De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Na afloop van de EMDR-sessie kan men zich heel prettig en energiek voelen. Het kan ook gebeuren dat de effecten anders zijn en dat men zich (erg) moe voelt.
Op de dag van de EMDR-sessie en in de dagen erna zijn veel mensen moe. Soms zijn ze daardoor wat prikkelbaar en gaat concentreren wat moeilijker. Dat kan vervelend of lastig zijn, maar na enkele dagen komt er meer balans en merk je dat het beter met je gaat.
Na afloop van een EMDR sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Het kant in sommige gevallen wat klachten geven, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of nieuwe beelden die opkomen. Doorgaans houden de klachten niet langer dan drie dagen aan.
Tijdens EMDR therapie haal je een pijnlijke herinnering op. Op het moment dat je de herinnering levendig voor je ziet, heb je hem in jouw werkgeheugen geplaatst. Terwijl je de gebeurtenis voor je blijft zien, vraagt de therapeut je met je ogen zijn of haar vingers of een lichtje te volgen.
Als u klachten heeft na een EMDR-sessie, bespreek dit dan altijd met uw therapeut. Hij of zij kan daar dan rekening mee houden bij de verdere therapie. EMDR-therapie kan ook worden aangepast of eventueel tijdelijk worden onderbroken om ervoor te zorgen dat u tussen de sessies door voldoende rust heeft.
EMDR dagen erna
Dit houdt vaak maar een paar dagen aan. Ook kan het tijdens de sessie zelf belastend zijn om de levendige herinnering op te roepen en vast te houden. In eerste instantie kun je dan meer gespannen zijn, maar na een tijdje zal het beeld zijn levendigheid en emotie verliezen.
EMDR-therapie kent weinig risico's, maar de effecten van EMDR kunnen na de behandeling nog wel even doorwerken. Dit kan een aantal nadelen hebben: Door het terughalen van beelden, kun je tijdens de behandeling last krijgen van angstige gevoelens. Hier kun je nog enige tijd na de behandeling last van hebben.
Bij een zogenaamd enkelvoudig trauma (meestal gaat het dan om eenmalige gebeurtenissen) kan de EMDR behandeling kort zijn, soms maar 1 tot 3 sessies. Bij langdurige traumatisering, zeker op jongere leeftijd, is vaak een langer behandeltraject nodig.”
EMDR sessies kunnen zwaar zijn, omdat er een re activatie (herbeleving) van een herinnering nodig is als de eerste stap voor verwerking. Dit vergt veel van de klant. Een alternatief is Brainspotting. Deze trauma therapie is een neurofysiologische behandelmethode met grote psychologische gevolgen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat EMDR succesvol is bij volwassenen. Klachten verminderen drastisch of verdwijnen geheel. Uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. Het doel van EMDR is om herinneringen aan nare gebeurtenissen te ontdoen van hun negatieve emotionele lading.
Daarnaast komt het regelmatig voor dat er een herbeleving van lichamelijke sensaties plaatsvindt. Zo kunnen cliënten zich opeens misselijk voelen, als dat tijdens de oorspronkelijke traumatische gebeurtenis ook het geval was.
Hypnotherapie is een van de oudste vormen van Psychotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van trance en hedendaagse methodieken, zoals Regressie, Reïncarnatie, NLP, EMDR, RET, Imaginatie, Autogene training, Zelfhypnose, etc.
Bij herbeleving lijkt het alsof je de traumatische gebeurtenis opnieuw meemaakt. Je ziet, ruikt, hoort, proeft en voelt alles weer zoals toen het gebeurde. Je hebt nachtmerries en slaapt onrustig.
Met 3 behandelingen zijn de resultaten heel goed en soms worden er sessies bijgeboekt om iets grondig aan te pakken en helemaal te verwerken.
Uiteindelijk is het doel van EMDR dat je nare herinneringen hun emotionele lading verliezen. Dat zorgt ervoor dat het steeds makkelijker wordt om aan de nare gebeurtenis terug te denken. Hierdoor blijft zo'n gebeurtenis minder door je hoofd spoken en wordt de gedachte eraan waziger en kleiner.
De kosten voor Gz-psychologie/EMDR buiten de basisverzekering en complementaire behandeling bedragen 100 euro per uur. De vergoeding voor kinesiologie valt onder de aanvullende verzekering. Indien u aanvullend verzekerd bent wordt deze behandeling vaak gedeeltelijk vergoed.
De bijwerkingen van EMDR
Na afloop van een sessie kun je hoofdpijn hebben en/of vermoeid zijn. Dit is normaal, want een EMDR sessie is intensief. Je hebt moeten terugdenken aan een nare ervaring terwijl je ogen een niet alledaagse beweging maakten. De klachten zijn meestal na 1 tot 2 dagen verdwenen.
Hoelang het duurt voordat iemand een trauma verwerkt heeft, verschilt sterk per persoon. Van een eenvoudig trauma heb je minimaal één tot drie maanden last. Als je een paar keer in aanraking bent gekomen met de trigger en hierbij niks gebeurt, krijgt jouw lichaam door dat er geen echt gevaar is bij de trigger.
Met zelfhulp-EMDR kun je wel bereiken dat je dingen die je dwars zitten makkelijker loslaat. Het helpt je om vervelende opmerkingen te relativeren, maar ook pestgedrag van vroeger, schaamtevolle ervaringen, mislukkingen of panieksituaties het hoofd te bieden.
Zet je te snel EMDR in, dan kan dat meer kwaad doen dan goed." Je krijgt geen hersenbeschadiging van een verkeerde sessie. Maar behandel je een trauma verkeerd, dan kan een cliënt psychische klachten krijgen als depressie of boosheid.
Wat zijn klachten bij PTSS? U beleeft de nare gebeurtenissen steeds opnieuw: in uw dromen (nachtmerries), maar ook overdag in uw gedachten. De herinneringen komen zonder dat u ze kunt tegenhouden. U wordt dan heel bang, boos of verdrietig.
EMDR werkt vaak snel, maar daardoor vinden mensen de therapie soms ook erg intensief. Daarom bespreekt de behandelaar van tevoren uitgebreid met je hoe je je emoties zo goed mogelijk de baas kunt blijven.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) Met een therapeut praat je over de gebeurtenis en welke situaties je bang maken of stress geven. Hierdoor wordt de angst minder.
De beroepsvereniging stelt voor de vaak complexe behandeling van getraumatiseerden hoge toelatingseisen aan EMDR-therapeuten. Zo moeten ze in principe minimaal GZ-psycholoog zijn, een specialisatie boven op de universitaire studie psychologie.
Yoga, mindfulness en sensomotorische therapie (waarbij de zintuigen door allerlei spelletjes en beweging worden geactiveerd, DE) zijn andere manieren om in een veilige omgeving te voelen wat er gebeurt in hun lijf. Ook tekenen helpt kinderen om het verlammende effect van traumatische ervaringen tegen te gaan.