Waarom een hamburger goed werkt is omdat hier drie essentiële voedingsstoffen inzitten: eiwitten die nodig zijn om vezels op te bouwen, suikers voor de broodnodige brandstof (heel belangrijk als je koorts hebt of een strijd tegen een ziekte moet aangaan) en vetten voor de energie, brandstof en essentiële vetzuren.
Goed eten is belangrijk bij ziekte, opname en/of herstel. Het lichaam heeft meer energie (calorieën) en eiwit nodig om in goede conditie te blijven. Samen zorgt dit voor een goed en snel herstel en heeft u minder kans op complicaties.
Als je ziek bent verbruikt het lichaam meer energie en voedingsstoffen dan wanneer je gezond bent. Extra redenen waardoor je vaak ook minder kunt eten zijn: minder eetlust, misselijkheid, pijnklachten, smaakverlies, vermoeidheid, benauwdheid en emoties (zoals verdriet).
Onmisbare voeding als je ziek bent
En kies vooral producten die jij lekker vindt. Er is veel variatie mogelijk, zoals kaas, kwark, ei, sojaproducten, vis, vlees, hummus en bonen. Als koken een te grote opgave voor je is, laat iemand anders dit dan voor je doen. Een laatste tip: probeer af en toe wat te bewegen.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt.
Avocado's, bloedsinaasappels, gewone sinaasappels, bananen, kakifruit, verse dadels, nootjes, cherrytomaatjes.. kortom, ik kan even vooruit! Echt heerlijk om te maken, niet alleen als je ziek bent, is een banana softserve. Vries een paar bananen in en doe ze in de keukenmachine.
Hoeveel val je af van griep? Als je ziek bent verandert de stofwisseling in je lichaam, waardoor niet alleen het vet, maar ook een deel van je spieren en organen verbruikt worden. Als je ziek bent en je dan een kilo gewicht verliest, verlies je een halve kilo vet en een halve kilo spiermassa en orgaanmassa.
Je longen gaan zich anders "plooien" wanneer je ligt. Als je zit, staat of loopt is dit niet het geval. Als je zit of staat zit het vocht onderin je longen wanneer je verkouden bent. Zodra je gaat liggen loopt dat vocht langs de wand van de longen omhoog, en ga je dus hoesten.
Je hebt zout nodig. Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig.
Kies bij voorkeur voor rijp fruit en gekookte groenten, die zijn het makkelijkst te verteren. Je kan de groenten zo eten of verwerken in een puree of soep. Op die manier krijg je vaak wat extra vitamines binnen en bij soep zelfs wat vocht.
Bij een griepje van een week is dat geen probleem, maar bij ziekten die langer duren (chemotherapie bij kanker staat bijvoorbeeld bekend om het doen verminderen van de eetlust), kan hulp van een diëtist nodig zijn om ervoor te zorgen dat de patiënt voldoende goede voeding binnenkrijgt.
Drink 1,5 tot 2 liter per dag (water, thee). Meestal gaat griep binnen een paar dagen vanzelf over. Bij klachten kunt u paracetamol nemen. Bel uw huisarts als u griep heeft én 1 of meer van deze klachten: benauwd zijn, suf voelen, verward zijn of steeds zieker worden.
Eet zoveel mogelijk voedzame producten (volkoren producten, groente, fruit, zuivel). Dit zit bomvol vitaminen, mineralen en vezels. Alles waardoor het lichaam helemaal opknapt. Eet vooral geen suikers of snoep.
Laat alcohol staan
Alcoholische dranken kunt u echter beter vermijden wanneer u verkouden bent. (Veel) alcohol zorgt er namelijk voor dat uw weerstand wordt aangetast en zorgt daarnaast ook voor uitdroging, terwijl het juist belangrijk is om gehydrateerd te blijven tijdens een verkoudheid.
"Je kunt allerlei gezondheidsklachten krijgen als je te weinig slaapt. Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat er bij weinig slaap in het immuunsysteem ontstekingseiwitten worden gevormd. Dat verklaart waarom je ook pijn in je lichaam kunt voelen, zoals spier- of hoofdpijn."
Als u ziek bent, worden de paden onderbroken en kan het het circadiane ritme verstoren. Als gezonde volwassene zou u elke nacht 7 tot 8 uur moeten slapen om u uitgerust te voelen en de ziekte beter te bestrijden.
De incubatietijd van griep is 1 tot 2 dagen. Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Bij kinderen kan dit langer zijn.
Uw lichaam krijgt te weinig goede voeding. En gaat spieren afbreken. Eet dan dingen waar veel eiwit inzit, zoals ei, bonen, linzen, kip, vis, soja en noten. Eet ook vette dingen, zoals volle melk, volle kwark, noten, avocado en vette vis.
Het is gezond om 1 x per jaar een griep te krijgen. Nooit de griep krijgen kan een teken zijn van een overactief immuunsysteem en ook dat is niet gezond! Meestal hebben we geen echte griep (influenzavirus), maar "gewoon een zware verkoudheid! Af en toe een flinke griep is gezond.
Kies wel voor een waterijsje (melkproducten kunnen slijmvorming in de hand werken) en liefst niet op basis van zure ingrediënten, omdat deze de keel kunnen irriteren. Wat ook helpt, is water met ijsblokjes drinken. Veel water drinken is sowieso goed bij griep, zeker als je koorts hebt.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
Misselijkheid gaat vaak gepaard met een gebrek aan eetlust. Toch is het goed om kleine beetjes te blijven eten. Een lege maag kan namelijk ook leiden tot misselijkheid. Als je iets wilt eten, kies dan voedingsmiddelen die niet te zwaar op de maag vallen, zoals rijstwafels, crackers, rijst of geroosterd (wit) brood.
Door de warmte gaat u zweten waardoor het virus of de bacterie uit uw lichaam verdwijnt. Uw lichaamstemperatuur zal nooit oplopen tot 42 graden of hoger. Uw lichaam zorgt er door het zweten namelijk ook voor dat het de warmte kwijt kan. Ondanks dat koorts voor vervelende klachten zorgt, is het wel zeer nuttig.