Warm wit licht is een lichtkleur van 3000 Kelvin, dat vergelijkbaar is met de gelige lichtkleur van een halogeen lamp. De lichtkleur van een gloeilamp is vergelijkbaar met 2700 Kelvin. Deze lichttemperatuur wordt extra warm wit genoemd.
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, wat vergelijkbaar is met de oude halogeen verlichting en gloeilampen. Als er bij een LED lamp “warm wit” staat, dan is dat bijna altijd 2700K. Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waarin sfeer een belangrijke rol speelt.
Warm wit (3000k)
Warm wit heeft een traditionele gelige kleur en wordt vaak gebruikt in leefruimtes. Mensen die een 'warme sfeer' willen creëren in de woonkamer komen vaak uit op deze lichtkleur. Op commercieel vlak speelt de lichtkleur ook een belangrijke rol.
1800 - 2700K | zeer warm wit licht
Het gebruik van verlichting met zeer warm wit licht (1800-2700K) is dé manier om een ruimte een warme en sfeervolle uitstraling te geven. Hier kan eenvoudig tussen worden geswitcht met 1800-2700K en 2200-2700K DimTone lampen.
Extra warm wit licht (1700 - 2700 Kelvin)
De lichtkleur 2700k is extra warm wit en is te vergelijken met de vroegere gloeilampen of met de kleurcode 827 van TL-lampen. Veel LED spotjes zijn in deze lichtkleur beschikbaar. De lichtkleur 3000k is warm wit, iets kouder en te vergelijken met de vroegere halogeenspots en met de kleurcode 830 van TL-lampen.
Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur van het licht. In ons assortiment hebben wij diverse lichtkleuren LED Panelen: 3000K Warm Wit, 4000K Helder Wit (Neutraal Wit), 6000K Koud Wit, instelbaar wit CCT LED paneel(2800k-6500K) en RGB(kleur)LED paneel.
De meest witte kleur die je kan kiezen is wit, of hoe wij het noemen “100% wit”. In deze kleur gaat geen enkel ander kleurpigment en is daarom de meest witte kleur. Veel gebruikte alternatieven op wit zijn Ral 9010 en Ral 9016.
RAL 9010: zuiver wit
RAL 9010 is by far de meest gebruikte kleur voor lakverf, muurverf en latex. RAL 9010 heet officieel zuiver wit. Het is een hele toegankelijke standaardkleur voor gebruik binnenshuis. RAL 9010 is uitermate geschikt om plafonds, muren en kozijnen mee te verven.
De lichtkleur van led armaturen en ledstrips wordt weergegeven met het aantal Kelvin (K). Hoe hoger de waarde, hoe koeler de kleur van het licht. Hoe lager de waarde, hoe warmer het licht.
De kleurtemperaturen 'extra warm wit' en 'warm wit' zijn qua tint aangenaam en zorgen voor een prettige sfeer. LED verlichting in deze lichtkleuren heeft een gele en/of oranje gloed, die zorgt voor de warmere uitstraling. Wanneer we het hebben over koud licht, dan gaat het vooral over 'koel wit' en 'daglicht'.
4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen. 2700 Kelvin: Warm licht zoals een gloeilamp. 2200 Kelvin: Warm licht zoals het licht van HPS lampen.
RAL 9001 is een warme, roomwitte verf die ook wel crème-wit, of gebroken wit wordt genoemd. RAL 9001 is nog steeds een veel gebruikte kleur, maar wordt de laatste jaren minder toegepast op de binnenmuren.
Onder warme kleuren verstaan we kleuren zoals rood, oranje, bruin en roze (al hebben sommige roze tinten ook een koele ondertoon). Blauw, groen, grijs, en paars zijn dan juist weer koele kleuren.
Warm wit licht (lage Kelvin-waarde, tot ±3500 K):
Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waar sfeer een belangrijke rol speelt. Warm wit licht zorgt voor een ontspannen, warme atmosfeer. Houd er rekening mee dat zeer warm licht (2200K of lager) minder prettig is om bij te lezen of werken.
Wil je het licht warmer maken? Gebruik dan een combinatie van geel, rood en oranje. Voor koeler licht gebruik je blauw of groen.
weet je het nog? Kelvin - Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer het licht. Lumen - Hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht de lamp geeft.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Zoals gezegd is RAL 9016 verkeerswit en dat wil zeggen dat deze variant dicht tegen spierwit aanschurkt. Ben je op zoek naar iets minder zuiver wit? Dan is RAL 9010 waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. RAL 9010 is crèmewit en oogt meer beige wanneer je de kleur naast RAL 9016 legt.
RAL 9001 is meer crème, vanwege de meer gelige tint. Het is typisch gebroken wit, dat geldt als de standaard voor kozijnen en stopcontacten. De kleur is minder wit dan RAL 9010, waardoor er een meer warme sfeer vanuit gaat. De gelige tint van de witte kleur heeft roodoranje ondertonen en een meer beige ondergrond.
RAL 9003: Ook wel het kleine broertje van RAL 9016. Het verschil tussen deze twee RAL-kleuren is dat RAL 9003 een wat grijzere ondertoon heeft dan RAL 9016, waardoor het een iets koelere tint is.
LED (filament) lampen
Bij de meeste LED lampen geldt: hoe lager de kleurtemperatuur, hoe lager het aantal lumen. Toch zijn er genoeg E27 en E14 LED lampen in de kleurtemperatuur extra warm wit (2700 Kelvin) met een hoge lichtopbrengst.
In een ruimte waarin u wilt ontspannen, zoals een woonkamer of een slaapkamer, zorgt een lage kleurtemperatuur voor extra sfeer en gezelligheid. Vaak wordt in dit soort ruimtes dan ook gekozen voor een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin.
6000K LED panelen geven een koele en felle kleur licht. Het licht heeft een blauwe gloed. Het is ongeveer te vergelijken met daglicht rond 12 uur in de middag.