In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen. Niet iedereen is hetzelfde, dus luister vooral ook naar je lichaam en verlaat het water eerder als dat nodig is.
Wat doe je precies? Je gaat koud natuurwater in – wij noemen het dippen, omdat je niet echt zwemt – en je gaat rustig ademen. Als je eenmaal je ademhaling onder controle hebt, blijf je nog twee tot drie minuutjes in het koude water. Daarna ga je eruit en drink je thuis een kop thee en geniet je de hele dag lekker na.
De meeste mensen die verdrinken in koud water sterven in de eerste 2-3 minuten na contact. De zenuwen in de huid voelen een plotse extreme verandering in temperatuur, wat een schokeffect veroorzaakt in het hele lichaam. Dit leidt tot veranderingen in de ademhaling: je gaat naar adem happen.
Het zorgt voor een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk en snellere ademhaling. Oftewel, de ingrediënten voor verhoogde focus. En dat werkte bij ons de hele dag door. Met een koude dip of douche zet je je lichaam elke keer een beetje onder stress.
Voordelen van zwemmen in koud water
Het is bewezen goed voor voor het hart en het stimuleert de bloedsomloop. Je lichaam wordt sterker, je immuunsysteem wordt versterkt en het werkt zelfs ontstekingsremmend. Een dagelijkse bad in koud water houdt je kortom langer gezond en kan mogelijk zelfs ziektes voorkomen.
In het slechtste geval kan het koude water zelfs leiden tot een hartstilstand, een beroerte of bewusteloosheid doordat de hersenen minder doorbloed worden.
De reden daarvoor is eigenlijk vrij simpel. Na het zwemmen blijft er chloor achter op je lichaam en de warme douche helpt om de chemicaliën die de irritaties veroorzaken te verwijderen.
Bij het nemen van een koude douche spannen je spieren zich aan. Dat zorgt voor vaatvernauwing. Hierdoor wordt je bloeddruk en 'hydrostatische druk' hoger, waardoor je hart sneller pompt en er meer bloed richting je spieren gaat. Zo brengt het bloed verschillende stoffen naar de juiste plaatsen in het lichaam.
Water van circa 10 graden celcius is al voldoende. Te lang in een ijskoud bad gaan zitten is ook echt geen goed idee. Je huid te lang blootstellen aan ijskoud water kan je huid zelfs beschadigen, ga daarom maximaal 10 tot 15 minuten in een ijsbad zitten.
“Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten. Zie bruin vet niet als de heilige graal, maar het is wel zo dat alle beetjes helpen als het erom gaat je (slechte) vet te verminderen.”
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Voordelen zwemmen in koud water
Openwater zwemmen in koud water is wel degelijk heel goed voor je. Uiteindelijk versterkt het namelijk je immuunsysteem. Je lichaam wordt sterker. Het werkt ontstekingsremmend, en zorgt voor een betere doorbloeding.
De gemiddelde aanbevolen watertemperatuur om te starten met buiten zwemmen is 13 tot 15 graden mét wetsuit. Eventueel met extra neopreen accessoires als voetwarmers en handschoenen. Een deel van je lichaamswarmte verlaat je lichaam via je hoofd.
Ga zitten of liggen op een comfortabele, veilige plek en begin bewust te ademen. Adem langzaam vanuit je buik, waarbij je dieper ademhaalt totdat elk je longen volledig vult. Als je uitademt, forceer het dan niet – laat gewoon de lucht gaan. Herhaal dit voor ongeveer 30 ademhalingen.
Zorg dat je rustig bent en goed door blijft ademen. Loop rustig het water in, zorg dat er steeds een deel van je lichaam aan het koude water kan wennen: voeten, benen, polsen, armen, romp, hoofd / gezicht. Er in 1 keer inspringen – “dan ben je maar door” – werkt met koud water niet.
Warm water kan je huid uitdrogen. Koud douchen is daarom de beste manier om je huid gezond te houden. Je krijgt er ook een frisse blos van op je gezicht. Koud afdouchen zorgt er ook voor dat je haarschubben sluiten na het wassen.
De ideale temperatuur voor een ijsbad ligt tussen de 4 en 6 graden. Door het koude water raakt je lichaam in shock. Het bad mag dus niet te koud zijn. Water onder de 4 graden is te koud en raden we af.
Je gezicht wassen met ijskoud water is, zeker 's ochtends vroeg en op warme dagen, heerlijk verfrissend. Toch heeft je huid er minder aan. Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden.
Door een koude douche verlaagt de temperatuur van de huid en de spieren. Dit leidt tot vernauwing van de bloedvaten waardoor de bloeddruk wordt verhoogd en het bloed sneller door de aderen gepompt moet worden.
Hoeveel calorieën verbrand je met koud douchen? We verbranden altijd calorieën, ook in rust. Met een kwartier (normaal/warm) douchen verbrand je zo'n 62 calorieën. Wel is het zo dat je lichaam door de kou meer calorieën verbrandt.
Koud douchen doe je het beste in de ochtend zodat je er de hele dag profijt van hebt. Maar, in de avond kan het ook goed zijn. Dit kan namelijk helpen om dieper in slaap te vallen. Tip: begin rustig met je romp en dan je gehele lichaam.
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Na het eten moet je minstens een uur wachten voordat je gaat zwemmen. Het idee achter dit advies is dat het lichaam bloed naar de maag stuurt om het voedsel te verteren. Er zou dan te weinig bloed beschikbaar zijn voor je spieren. Daardoor kun je tijdens het zwemmen kramp krijgen en verdrinken.
Mag ik zwemmen tijdens mijn menstruatie? Ja! De voordelen van tampons zijn vanzelfsprekend wanneer je sport tijdens je menstruatie, vooral als je wil gaan zwemmen. Je hoeft je geen zorgen te maken over lekjes want de tampon absorbeert het vocht al in je vagina.