Recht op zon
De rechter oordeelt zonneklaar: een zonrecht bestaat niet, maar er kan wel sprake zijn van onrechtmatige hinder. De hinder moet daarbij zo ernstig zijn dat het onrechtmatig is. De rechter beoordeelt dit per geval en weegt de omstandigheden mee. Dat het dakkapel enige hinder geeft, lijkt duidelijk.
Plaatsing zonder vergunning
Zo mag het zonnepaneel niet uitsteken over de erfgrens of dakrand. Het is daarbij verstandig ze niet dichter dan twee dakpannen vanaf de nok te plaatsen. Hetzelfde geldt voor wat betreft de afstand tot aan de dakgoot. Daarnaast moeten de zonnepanelen direct op het dakvlak worden geplaatst.
Bezwaarschrift zonnepanelen indienen
Tegen een onredelijk hoge naheffing kunt u uiteraard in bezwaar gaan. Zorg dat u binnen een termijn van zes weken een bezwaarschrift over de zonnepanelen bij de Belastingdienst indient.
Meestal hoeft voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning te worden aangevraagd. Alleen als het gebouw een monument is, of als sprake is van een beschermd stads- of dorpsgezicht is een omgevingsvergunning vereist. Ook wanneer zonnepanelen op open terrein worden plaatst kan een vergunning vereist zijn.
Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.
In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren. Soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Uw gemeente informeert u hierover.
De Rechtbank Gelderland heeft op 17 juli 2013 geoordeeld dat de plaatsing van zonnepanelen door de buren in de betreffende zaak geen onrechtmatige hinder oplevert (zie RVR 2013/104). Als buren dien je – tot een zekere mate – het één en ander van elkaar te dulden.
Er kan geen bezwaar worden gemaakt tegen besluiten die in bezwaar of administratief beroep zijn genomen, tegen besluiten die aan goedkeuring zijn onderworpen, tegen besluiten die goedkeuring (of weigering) van andere besluiten inhouden, tegen een besluit dat is voorbereid met toepassing van de zogenaamde ' uniforme ...
De gemeente is wettelijk verplicht de proceskosten te vergoeden voor het vakkundige bezwaarschrift van Kosteloosbezwaar.nl, mits zij naar aanleiding van ons bezwaarschrift de WOZ-waarde verlaagt.
Daarom is het – in het geval van een plat dak – belangrijk om altijd ruimte over te houden tussen de panelen en de rand. De richtlijn is: hou dezelfde afstand tussen het paneel en de dakrand als de hoogte van het paneel zelf. Heb je een schuin dak? Dan is een afstand van 30 tot 40 cm altijd genoeg.
Wettelijk is het verboden om elektriciteit met je buren te delen. Dat betekent dat zelf opgewekte stroom van je zonnepanelen alleen gebruikt mag worden in je eigen huis, of teruggeleverd aan het openbare net.
Een schuin dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen op en geeft dus de hoogste stroomopbrengst. Maar ook een dak op het oosten en westen is vaak prima geschikt. De stroomopbrengst zal wat lager zijn dan op het zuiden, maar het is nog steeds aantrekkelijk.
Een huurder doet er verstandig aan schriftelijke toestemming aan de verhuurder te vragen, voordat hij zonnepanelen wil aanbrengen. Indien de verhuurder de gevraagde toestemming weigert, kan de rechter een vervangende machtiging verlenen.
Als u energie gaat terugleveren, moet u dit via energieleveren.nl melden. Dit is een wettelijke verplichting. En zo kan uw energieleverancier de teruggeleverde energie verrekenen. Het aanmelden van uw teruglevering is wettelijk verplicht.
Meestal heb je geen bouwvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen in je tuin. Een vergunning is nodig wanneer de constructie hoger is dan vijf meter. Daarnaast moet de constructie ook voldoen aan het bestemmingsplan, het best kun je hierover informeren bij je gemeente.
Gegronde redenen
Dat betekent dat u een goede reden moet geven, bijvoorbeeld: Uw buren willen iets bouwen dat niet past in het bestemmingsplan van de gemeente. In een bestemmingsplan staat wat er met de grond en gebouwen in een gemeente mag gebeuren.
U kunt in de volgende situaties bezwaar maken: U bent het niet eens met de beslissing op uw eigen aanvraag. Bijvoorbeeld als u een vergunning heeft aangevraagd en de gemeente uw aanvraag heeft afgewezen. U bent het niet eens met een beslissing op een aanvraag van iemand anders.
Nadat uw bezwaar is afgewezen of als u het niet eens bent met de uitspraak op uw bezwaarschrift, kunt u in beroep gaan. Dit doet u door een beroepschrift bij de rechtbank in te dienen.
De zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom, terwijl we in huis wisselstroom gebruiken. Het omvormen gebeurt met een bepaalde frequentie, waardoor delen van de omvormer en/of de wand waaraan deze hangt, gaan meetrillen. Deze trillingen veroorzaken de bromtoon.
Kan ik door aanraking van een zonnepaneel een elektrische schok krijgen? Over het paneel zelf loopt geen stroom. Er ontstaan door de serieschakelingen in de panelen gevaarlijk hoge spanningen, maar door hoge veiligheidseisen zijn zonne-panelen even veilig als huishoudelijke toestellen.
De terugverdientijd van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een mooie investering. Zeker nu de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld 7 jaar is. Wacht niet te lang met de aanschaf, want hoe eerder je ze koopt, hoe eerder je bespaart op je energierekening.
De beste plaats voor de omvormer is dus ergens waar het koel is, waar voldoende ruimte is, waar je niet meer dan 20 meter kabel nodig hebt, waar je geen last hebt van het geluid en waar de warmte afgevoerd kan worden. De schuur of garage zijn goede plekken, net als een onverwarmde zolder.
1-fase of 3-fase aansluiting
Nieuwbouwwoningen hebben meestal al een 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen.
Hoeveel zonnepanelen mag je plaatsen? Er staat geen maximum aantal zonnepanelen beschreven voor het vergunningvrij plaatsen van zonnepanelen. Zolang je je houdt aan de regels voor het vergunningvrij plaatsen mag je zoveel zonnepanelen plaatsen als je zelf wilt.