Zwarte koffie is een 'clean' bakje koffie, zonder melk, suiker of andere toevoegingen. Dit is niet afhankelijk van de zetmethode, dus of je nou een filterkoffie hebt of een koffie gezet met een espressomachine: het is allemaal zwarte koffie.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Een café macchiato of macchiato is espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim. In de espresso wordt een scheutje warme melk gedaan. Vervolgens een kleine laag opgeschuimde melk als herkenning dat het geen espresso is.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Is een espresso te makkelijk voor je, dan kies je voor een ristretto. De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie.
Koffie is rijk aan cafeïne, dat is het bestanddeel van koffie dat je lichaam en geest stimuleert en activeert. Het helpt om sommige cognitieve functies en het geheugen te verbeteren. Cafeïne helpt ons ook om geconcentreerd, energiek en alert te blijven - nog een voordeel van het drinken van koffie, zwart of met melk.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).
Er zijn twee hoofdsoorten koffie. Arabica en Robusta. De arabica bonen worden het meest verkocht in de wereld, terwijl de robusta bonen voller zijn en een veel bitterdere smaak hebben dan de arabica. Zij genieten de voorkeur voor de bereiding van espresso en ristretto.
Als het op smaak aankomt, is Arabica de beste boon. Aan de andere kant, als je een hoger cafeïnegehalte wilt, is Robusta de betere keuze. De unieke koffiesmaak wordt mede bepaald door de mate van branding. Door de koffie gedurende verschillende tijdsduur te branden, ontvouwen de verschillende delicate smaken zich.
Meestal wordt de doppio espresso daarom gezet met een dubbele portafilter. Hierdoor worden twee espresso's tegelijkertijd gezet en hebben ze ook dezelfde temperatuur. Als je in een koffiebar een latte macchiato besteld wordt meestal ook een doppio gebruikt en die krijgt hierdoor soms ook de bijnaam espresso macchiato.
WAT IS EEN FLAT WHITE? In de meeste cafés en koffiebars is een flat white niets anders dan een kleine latte met iets minder melk. Net zoals bij een caffè latte gebruik je een dubbele espresso. De flat white wordt op twee manieren geserveerd: met vrijwel geen schuim of net met een hele toef schuim.
Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen is dus het cafeïnegehalte, en daarmee het smaakprofiel. Arabica wordt hooggelegen verbouwd en bevat daardoor minder cafeïne. Dit zorgt ervoor dat Arabica een gevarieerder smaakprofiel heeft dan Robusta, dat weer een hoger cafeïnegehalte heeft.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Dat (zwarte) koffie je direct helpt bij afvallen, is dus een claim die niet zomaar gemaakt kan worden. Je kunt echter wel indirect afvallen als je koffiedrinkt. Omdat de cafeïne in koffie je energie een boost geeft, kun je meer gaan bewegen – en dus wat gewicht verliezen.
Un café: de meest gebruikte manier om in Frankrijk koffie te bestellen, maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en bijna altijd is dat een espresso. Je kunt ook zeggen un café noir of un expresso, allemaal hetzelfde.
Wat doet temperatuur eigenlijk met smaak? Volgens de National Coffee Association ligt de ideale serveertemperatuur van koffie tussen de 82°C en 85°C. Maar zo heet kunnen we koffie eigenlijk niet drinken, want bij deze temperatuur verbrand je je tong. Je kunt de koffie dan eigenlijk alleen maar slurpen (of nippen).
Als een café crème te veel koffie en vooral te veel melk voor je is, dan kun je kiezen voor een noisette. Dat is een koffie in espresso-formaat met wolkje opgestoomde melk erin. En soms krijg je het kannetje warme melk ernaast, zodat je zelf kunt doseren.
Spanish coffee is koffie met likeur en slagroom. Het is een variant van de Irish coffee maar in plaats van whisky zit er een Spaanse likeur in, namelijk Likeur 43! De Spaanse likeur geeft de koffie een heerlijke zoete smaak.
Een kopje koffie choc bestaat uit koffie, cacao en melkschuim. Dit is een heerlijke zoete chocodrank met een lichte smaak van koffie. Houd je van zoet en chocolade, maar heb je ook behoefte aan wat cafeïne? Dan word je hier vast en zeker blij van!