U heeft na afloop van de behandeling in principe nergens last van. Wel kan uw gebit wat gevoelig zijn vanwege de gebitsreiniging. U kunt gewoon eten, drinken en uw gebit poetsen.
We adviseren patiënten niet direct na een polijstbehandeling te eten of te drinken, maar ongeveer anderhalf uur te wachten.
Als de reinigingsprocedure een behandeling met fluoride bevat, dan bevelen tandartsen en mondhygiënisten aan dat je minimaal 30 minuten wacht voordat je iets eet of drinkt. Dat om ervoor te zorgen dat de behandeling zijn volledige werking heeft.
Aan het einde van de behandeling wordt het tandvlees weer rond de tanden en kiezen gehecht. Om het tandvlees te beschermen en goed op zijn plek te houden, wordt het soms met wondverband bedekt. Wondverband lijkt wel een beetje op stopverf.
4 uur na de behandeling mag er niet gegeten worden alleen water drinken, na de behandeling blijft de gel nog doorbleken.
Poets je tanden twee keer per dag: slechts één keer per dag je tanden poetsen wordt niet aanbevolen door tandartsen omdat bacteriën zich gedurende de dag ophopen. 's Avonds voor het slapengaan je tanden niet poetsen is bijzonder slecht, omdat alle bacteriën en voedselresten die zich gedurende de dag hebben opgehoopt ...
Door je tanden te poetsen, verwijder je plak waardoor vlekken geen kans krijgen zich te hechten. Wie zijn of haar gebit dus schoon en fris houdt, heeft minder kans op koffieaanslag. Wie toch liever na de koffie de tanden poetst, wordt geadviseerd minimaal een half uurtje te wachten.
IS DE BEHANDELING PIJNLIJK? Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze zorgverleners nemen uitgebreid de tijd om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.
Na het verwijderen van tandsteen kan pijn ontstaan, doordat uw tandvlees ontstoken was of doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Poets de tanden daarom niet te hard, maar wel nauwkeurig. Binnen een paar dagen zal het probleem over zijn.
We adviseren om na het poetsen niét na te spoelen met water. Gewoon de tandpasta uitspuwen is voldoende. Als je niet spoelt blijven de fluor, mineralen, fosfaten en calcium die in de tandpasta aanwezig zijn ter plaatse in de mond.
Doet het verwijderen van tandsteen pijn? Het verwijderen van tandsteen kan een beetje gevoelig zijn. Dit is echter van korte duur, zodra de behandelaar klaar is zal dit gevoel over zijn. Geef het altijd aan als de behandeling te pijnlijk wordt.
Hun taken zijn hetzelfde, maar de bevoegdheden liggen anders. Een mondhygiënist mag alleen boren, vullen, verdoven en foto's maken in opdracht van een tandarts. En bij het maken van een röntgenfoto moet er een tandarts in het gebouw zijn.
Hoe vaak laat je je tanden reinigen bij de tandarts? Hoe vaak je je tanden schoon moet laten maken door een professional verschilt per persoon. Over het algemeen raden tandartsen één tot twee keer per jaar een dieptereiniging van je tanden aan.
De voornaamste oorzaak is de persoonlijke mondhygiëne. Door niet de juiste poetstechniek te gebruiken, blijft er meer tandplak achter in de mond. Hierdoor zal er meer tandsteen ontstaan. Ook het eten van zetmeel en suikerrijk voedsel heeft als gevolg dat er meer tandplak wordt aangemaakt.
Door het verwijderen van tandsteen wordt een van de oorzaken van tandvleesontsteking aangepakt. Als je er na de gebitsreiniging een goede mondhygiëne op nahoudt, kan het tandvlees zich weer herstellen. Door polijsten kan ongewenste aanslag worden verwijderd en de esthetiek hersteld.
Wanneer u tandsteen niet tijdig laat verwijderen, geeft u tandplak de ruimte om zich nog makkelijker te hechten aan uw gebit, waardoor er weer meer tandsteen ontstaat. Dit proces blijft zich herhalen, wat kan leiden tot een slechte adem, tandvleesontstekingen en gaatjes.
Het korte antwoord is "nee". Hoewel je tandplak thuis gemakkelijk zelf kunt verwijderen, kan zelf tandsteen verwijderen leiden tot ernstige verwondingen. Dit is dus een taak voor je tandarts. Gelukkig kun je met een goede mondverzorging wel de aanmaak van tandsteen voorkomen.
Pockets kunnen worden gevormd als uw tandvlees wordt afgebroken en loslaat van uw tanden. De pockets leiden tot diepe ruimten waarin bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot weefselschade, botafbraak en tanduitval.
Tussen het tandvlees en de tanden en kiezen zit een smalle ruimte, nauwelijks met het blote oog te zien. Deze smalle ruimte noemt men een pocket en deze pockets mogen hoogstens 3 mm diep zijn.
Lauw water, (groene) zeep, tandpasta en schoonmaakazijn
Tandpasta's bevatten schurende deeltjes die voor kleine beschadigingen kunnen zorgen. Hierdoor wordt het oppervlak ruw en kunnen tandplak, tandsteen en aanslag zich hechten.
Tandartsen raden aan om na het eten minimaal een half uur te wachten met tandenpoetsen. Zo heeft je speeksel genoeg tijd om zich weer te vormen en de zuren te neutraliseren. Als je direct na het eten poetst, schrob je het verzwakte glazuur van je tanden.
Water kan geen kwaad
En die zijn funest voor het tandglazuur. Na het tandenpoetsen moet je dus eigenlijk niks anders drinken dan water. Water kan nooit kwaad voor je gebit.
Door uw tanden en tandvlees te poetsen houdt u ze schoon en gezond. U zou daarom denken dat u uw tanden niet vaak genoeg kunt poetsen. Dit is echter niet het geval, voor de meeste mensen is 2 keer per dag 2 minuten poetsen genoeg. Langer en vaker is vaak zelfs slecht voor uw gebit.