, veroorzaakt door een virus of bacterie. Een amandelontsteking duurt meestal enkele dagen. Daarna zou de pijn op een week tijd moeten verminderen.
Er is koorts en de halsklieren zijn gezwollen en voelen pijnlijk aan. Bij inspectie van de keel zijn de tonsillen rood en gezwollen. Er kan sprake zijn van een wit beslag of witte stippen op de tonsillen. Soms is er pus of etter zichtbaar of ontstaat er in of rond de tonsil een abces.
Beide virussen kunnen ook andere verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus, veroorzaken. Als u erge keelpijn heeft, kan dit betekenen dat u een keelontsteking heeft. Het is dan achter in uw keel erg rood en vaak zijn er ook witte vlekken en slijm achter in uw keel te zien.
Gorgel met warm water
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Kies voor zacht fruit zoals aardbei, banaan, framboos, kiwi, mango, meloen, nectarine, peer, perzik en pruim. Hard fruit zoals appels en ananas kun je eventueel pureren.
Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen. U kunt niet te veel spoelen.
Amandelstenen verwijderen kun je ook zelf doen. Soms werkt het al om even te gorgelen met mondwater of een zoutoplossing. Je kunt de amandelstenen ook voorzichtig loshalen uit de amandelcrypten met een (nat) wattenstaafje. Pas wel op, want je kunt hiermee de amandelen beschadigen.
Een witte angina (erythemato-etterige of pseudomembraneuze) wordt gekenmerkt door een wit of grijsachtig beslag op de oppervlakte van de amandelen. De amandelen zijn soms ook bedekt met witte punten (opstapeling van etter), die gemakkelijk kunnen worden losgemaakt. De lymfeklieren van de hals zijn soms gezwollen.
Hoe je amandelstenen het best kunt voorkomen
Flos minstens één keer per dag: Gedurende de dag komen voedsel en tandplak vast te zitten tussen de tanden. Flossen helpt dat afval van moeilijk te bereiken plaatsen te verwijderen.
Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn.
Meestal gaat keelontsteking vanzelf over. Zitten er witte puntjes op de keelamandelen en ruikt je kind uit de mond, dan zit er waarschijnlijk een bacterie. Roep dan de hulp van je huisarts in.
rode of witte angina is altijd pijnlijk, ongeacht de leeftijd. Deze keel- en amandelinfectie komt frequent voor, zowel bij kinderen als bij volwassenen, en is meestal goedaardig. De meeste gevallen zijn viraal en genezen binnen een tiental dagen.
Manier van overdracht. Als een besmet persoon hoest of niest, komen er minuscule druppeltjes met microben in de lucht. Daar kunnen ze door een tweede persoon ingeademd worden en vervolgens een angina veroorzaken. Ook rechtstreeks contact met besmet speeksel of neusvocht kan de virussen en de bacteriën overbrengen.
Verwerk vlees, vis, kip, ei of kaas eventueel in een ragout. Probeer pasta met ruim saus, ragout of een maaltijdsoep. Pap, vla en (drink)yoghurt eten gemakkelijker. Kies ook eens voor ontbijtproducten als muesli of cornflakes met yoghurt of melk.
Symptomen van een keelontsteking kunnen zijn: pijn bij het slikken, een rode keel, koorts, opgezette klieren, oorpijn en een schorre stem. Een keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar kan ook worden veroorzaakt door een bacterie. Meestal gaat een keelontsteking vanzelf binnen tien dagen over.
Wat is het verschil tussen keelpijn en keelontsteking? Bij een keelontsteking is de keel niet alleen geïrriteerd, maar zijn de slijmvliezen ook rood en gezwollen en ontstoken. Slikken doet pijn en de stem is hees. Een keelontsteking kan gepaard gaan met koorts.
Een keelontsteking is een ontsteking van de amandelen of tonsillitis. Dit wordt in de volksmond ook 'angina' genoemd.
Het belangrijkste symptoom is keelpijn, waardoor het slikken pijnlijk is. Andere symptomen die kunnen optreden zijn opgezette lymfeklieren in de hals, koorts, exsudaat op farynxwand of tonsillen en hoesten. De mate van de symptomen geeft de ernst van de keelontsteking weer.
De keelamandelen (tonsillen) zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen. Dit deel wordt de tongamandel genoemd. Hij gaat aan de zijkanten van de tong, over in de keelamandelen.
Wil je zelf amandelstenen weghalen, maar lukt dat niet goed genoeg met een monddouche of staafje, dan kan de Tonsilfresh Cupping Glass uitkomst bieden. Dit is een klein pompje waarmee je de amandelsteentjes met de hand uit de crypten kunt zuigen. Het uiteinde is afgerond en kan de amandelen daarom niet beschadigen.
Ontstoken keelamandelen zorgen vaak voor veel keelpijn, moeheid, en (lichte) koorts. De amandelen zwellen op en kunnen erg rood worden en soms bedekt zijn in witte stippen of dik slijm. Slikken en praten kan lastig zijn. Ook kun je last hebben van hoesten, hoofdpijn, gezwollen lymfeklieren en oorpijn.
Koffie en thee en ook alcohol kunnen het slijmvlies uitdrogen. Dat draagt niet bij aan het herstel van je keelpijn.
Maar ook warm water, thee, helpt tegen keelpijn. De warme drank heeft een kalmerend effect op de keel. Neem bijvoorbeeld kamille- of zoethoutthee.
Een simpel dropje of zuurtje werkt dus even goed. Let op! In sommige zuigtabletten zitten NSAID's (zoals flurbiprofen).