Een hond kan vóór de eerste loopsheid gesteriliseerd worden (vanaf 6 maanden).
Het beste moment om de teef te steriliseren is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie. Sterilisatie kan op elke leeftijd, maar ons advies is om dit te doen tussen de eerste en tweede loopsheid.
De kosten sterilisatie hond kunnen hoog oplopen. Deze lopen uiteen vanaf ongeveer € 300,- tot € 650,- inclusief medicatie en nazorg.
Rassen met een volwassen gewicht > 20 kilogram: Sterilisatie kan het beste worden uitgevoerd 2-3 maanden nadat de eerste loopsheid is opgetreden. Hoe eerder een teefje wordt gesteriliseerd hoe groter de reductie van het risico op melkkliertumoren. Met iedere loopsheid neemt dit beschermende effect van sterilisatie af.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen. Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen!
De eerste 10 -14 dagen moet de hond rustig gehouden worden. Dit houdt in dat de hond bij het uitlaten ALTIJD aangelijnd moet zijn. Het is absoluut NIET toegestaan om de hond te laten zwemmen.
Is sterilisatie hond pijnlijk? De eerste dagen na een sterilisatie kan de hond napijn hebben, ook al laat ze dat misschien niet merken. Geef haar daarom altijd de pijnstilling die de dierenarts mee naar huis geeft. Ook helpt pijnstilling bij een goede wondgenezing.
Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie? Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo'n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.
De daadwerkelijke sterilisatie (dus eigenlijk een castratie) is een operatie van ongeveer 20 minuten. In de buikwand wordt een sneetje gemaakt van 3-5 cm (afhankelijk van de grootte van de hond). Via dit gaatje worden de eierstokken verwijderd uit de buik.
Tijdens de loopsheid zijn de baarmoeder en eierstokken namelijk meer doorbloed (wat de operatie iets bemoeilijkt) en er bestaat een grote kans dat de teef na de sterilisatie schijndrachtig zal worden. We wachten daarom liefst minstens 2 maanden na de loopsheid voordat we de teef steriliseren.
Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt (zoals de Basenji en wolfshonden). De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken.
De hechtingen lossen vanzelf op. De dag na de operatie hebben we even telefonisch contact, om te verifiëren dat alles goed gaat. Na 2 weken controleren we de wondgenezing nog even. Rust: om de hond te laten herstellen en de wond te laten genezen is een rustperiode nodig, meestal 10-14 dagen.
Zorg ervoor dat uw hond de eerste vijf tot zeven dagen rustig beweegt. Maak nog geen lange wandelingen en houd uw hond tijdens het uitlaten aangelijnd. Voer daarna de hoeveelheid beweging rustig op. Na 10 tot 14 dagen mag uw hond weer zwemmen.
Het onvruchtbaar maken van de teef wordt 'in de volksmond' meestal sterilisatie genoemd. Bij de sterilisatie van de teef worden de eileiders onderbroken. Het gevolg hiervan is dat er geen bevruchting kan plaatsvinden, maar de loopsheid blijft bestaan en ook de hieronder genoemde nadelen verdwijnen niet.
Een operatiewond is meestal binnen 14 dagen wel voldoende geheeld. Dit is meestal het moment dat de hechtingen verwijderd mogen worden. Sommige honden likken nooit aan een operatiewond, dan is het vaak voldoende om 2-3 dagen een shirt te gebruiken, of zelfs helemaal niet.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
De nazorg is van groot belang: zachte kleedjes, een traagschuimkussen, een warmtelamp en natuurlijk veel AANDACHT. Het is belangrijk dat de hond niet aan de wond komt, dit moet goed in de gaten gehouden worden.
Sterilisatie kan leiden tot een (beperkte) gedragsverandering. Doordat de hormoonspiegel verandert, kan een teefje rustiger worden of juist feller (mogelijk zelfs iets agressief). Teven die gesteriliseerd zijn hebben vaak een grotere eetlust dan voorheen en hebben een langzamere stofwisseling.
De week na de ingreep moet u uw hond alleen aan de lijn uitlaten, wel regelmatig, maar niet te lang achter elkaar. Probeer spelen en springen te voorkomen in verband met de wondgenezing. Houdt er rekening mee dat een reu na castratie nog een aantal weken vruchtbaar kan zijn!