Een bed staat het best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed, zodat u en eventueel uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur.
Het beste is om met je voeten richting het oosten te liggen. Zodoende word je wakker, daar waar hier in Nederland de zon opkomt. Als dat praktisch niet mogelijk is, probeer dan of je het hoofdeinde van het bed tegen een muur aan kan staan. Zet het hoofdeinde niet onder het raam.
Eén van de meest bekende tips bij het inrichten van een feng shui slaapkamer, is de slaaprichting. Plaats je bed in zo'n richting dat je deur zichtbaar is, maar plaats deze er niet tegenover. Dan wordt de doorstroom van positieve energie namelijk geblokkeerd.
Volgens de Chinese filosofie Feng Shui kun je je bed namelijk maar beter niet tegenover de deur zetten en dit is waarom. Feng Shui is een oude Chinese filosofie van meer dan 3000 jaar oud, waarin je leefomgeving je gevoel en geluk kan beïnvloeden.
Plek van het bed
Je moet de deuropening wel kunnen zien, maar het bed kan er dus beter niet recht tegenover staan. Vanwege de binnenkomende energie is het ook niet aan te raden om het bed direct onder een raam te plaatsen. Ook lig je dan mogelijk in de tocht en heb je last van het licht.
Slapen doe je beter met het hoofd naar het noorden en met de voeten naar het oosten gericht, klinkt het vaak. Het lichaam zou op die manier in het magnetische veld van de aarde liggen, waardoor de lichamelijke energie in harmonie is met de energie van de aarde.
Een grote spiegel op je slaapkamer is ongunstig voor een goede nachtrust. In de Feng Shui, en ook in de radiësthesie wordt als regel gegeven dat het zéér ongunstig is om een spiegel op de slaapkamer te hebben. Een grote spiegel verstoort de slaap. En dat is uiteindelijk slecht voor je gezondheid.
Een dichte deur is een barrière
Wanneer je de deur dicht laat zorgt dit er niet alleen voor dat het vuur zich minder snel kan verspreiden naar de slaapkamer, ook is het een barrière voor de giftige gassen die vrijkomen bij de rook.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het beter is om met je hoofd naar het noorden te slapen. Het belangrijkste is dat je comfortabel ligt en dat je bed een goede ondersteuning biedt voor je rug en nek.
Stel je voeteinde wat hoger in. Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog.
Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent). Blijkbaar moet je ook ouder zijn om te genieten van pyjamaloos slapen, want het aantal naaktslapers was in de leeftijdscategorie 46-65 het hoogst. Van hen slaapt zo'n 20 procent naakt, tegenover 9 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar.
Hou aan beide kanten van je bed minimaal 40 cm over om makkelijk in en uit bed te kunnen stappen. Zorg voor een opberger naast het hoofdeind. Al is het maar een klein plankje om je wekker, lenzenpotje, boek en sieraden neer te kunnen leggen. Plaats het bed zo dat je zicht hebt op de deur.
Wanneer je rechts van je partner ligt, ben je een rechtsslaper. Om te bepalen wat de linker- en rechterzijde is, wordt er gekeken vanuit het vooraanzicht van het bed.
Het doen van ontspanningsoefeningen en/of mediteren helpt je lichaam en geest tot rust te komen. Je kunt ook een yogamatje naast je bed leggen en de dag afsluiten met een paar zonnegroeten. Door meer in je lichaam te gaan zitten, zet je je geest in de slaapstand.
Als je kind buiten slaapt, maakt hij door het zonlicht meer vitamine D aan. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, sterke botten en een goed gebit. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat kinderen minder last van verkoudheid hebben als ze buiten slapen.
Als je buiten slaapt kan het ons stresshormoon cortisol laten verlagen. Zo krijgen onze feel good hormonen, zoals serotonine meer kans. Lichamelijk en mentaal zul je je dan beter gaan voelen. De natuur helpt ons ontspannen en zorgt voor een goede gemoedstoestand.
Maar is veel slaap dan altijd beter? Nee, niet altijd. Er is steeds meer bewijs dat te veel slapen ook in verband staat met gezondheidsrisico's. In sommige gevallen heeft te veel of te lang slapen direct negatieve invloed op je gezondheid.
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
Het krimpen van hout
In de winter zorgt de koude temperatuur ervoor dat uw houten deur veel vocht opneemt en daarom dus klemt. Zomers is dit een ander verhaal, dan zit er namelijk weinig vocht in de lucht en krimpt de deur juist, de deur zal dan niet meer klemmen.
Een tochtstrip onder de deur valt het minst op en is bijvoorbeeld geschikt voor een binnendeur. Haal de deur wel eerst uit de sponning. Vervolgens bevestig je de tochtstrip op de onderkant van de deur. Daarnaast bestaan er ook zeer dunne tochtstrips die je op de zijkant/kopse kant van de deur monteert.
Afstellen buitenspiegels:
De horizon of einde van de weg moet je op 3 kwart van je spiegel kunnen zien. Door het juist afstellen van de spiegels verklein je de dode hoek en zie je het verkeer om je heen beter. Zo kun je het gevaar eerder zien en door goed te reageren kun je de meeste ongelukken voorkomen.
Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat mensen die gedurende tien minuten naar hun spiegelbeeld keken, steeds onzekerder werden over hun uiterlijk. Zelfs mensen die vooraf perfect gelukkig waren met hun looks, voelden zich achteraf teneergeslagen.
Waarom heb ik iets nodig tussen mijn knieën bij het slapen? Een kussen tussen je benen leggen geeft troost en neemt de druk weg door de knieën op elkaar te houden. Het helpt ook door je heup en ruggengraat op één lijn te brengen.