Als je graag een warm interieur wil creëren, kun je het beste warme kleuren gebruiken. Je kunt hierbij denken aan geel, oranje, rood en bruin.
Warme kleuren voor je interieur
Wat zijn warme kleuren? Daarbij kun je denken aan alle variaties rood-, bruin- en gele tinten, van beige tot terracotta, roze tot bordeaux en mosterdgeel tot goud. Groen- en aardetinten zijn warm en hebben bovendien een rustgevende werking vanwege de associatie met de natuur.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras. Wanneer je primaire kleuren (rood, geel en blauw) met elkaar vergelijkt,is het verschil in warmte duidelijk.
Tot de warme kleuren behoren alle rood, geel, oranje en bruine kleuren. Kleuren met een energieke, krachtige uitstraling, die aanzetten tot actie en communicatie.
Door voor de juiste materialen te kiezen, binnen een interieur, zorg je er al snel voor dat er een warme sfeer ontstaat. Een voorbeeld hiervan zijn natuurlijke materialen, zoals; hout, bamboe, riet en jute. Naast deze wat robuustere materialen kun je ook kiezen voor zachte materialen, zoals bijvoorbeeld wol.
Rustige kleuren, harmonische combinaties
Houd ook rekening met het feit dat je veel tijd doorbrengt in de woonkamer: urenlang op een Ferrari rode muur kijken is niet prettig. Wil je graag een warm kleurenpalet, zoek dan naar subtiele schakeringen van geel, rood of oranje die toch nog voldoende rust geven.
De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
En blauwe sterren zijn de heetste, 10.000 graden en meer. Je kan het heel goed vergelijken met een stuk ijzer dat opgewarmd wordt. Eerst kleurt dat rood, dan geel, dan wit en tenslotte blauw. Astronomen delen sterren in volgens de oppervlaktetemperatuur.
In 2022 en 2023 zullen aardse bruintinten, beige en terracotta's een vleugje warmte introduceren. Roodbruine en bruine tinten zullen een topkeuze zijn voor de herfst en wintertrends en zetten meteen een warme woonsfeer neer.
Rood: warmte en kracht
Rood is de kleur van passie, warmte, dynamiek en kracht. Rood is ook gebiedend en agressief.
Wanden waarop weinig licht valt zullen donkerder uitkomen. Als je dus een hele donkere accentkleur hebt, kun je het beste de wand schilderen waar het meeste licht op valt. Of anders wellicht kiezen voor een net iets lichtere variant van de gekozen kleur.
Wit, beige, crème en alles daaromheen!
Het is natuurlijk heel erg voor de hand liggend, maar neutrale tinten zoals wit, crème en beige zijn de perfecte kleuren voor rust in je huis.
Het beste kan je 2 a 3 basiskleuren kiezen die centraal komen te staan in de woonkamer. Voor de meeste mensen zullen dit neutrale tinten zijn, eventueel aangevuld met een opvallende kleur. Maar het kan natuurlijk ook dat je bijvoorbeeld van een eclectisch interieur houdt en jouw basiskleuren opvallende kleuren zijn.
Beige is een prachtige warme en neutrale basiskleur. De kleur is goed te combineren met andere kleuren, zoals wit, zwart, bruintinten en met natuurlijke materialen als hout, riet, jute, wol, linnen en katoen. Beige zorgt voor een natuurlijke en warme sfeer en dat maakt de kleur tijdloos en gewild.
Kleuren die gewoonlijk worden geassocieerd met vuur, zoals rode, oranje en gele tinten, duiden op warmte en lijken vooruit te gaan.
Wit blijft wereldwijd de meest populaire autokleur, maar in Europa gaat grijs sinds dit jaar aan de leiding. Felle kleuren blijven - op enkele uitzonderingen na - een marginale rol spelen in het wereldwijde wagenpark. Blauw is bezig met een sterke opmars.
Zwarte zonwering absorbeert meer zonlicht dan dat witte zonwering reflecteert. Dat is dan ook de reden dat er bij het gebruik van zwarte zonwering minder warmte / zon 'overblijft' om uw woning binnen te dringen dan bij witte zonwering.
Deze energie E kunnen we uitrekenen. Voor rood licht geldt dan E = 2,9∙10-19 J, terwijl voor blauw licht geldt E = 4,1∙10-19 J. Dit voorbeeld laat zien dat de blauwe lichtgolven/lichtdeeltjes de meeste energie bevatten.
Simpel gezien kan je het volgende aanhouden als je een kleur voor je doek voor in je zonwering uitkiest: Wit doek in je buitenzonwering reflecteert zonnestralen, maar absorbeert minder. Zwart doek in je buitenzonwering absorbeert veel zonlicht, maar reflecteert minder.
In een actieve ruimte (inkomhal, keuken) wil je dynamisch en alert zijn en gebruik je beter koudere kleuren. In een passieve ruimte (slaapkamer, living) wil je vooral tot rust komen en gebruik je beter warmere kleuren. Kijk ook naar de lichtinval in de ruimte.
Dus welke kleuren je ook met elkaar combineert, kijk of je altijd kan werken met lichtere en donkere tinten. Je kan hierbij denken aan ton sur ton (dus verschillende tinten van één kleur) of juist met verschillende kleuren. Zorg vooral dat de kleuren op meerdere plekken in de ruimte terugkomen.