Mensen met codependentie en een beschadigde eigenwaarde hebben meestal moeite met het aangeven van grenzen. We kunnen ons snel verstikt voelen of in de wereld van de andere persoon 'gezogen' worden. We vinden het moeilijk ruimte in te nemen, ons te doen gelden en beslissingen te nemen.
Sommige mensen kunnen geen grenzen stellen omdat ze niet genoeg zelfliefde hebben om hun eigen gezonde en veilige ruimte te bewaken. Je communiceert zelfrespect door grenzen te stellen aan respectloos gedrag. We leren mensen hoe ze ons moeten behandelen door hen te laten zien hoe we onszelf behandelen.
Aangeven van je grenzen
Dat kan fysiek, door bijvoorbeeld achteruit te deinzen/stappen, of door weg te lopen. Je kunt het ook verbaal doen, door de ander bijvoorbeeld te vragen of te zeggen ergens mee te stoppen, omdat je het niet fijn vindt.
Grenzen moeten vooral duidelijk en consistent zijn, wanneer je te maken hebt met iemand die jou niet respecteert. Zo'n persoon is op zoek naar de 'gaten' in je grenzen en gebruikt ze tegen je. Dus zorg ervoor dat je hem/haar assertief en duidelijk vertelt dat dit gedrag niet ok is en houd je aan de consequenties.
Bij emotionele grenzen gaat het om je eigen emoties en gevoelens en die van anderen en hoe je hiermee omgaat. Je kent vast wel het gevoel dat je ergens blij van wordt, of juist niet, of dat je je ergens al dan niet terecht schuldig over voelt.
Kenmerken van iemand met gezonde grenzen zijn:
Geeft waarden niet op voor anderen. Deelt persoonlijke informatie op een gezonde manier (niet te veel/snel en niet te weinig) Weet wat hij/zij wil en hoe hij/zij dat kan communiceren. Accepteert het wanneer iemand nee tegen hem/haar zegt en vat dit niet persoonlijk op.
Respectloos betekent zonder respect behandeld worden of de ander zonder respect behandelen. Dat kan op tal van manieren zoals: De ander onderuithalen of kleineren. De ander te schande maken of kwaad spreken over de ander.
Een aantal redenen om alles uit te stellen:
Perfectionisme of angst voor een negatieve beoordeling over een niet perfect resultaat. Moeite om te starten. De taak is te groot, je weet niet waar te beginnen. Oninteressante taken.
Om te voorkomen dat mensen over je heen blijven lopen is het belangrijk dat je grenzen stelt. Dit betekent dat je ook nee kunt zeggen als je iets niet wilt doen of er helemaal geen zin in hebt. De meeste mensen, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, respecteren de grenzen die jij aangeeft.
Grenzen stellen
In een relatie met een narcist gaat het vaak alleen maar over de ander. Bedenk hoever je hierin mee wil en kan gaan. Probeer dit vervolgens duidelijk aan te geven. Grenzen zijn niets meer of minder dan een setje regels die je omgang met anderen en met jezelf vergemakkelijken.
Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.
Je laat anderen duidelijk weten wat wel en niet mogelijk is waardoor je jezelf niet steeds overvraagt en overbelast. Je houdt meer tijd over voor belangrijke zaken en voor ontspanning waardoor je de dingen kunt doen die voor jou en jouw gezondheid belangrijk zijn.
Een grens is een afperking, een afbakening wat van jou is en wat van de ander is. Uiteraard heb je ook een eigen grens. Zeg eens een denkbeeldige afscheidingslijn tussen wat je wel en niet kunt, een grens heb je qua mogelijkheden en kunnen, tussen wat je wel en niet wil.
Ten eerste, zeg gewoon nee zonder verduidelijking of rechtvaardiging. Probeer het maar eens: de kracht hiervan kan je nog weleens versteld doen staan. 2. De tweede is om het gesprek om te leiden door terloops een ander onderwerp ter sprake te brengen.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
Een gezonde grens gaat niet over 'niet aan jezelf werken' uit angst om afgewezen te worden of angst om te groeien. Een gezonde grens gaat niet over de ander, het gaat over jou! Een gezonde grens gaat over wat goed is voor jouw geluksgevoel.