Als je na afloop van je opleiding niveau 2 of 3 doorstroomt naar een niveau 3 opleiding, dan kun je in je nieuwe opleiding vrijstelling krijgen van je examen Nederlands 2F en rekenen 2F. Voorwaarde is wel dat je ten minste een 6 als eindcijfer Nederlands hebt.
Het gemiddelde van al je cijfers op het centraal examen is een 5,5 of hoger (voldoende). Je hebt voor het vak Nederlands een 5 of hoger als eindcijfer. Al je eindcijfers zijn een 6 of hoger (voldoende).
Kies voor 2f- of 3f-examens. Als je alle vragen hebt beantwoord, kan je de vragen inleveren. Je krijgt dan je resultaat te zien. Voor een voldoende moet je ongeveer 65-70% van de vragen goed beantwoorden.
In alle vormen moet de kandidaat de hoofdgedachte kunnen weergeven, onderscheid kunnen maken tussen hoofd -en bijzaken, relaties leggen tussen tekstdelen (inleiding, kern, slot) en teksten, informatie ordenen voor een beter begrip (bijvoorbeeld op basis van signaalwoorden) en beeldspraak herkennen.
De daarbij behorende referentiecesuur is 54, dat betekent dat een student aangetoond heeft te beschikken over de vaardigheid behorend bij Nederlandse taal 2F als hij/zij 54 van deze 85 opgaven goed beantwoord heeft.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
Het examen Nederlands is qua structuur niet zo moeilijk, maar soms verkijk je je er toch op en verdrink je in de lange lappen tekst. In dit artikel geven we je een plan van aanpak voor het maken van een eindexamen Nederlands.
In het Referentiekader Nederlandse taal staat bij de vaardigheid luisteren op niveau 2F het volgende: “Kan luisteren naar teksten over alledaagse onderwerpen die aansluiten bij de leefwereld van de deelnemer of die verder van de deelnemer af staan.”
basisonderwijs: niveau 1F; vmbo, mbo-1, mbo-2 en mbo-3: niveau 2F; havo en mbo-4: niveau 3F; vwo: rekenen niveau 3F en taal niveau 4F.
In het Referentiekader taal en rekenen staat bij de vaardigheid lezen van zakelijke teksten op niveau 2F het volgende: “Kan teksten lezen over alledaagse onderwerpen, onderwerpen die aansluiten bij de leefwereld van de deelnemer en over onderwerpen die verder van de deelnemer af staan.”
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
op moeilijkheidsgraad: op niveau 2F moeten leerlingen moeilijker problemen kunnen oplossen dan op niveau 1F en op niveau 3F moeten leerlingen moeilijker problemen kunnen oplossen dan op niveau 2F en 1F.
Het rekenexamen gaat vanaf 1 augustus 2022 meetellen voor de diplomering. Studenten die dat jaar starten met hun mbo-opleiding 2023 krijgen hier mee te maken. Studenten moeten dan voor rekenen minimaal een 5 halen, op voorwaarde dat zij voor Nederlands (en voor niveau 4 ook voor Engels) een 6 halen.
In de CE-regel komt zo'n eis niet voor. Het gemiddelde CE-cijfer moet minimaal 5,5 zijn. Ook met een 3 als CE-resultaat is dat in principe haalbaar. Er zijn echter ook vakken die alleen met een CE worden afgerond, bijvoorbeeld het beroepsgerichte vak, als de school daarvoor heeft gekozen.
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
niveau 2F: niveau dat leerlingen aan het einde van het VMBO bb/kb of MBO 1/2/3 bereikt moeten hebben. Dit is het niveau dat iedere Nederlander zou moeten beheersten om maatschappelijk te kunnen functioneren.
Het niveau 2F is het niveau dat minimaal gehaald moet worden voor een mbo- studie. Een volwassene met een taalniveau onder 2F is laaggeletterd. Dit is de doelgroep die Stichting Lezen & Schrijven helpt.
Als je aan het einde van groep 8 referentieniveau 1F hebt bereikt, dan beheers je taal en rekenen voldoende. Als je referentieniveau 1S of 2F hebt bereikt, dan beheers je taal en rekenen zelfs nog beter.
MBO opleidingen kennen 4 verschillende niveaus
De kwalificatiestructuur is in de jaren 90 ingevoerd. Hierdoor kun je met mbo-diploma niveau 2 makkelijk doorstromen naar een niveau 3 opleiding, of van 3 naar niveau 4. Over het algemeen kom je met een mbo-diploma gemakkelijk aan een baan.
We gebruiken in Nederland taalniveaus B1 en B2 als basis. En A1, A2, C1 en C2 als uitzondering.
Mbo-niveau 2: basisberoepsopleiding
De basisberoepsopleiding duurt 1 tot 2 jaar. Met je diploma kun je uitvoerend werk doen, bijvoorbeeld als kapper of autotechnicus.
Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis. Het examen Engels werd massaal als makkelijkste examen verkozen, maar ook wiskunde en Duits werden hier genoemd.
Zorg dat je veel verschillende teksten leest, in verschillende publicaties. Denk aan de Volkskrant, NRC, De Groene Amsterdammer, Elsevier. Het lezen van ingewikkelde teksten zorgt ervoor dat je tekstbegrip beter wordt. Dit zal je helpen bij het examen Nederlands.
Op nummer 1 staat het vwo-examen Nederlands, met zo'n 25.000 klachten. Op nummer 2 volgt het havo-examen wiskunde A (15.000 klachten). Op nummer 3 vinden we het vmbo-examen biologie (14.000 klachten) en op nummer 4 het havo-examen aardrijkskunde (13.500 klachten).