Open wonden aan het been genezen vaak slecht. De behandeling hangt af van de oorzaak. Als een slechte bloedsomloop aan de basis ligt, moet deze in de eerste plaats verbeterd of hersteld worden. Drukverbanden kunnen de vochtophoping verminderen en een steriel verband kan besmetting tegengaan.
Behandeling Om een open been te laten genezen moet de bloeddoorstroming zo goed mogelijk hersteld worden. Het verbeteren van de bloedafvoer gebeurt met een speciaal drukverband (zwachtels) en bewegingsoefeningen. Het drukverband wordt aangelegd met twee zwachtels die in tegengestelde richting aangebracht worden.
De wond geneest heel langzaam of niet. Normaal geneest een wondje binnen een week. De wond kan pijn doen. 's Nachts voelt u misschien kramp in uw been. Een open been komt vooral voor bij ouderen.
Symptomen. In de beginfase is een ulcus cruris vaak bedekt met zwart of geelbruin dood weefsel (necrose). Als de wond schoner wordt, ontstaat er een rode wondbodem en kan de wond langzaam dichtgroeien. Bij een stoornis in de aderen is sprake van een zwaar, moe gevoel in de benen met vochtophoping in de onderbenen.
Uiteindelijk ontstaat er een wond: een open been. Deze wond is meestal niet pijnlijk, maar kan wel onaangenaam ruiken en veel vocht produceren. Vaak is de wond geelbruin van kleur of met een korst bedekt.
Kleine of complexe wond sneller genezen
Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren. Dat kan erg vervelend zijn. Is dit het geval, neem dan contact op met uw behandelaar of specialist.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op. En tot slot, volg de adviezen op, wees therapietrouw.
Behandeling open wonden
Wanneer er sprake is van een bloedende wond kan je deze het beste even laten doorbloeden zodat de wond zichzelf schoonspoelt. Het schoonspoelen van de wond kan ook met water. Ontsmet de bloedende wond wanneer nodig met een ontsmettingsmiddel.
“Een steunkous kan namelijk goed helpen bij vocht in de benen, maar is niet wenselijk bij een wond. Dus moesten we tapen of zwachtelen. Dat laatste is effectief, maar weer niet zo prettig.
Wat is het? Een open wonde aan het been (ulcus) wordt in de volksmond 'open been' genoemd. Veel voorkomende oorzaken zijn een slechte lokale bloedsomloop, diabetes, spataders of slagaderverkalking. Open wonden aan het been genezen vaak slecht.
De lymfeklieren kunnen opgezet zijn (bij wondroos aan het been: in de liezen; bij wondroos in het gezicht: in de hals) en de lymfebanen kunnen ontstoken zijn. Dit uit zich als een rode streep tussen de plaats van wondroos en de klieren. Deze zogeheten lymfangitis wordt - ten onrechte - wel 'bloedvergiftiging' genoemd.
Volgens de NHG-standaard Ulcus cruris na het aanbrengen van collagenasezalf een absorberend verband aanbrengen bij natte en vochtige ulcera en een gaasverband bij droge ulcera. Toedieningsinformatie: vermijd contact met omringende huid, ogen en slijmvliezen.
Er wordt een wondbehandelplan opgesteld en meestal wordt uw been ook direct gezwachteld. Doel van het zwachtelen is het verhogen van de druk op uw onderbeen. Als u vervolgens uw kuitspier aanspant, wordt de druk op de bloedvaten in uw been groter waardoor bloed beter terugstroomt naar het hart.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Zwachtelen wordt toegepast wanneer u een open wond op uw been hebt. Zwachteltherapie is nodig om het vocht uit uw benen te halen, zodat de wond goed kan genezen. Wij zwachtelen in de behandelkamer van de polikliniek dermatologie. De zwachtels worden strak aangelegd.
Het ulcus is zeer pijnlijk en bevindt zich meestal aan de voorzijde of laterale zijde van het onderbeen. De diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld en histopathologisch onderzoek, waarmee verdikking van de wand van arteriolen kan worden aangetoond.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Hoe lang mag je steunkousen dragen per dag? Het is raadzaam om de aangemeten steunkousen de hele dag te dragen. Zoals gezegd mogen ze 's nachts niet gedragen worden. Probeer de steunkousen echt zo lang mogelijk te dragen; dus gelijk wanneer u opstaat tot het moment dat u weer naar bed gaat.
Door de warmte verwijden de beenvaten zich, waardoor de correcte bloedafvoer richting het hart wordt bemoeilijkt. Er kan meer vocht uit de aderen treden, de enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden.
Een operatiewond sluit zich normaal binnen 24 uur. Een droge wond hoeft niet afgedekt te worden. Als vocht uit de wond komt doet u een pleister op de wond. U kunt hiervoor een eenvoudige pleister gebruiken of krijgt deze voorgeschreven.
Let er bij een open wond op dat er niet teveel vocht in komt. Totdat dat wond genezen is, mag je niet baden of zwemmen. Kort douchen mag, maar pas 24 uur na de ingreep. Dep de wond na het douchen goed droog of laat deze drogen aan de lucht.
Open wond afdekken (met een pleister of verband) Als er nog vocht uit de wond komt, is het goed om een pleister te gebruiken. Dit, of een vette gaas (zalfgaas) met daaroverheen een absorberend verband tot de wond droog is.
Voor een effectieve celstofwisseling en wondgenezing is voldoende slaap en rust van cruciaal belang (Beele & Verbelen, 2016; WCS wondenboek, z.j.).
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Staudt® wondzalf kan gebruikt worden voor het wondbed, wondrand en de huid rondom de wond en is geschikt voor zowel acute als voor chronische wonden ongeacht een droge, vochtige of natte wondomgeving. Voorbeelden zijn geïnfecteerde wonden, brandwonden, schaafwonden, doorligwonden, diabetische wonden en open wonden.