Brandende pijn in de maagstreek; Misselijk en overgeven; Verminderde eetlust.
De meest voorkomende symptomen van een maagontsteking zijn: Verminderde eetlust; Misselijkheid en overgeven; Brandende pijn in het bovenste deel van de buik.
Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren. Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
Een acute maagontsteking geneest vaak vanzelf zonder behandeling.
Typische klachten bij een ontstoken darmwand zijn buikpijn (vaak krampachtig), diarree, soms gepaard met bloed- of slijmverlies, en verminderde eetlust. Bij chronische ontsteking zien we soms ook gewichtsverlies en vermoeidheid. Andere mogelijke symptomen zijn misselijkheid, opgeblazen gevoel en valse ontlastingsdrang.
Drink liever niet teveel bij het eten. Merkt u dat het drinken van koffie, alcohol, koolzuurhoudende of zure dranken de klachten verergert? Vermijd deze dan zo veel mogelijk.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Wat niet te drinken met gastritis. Deze voedingsmiddelen zijn taboe bij gastritis - koffie (ook cafeïnevrij), alcohol, hete kruiden en zeer vet voedsel zijn taboe, en kooldioxide in dranken kan een agressief effect hebben op de maag. Koolgroenten en peulvruchten zijn met mate geschikt (volgens individuele tolerantie).
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Bij een maagzweer heeft u last van: Pijn in de maagstreek. Als het wondje in de maagwand zit, is de pijn vaak erger na het eten. Een wondje in de wand van de twaalfvingerige darm veroorzaakt meer pijn op een lege maag en in de nacht.
Bij een maagzweer heeft u pijn boven in uw buik. De pijn kan 's nachts erger worden. De pijn kan ook erger worden als u gegeten heeft. Als een maagzweer groter wordt, kan deze gaan bloeden.
Sommige mensen zijn er bij gebaat om, bij maagpijn, regelmatig melk te drinken. Bij anderen zorgt dat juist voor extra klachten. Een ander zuivelproduct dat onze maag goed kan verteren, en een beetje energie geeft, is magere yoghurt.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat bananen goed zijn voor je maag en darmen, op meerdere manieren. Zo zou het dagelijks eten van een banaan helpen tegen gastro-intestinale klachten en houdt het je microbioom gezond.
Als je last hebt van je maag, kun je het best op je linkerzij slapen. Vanwege de plek waar onze organen zich bevinden, zet liggen op je linkerzij de minste spanning op je darmen en je sluitspier, waardoor je minder snel last krijgt van opborrelend maagzuur.
5. Yoghurt. Tenzij je lactose-intolerant bent, helpt een kommetje natuurlijke yoghurt - vanwege de probiotica - om de balans in je maag te herstellen als je misselijk bent. Je kunt dan het beste kiezen voor naturel yoghurt, op die manier komen er weer meer gezonde bacteriën in je maag.
Er bestaan verschillende soorten medicijnen die je kunt nemen als je last hebt van maagpijn. Zo zijn er de speciale maagzuurremmers die vooral helpen tegen brandend maagzuur, maar een paracetamol kan ook al verlichting geven.
Symptomen van maagpijn
Maagpijn kan bijvoorbeeld gepaard gaan met een brandend gevoel achter het borstbeen en misselijkheid. Ook kan de pijn uitstralen naar de rug, de schouderbladen en de hals. In sommige gevallen neemt de pijn toe bij een hongergevoel en kan iets eten de maagpijn verminderen.
Bij maagklachten heeft u last van pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur en opboeren. Ook kunt u zich misselijk voelen of een opgeblazen gevoel hebben. Maagpijn komt vaak zomaar op, vaak na het eten. De pijn is vaak fel, scherp en pijnlijk.
In het kort. Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn boven in uw buik, brandend maagzuur en opboeren. Maak een afspraak met uw huisarts als u langer dan 2 of 3 maanden maagklachten heeft. Maagklachten kunnen erger worden door roken, voeding, medicijnen en stress.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.