Hoe lang duurt naturalisatie? Binnen 1 jaar na uw verzoek om naturalisatie krijgt u een brief toegestuurd van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND). Hierin staat of uw verzoek is goedgekeurd. Bij ingewikkelde aanvragen kan het 1,5 tot 2 jaar duren.
Als u niet in aanmerking komt voor de optieprocedure, kunt u door naturalisatie Nederlander worden. Deze procedure duurt meestal korter dan 1 jaar en duurt maximaal 2 jaar.
Hoelang duurt het
De IND moet binnen 12 maanden een beslissing nemen. Heeft u tussentijds vragen over het verzoek, dan kunt u contact opnemen met de IND. U bent pas officieel Nederlander na de naturalisatieceremonie.
Echtgenoten of geregistreerde partners van Nederlanders hoeven niet in Nederland te wonen om de Nederlandse nationaliteit te kunnen krijgen. Zij kunnen onder voorwaarden de Nederlandse nationaliteit verkrijgen door een aanvraag te doen op de Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar zij wonen.
Hoe lang duurt naturalisatie? Binnen 1 jaar na uw verzoek om naturalisatie krijgt u een brief toegestuurd van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND). Hierin staat of uw verzoek is goedgekeurd. Bij ingewikkelde aanvragen kan het 1,5 tot 2 jaar duren.
U mag de behandeling van uw aanvraag in Nederland afwachten. De IND moet binnen een beslistermijn van 6 maanden een beslissing nemen. We kunnen de beslistermijn verlengen als de beslissing meer tijd kost. Bijvoorbeeld als de aanvraag niet compleet is.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet.
De Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN) bepaalt dat het Nederlanderschap automatisch verloren gaat als een Nederlander langer dan 13 jaar buiten het Koninkrijk of de Europese Unie woont. In het coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' staat dat dit automatisme wordt herzien.
Er zijn twee mogelijkheden om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen, namelijk naturalisatie of optie. De verschillen tussen een naturalisatieverzoek en een optieverklaring zijn: Bij een naturalisatieverzoek moet u een diploma overleggen; bij een optieverklaring is dit niet nodig.
De naturalisatieceremonie is 1 keer per maand en op 15 december tijdens de nationale Naturalisatiedag.
Als u Nederlander wilt worden, krijgt u (in Europees Nederland) te maken met twee instanties: de gemeente waar u woont en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Wanneer u denkt aan de voorwaarden voor optie of naturalisatie te voldoen, dan kunt u naar de gemeente waar u woont (afdeling Burgerzaken) gaan.
Soms verlengen we de beslistermijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat u een beslissing krijgt van de IND. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de IND meer informatie van u nodig heeft. Of wanneer de IND zelf extra onderzoek moet doen.
U kunt een verblijfsvergunning om werk te zoeken in Nederland aanvragen als: uw huwelijk 3 jaar of langer heeft geduurd, én. u minimaal 1 jaar een verblijfsvergunning voor verblijf bij partner heeft gehad.
Voorregistratie. In Ter Apel gaat u eerst naar de IND voor een voorregistratie. De IND vraagt wie u bent, wat uw nationaliteit is en waar u vandaan komt. We controleren ook of u eerder een aanvraag hebt gedaan bij de IND.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland.
U verliest uw Nederlandse nationaliteit meestal als u een andere nationaliteit aanneemt. U kunt uw Nederlanderschap ook verliezen als u een dubbele nationaliteit heeft en u uw paspoort of identiteitskaart niet op tijd vernieuwt.
Naast de Nederlandse nationaliteit kunt u nog andere nationaliteiten hebben. Heeft één van uw ouders een andere nationaliteit dan (of naast) de Nederlandse nationaliteit? Dan heeft u misschien vanaf uw geboorte ook die nationaliteit.
Om te trouwen in Nederland moet de huwelijkskandidaat aan een aantal voorwaarden voldoen. De volgende regels gelden in Nederland: Tenminste één partner moet Nederlander zijn of in Nederland wonen en een verblijfsvergunning hebben. De partners moeten ouder zijn dan 18 jaar.
Een neef-nichthuwelijk is een huwelijk tussen een volle neef en nicht. Of tussen een oom of tante en een neef of nicht. Neef-nichthuwelijken mogen in Nederland alleen plaatsvinden als er een beëdigde verklaring is van beide partners dat zij uit vrije wil toestemming geven voor het huwelijk.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon
Als de rechtbank jullie scheiding heeft uitgesproken, ben je vrij om later te trouwen met wie je wilt. Dus ook weer met je ex-partner!