Negenduizend jaar geleden verrees op een heuvel te midden van de wetlands een van de oudste menselijke nederzettingen: Çatalhöyük.
De oudste continu bewoonde stad ter wereld is Jericho in Palestina. Naar schatting is de stad ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden gesticht.
Verleende stadsrechten werden vastgelegd in een document. De eerste Nederlandse stad die stadsrechten kreeg was in 1061 Stavoren. En de laatste keer dat er stadsrechten werden verleend was in 1586 aan Willemstad in Noord-Brabant. Voor steden waren de rechten belangrijk.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
In Bulgarije is het oudste stadje van Europa ontdekt. Het is een nederzetting uit het vijfde millennium voor Christus, zeggen Bulgaarse archeologen van het National Institute of Archeology. De prehistorische stad uit de kopertijd ligt in de buurt van Provadia bij de Zwarte Zee.
We zijn in de kleinste stad van Nederland, Staverden, en hier ligt het, in de provincie Gelderland, op de Veluwe, vlakbij Ermelo. Het is zo klein dat het eigenlijk niet eens op de kaart staat. Kijk, en dit is het bewijs. Staverden, de kleinste stad van Nederland.
Van dorp tot stad
Nieuwe steden ontstonden op verschillende manieren, bijvoorbeeld dat ze bij het water of bij belangrijke wegen lagen. Ook bij belangrijke kerken bij handelsplaatsen en bij een kasteel werden steden gebouwd. Vaak ontstond een stad ook door handelaren.
De oudste stad ter wereld is Jericho, een stad op de Westelijke Jordaanoever. Archeologen denken dat de eerste jager-verzamelaars zich misschien al 12.000 jaar geleden vestigden op de heuvel Tell es-Sultan bij Jericho. Het is nu een beschermd archeologisch gebied en de stad Jericho heeft zo'n 20.000 inwoners.
Jongste stad van Nederland
Groningen is een bruisende studentenstad in het noorden van Nederland. De stad telt meer dan 200.000 inwoners die een gemiddelde leeftijd hebben van 36,4 jaar, waarmee Groningen de jongste stad van Nederland is!
1. Amsterdam. Op nummer één van de leukste Nederlandse steden prijkt uiteraard Amsterdam, de hoofdstad van Nederland en een stad bomvol bezienswaardigheden. Je vindt er de beste musea van het land, de langste winkelstraten, bijzondere culinaire initiatieven en tal van culturele podia.
Daarmee is Zutphen bijna 500 jaar ouder dan bijvoorbeeld Deventer, toch ook een oude stad. De naam 'Zutphen' wordt voor het eerst rond het jaar 1.000 vermeld. Deze is afgeleid van Zuid-fenne of Sutfenne, het moerassige gebied aan de zuidrand van het rivierduin langs de oever van de Berkel ('ven' = moeras).
Op 2 juni 1122 gaf de Duitse keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee heeft Utrecht het op één na oudste stadsrecht van Nederland. Alleen Stavoren was in 1061 eerder. De Utrechtse stadsrechten werden niet zomaar verkregen.
In 1051 werd voor het eerst de naam Masetrieth genoteerd, wat uiteindelijk Maastricht werd. Maastricht behoort tot de steden die zich "oudste stad van Nederland" noemen.
Oorspronkelijk heette de stad Antep, maar na de onafhankelijkheidsoorlog van Turkije werd Gazi eraan toegevoegd in 1920. Gazi betekent namelijk 'strijder'. In combinatie met Antep betekent de naam 'onverwoestbare bron'.
De zoektocht naar de kleinste stad ter wereld begint in het Guiness Book of World Records. In dit boek staat dat het gehucht Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld is. Hum heeft slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Desondanks heeft het stadje een eigen burgemeester.
De aardrijkskundige Mark Jefferson definieerde een primate city in 1939 als "een stad die minstens twee keer zo groot en meer dan twee keer zo belangrijk is als de tweede stad van het gebied". Vaak (maar niet altijd) is een primate city ook de hoofdstad van een gebied.
Alkmaar al jaren geen stad meer
In 1851 om precies te zijn, door de Gemeentewet die staatsman Thorbecke in het leven riep. Daarvoor was een plaats, zoals Alkmaar, een stad als het stadsrechten had gekregen. Door de Gemeentewet vervielen deze rechten en ook de privileges.
Potosí is met een ligging van 4090m, de hoogste stad ter wereld! De stad, die vanwege de grote zilver voorraden in de omliggende Cerro Rico mijnen, ooit tot een van de rijkste steden van Latijns Amerika behoorde, is nu een stad die met moeite economisch overeind blijft.
Almere wordt ook wel 'de nieuwste stad van Nederland' genoemd. Het gebied waar Almere werd opgetrokken was begin vorige eeuw nog de Zuiderzee. Nadat deze werd ingedamd en het IJsselmeer werd, konden delen worden drooggemalen om extra land te winnen.
Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, is genesteld in de meanders van de Ourthe. De oude stenen huizen, de geplaveide steegjes, de oude stadswallen en de opmerkelijke natuur geven Durbuy een onweerstaanbare romantische charme.
Rotterdam is qua oppervlakte de grootste gemeente van Nederland en heeft de grootste haven van Europa. Een prachtstad! Tip: maak er een rondvaart en bewonder de skyline van Rotterdam.
Wanneer noemen we een gemeente een dorp en wanneer wordt het een stad? In principe bestaan er geen officiële regels over het verschil tussen dorp en stad. Van oudsher mag je een gemeente alleen een stad noemen wanneer deze over stadsrechten beschikt. Deze rechten werden door een landsheer verleend.
Griekenland en de Griekse steden in Ionië hadden in die tijd al een ontwikkelde samenleving, waar de grondslagen werden gelegd voor de wetenschap en filosofie. Ook op het gebied van literatuur, politiek, theater, wiskunde, architectuur en krijgskunst was Griekenland bijzonder creatief.