De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar op het moment van verkrijging. Het moment van verkrijging is het moment van ondertekening van de notariële akte van levering. De koper koopt een woning. De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk.
In principe betaal je dan overdrachtsbelasting. Een slimme manier om toch de overdrachtsbelasting 'te ontwijken', is om te kijken of je voor meer dan 5000 euro aan roerende goederen in de overdracht kan laten opnemen. Bijvoorbeeld voor gordijnen, rolluiken en een losse vloer.
Meestal kan door bureauonderzoek binnen een paar minuten worden vastgesteld of het juiste tarief is berekend. De notaris stuurt een kopie van de akte naar de belastingdienst en draagt de overdrachtsbelasting af. In de akte is ook een verklaring van de koper opgenomen over de intentie tot zelfbewoning.
Kopers onder de 35 jaar betaalden de eerste 3 maanden van 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting. Sinds 1 januari 2023 geldt de vrijstelling van overdrachtsbelasting alleen voor woningen die niet duurder zijn dan 440.000 euro. Aan de leeftijdsgrens – jonger dan 35 jaar - is niets veranderd niets.
De koper moet de woning daadwerkelijk zelf voor langere tijd als hoofdverblijf gaan gebruiken. Dit wordt beoordeeld aan de hand van de feiten en omstandigheden van het geval. Er geldt geen strikte minimumperiode voor het gebruik als hoofdverblijf.
Wanneer kun je overdrachtsbelasting terugvragen? Overdrachtsbelasting terugvragen kan bij een doorverkoop binnen 6 maanden. Dit komt wel eens voor als een handelaar een huis koopt, opknapt en weer verkoopt. Of in het geval dat je net een huis hebt gekocht maar een nieuwe baan krijgt aan de andere kant van het land.
Het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting is daarom vanaf 1 januari 2023 omhoog gegaan van 8% naar 10,4%. Voor starters onder de 35 jaar geldt dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij aankoop van hun woning.
Let op: overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar
Het postitieve nieuws is dat enkele andere kosten koper wel aftrekbaar zijn voor de belasting. Dat geldt bijvoorbeeld voor de taxatiekosten, de kosten voor hypotheekadvies en de kosten voor de notaris.
Is de overdrachtsbelasting aftrekbaar? Nee. De overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Hoe gaat de betaling van overdrachtsbelasting? De koper van de woning betaalt de overdrachtsbelasting. De notaris regelt de aangifte en maakt de overdrachtsbelasting over naar de Belastingdienst.
De huidige overdrachtsbelasting bedraagt twee procent van de aankoopwaarde voor bestaande woningen. De hoogte wordt bepaald door de woningwaarde op het moment van verkrijging. Dit houdt in dat de overdrachtsbelasting berekend wordt over de koopsom.
Volgens de wet is de overdrachtsbelasting verschuldigd over de waarde in het economisch verkeer of de koopsom indien deze hoger is. De waarde in het economisch verkeer is de hoogste verkoopprijs die iemand kan krijgen als de onroerende zaak te koop wordt aangeboden op de vrije markt.
Hoeveel % is kosten koper in 2023? Gemiddeld ben je ongeveer vier à zes procent van de woningwaarde kwijt aan de kosten koper (k.k.). Bij een woningwaarde van € 400.000 is dat dus tussen de 16 en 24 duizend euro. Met welke kosten je allemaal rekening moet houden, lees je hieronder.
Vanaf 1 januari 2023 gaat de grens voor de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 omhoog, van 400.000 euro naar 440.000 euro. Dus als je een starter bent tussen de 18 en 35 jaar en je koopt in 2023 een huis onder de 440.000 euro, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.
Het hoofdverblijfcriterium in de overdrachtsbelasting
Dit bewonen dient anders dan tijdelijk plaats te vinden. Een exacte periode is niet genoemd. Wel heeft de wetgever aangegeven dat, indien de woning voor minimaal een half jaar als hoofdverblijf is gebruikt, het verlaagd tarief in principe van toepassing is.
Nee. Overdrachtsbelasting is niet fiscaal aftrekbaar.
De overdrachtsbelasting voor woningen die niet als eerste eigen woning worden gebruikt, is een paar jaar geleden al verhoogd naar 8%. Met ingang van 2023 is het tarief voor een tweede huis verhoogd naar 10,4%.
Dat kan met de Verklaring onvoorziene omstandigheden overdrachtsbelasting. De ondertekende verklaring moet vóór de overdracht van de woning in het bezit zijn van de notaris. De notaris voegt uw verklaring bij of in de akte.
U hebt een notariële akte laten opmaken
Als er een notariële akte is opgemaakt, hoeft u niets te doen. De notaris doet dan voor u digitaal aangifte en betaalt ook namens u de overdrachtsbelasting. De notaris geeft aan de Belastingdienst door: of u overdrachtsbelasting moet betalen en, zo ja, hoeveel.
Kosten koper (k.k) zijn de kosten die je betaalt om eigenaar van een woning te worden. Officieel is dit de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Vaak worden alle bijkomende kosten ook als kosten koper benoemd.
Het kan gebeuren dat je een huis hebt gekocht en deze snel, bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding, weer moet verkopen. Bij de aankoop van een huis betaal je overdrachtsbelasting. Die kun je terugkrijgen als je binnen zes maanden je huis weer verkoopt.
De looptijd van een hypotheek voor een tweede woning is maximaal 25 jaar. Dit is korter dan van een woning die je als hoofdverblijf gebruikt.
Gaat u de woning verbouwen ná de overdracht? Dan hebt u recht op het lage tarief van 2% als u na de verbouwing zélf voor langere tijd in de woning gaan wonen. Beschikt u al vóór de overdracht over de woning, bijvoorbeeld om er te klussen of verbouwen? Dan kan het gewone tarief van 10,4% van toepassing zijn.