Wat zijn de grootste gevaren? Je kan te maken krijgen met elektrocutie. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer er delen van een elektrische installatie onder spanning staan en je zo'n deel aanraakt. Daarnaast kan er sprake zijn van brand.
Bij een plotse kortsluiting ontstaat er een vlamboog met een hoge temperatuur, met minstens uitwendige brandwonden en vaak ook inwendige schade als gevolg.
Bij een kortsluiting lijkt het alsof de dam breekt: de stroom krijgt vrije loop, ontmoet geen tegenstand en gedraagt zich als een woeste rivier. De stroomsterkte is enorm en veroorzaakt een verhitting van de draad. Het isolatiemateriaal kan zelfs smelten en vuur vatten, waardoor in het gebouw brand kan ontstaan.
Gevaren van elektriciteit
Bij hoogspanning (meer dan 1000 volt) is te dicht naderen van een geleider al heel gevaarlijk. Gewone stroom, maar ook statische elektriciteit die bijvoorbeeld ontstaat bij laden en lossen van vloeistoffen, kunnen brand en explosies veroorzaken.
Een grote hoeveelheid stroom kan er voor zorgen dat spieren gaan samentrekken, zoals de ademhalingsspieren en fibrillatie van het hart. Fibrillatie wil zeggen dat de hartspier snelle samentrekkingen krijgt waardoor het hartritme verstoord wordt en het kan stoppen met kloppen.
Stroomdraden hebben een isolatielaag die kan beschadigen door bijvoorbeeld water, warmte en stof. Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Met een droge huid kun je best 230V aanraken, bij zweet of ander vocht kan 110V al dodelijk zijn. Voor veiligheid worden spanningen tot 48V als ongevaarlijke laagspanning beschouwd maar bij een natte huid kan het toch een pijnlijke schok opleveren.
Het aanraken van een onder spanning staand deel met wisselspanning boven de 50V is gevaarlijk. Wanneer je in aanraking komt met zo een onder spanning staand deel kan de stroom door het lichaam van deze persoon gaan.
Kortsluiting ontstaat wanneer elektrische draden tegen elkaar aankomen. Dat kan gebeuren als een apparaat of kabel beschadigd is. Daardoor wordt de stroomsterkte zeer groot en worden de elektrische draden te warm. Daarom schakelt de stop of automaat direct de elektriciteit uit.
Kortsluiting wordt vaak veroorzaakt door elektrische apparaten in uw woning. Indien het apparaat niets mankeert, werkt deze gewoon naar behoren. Wanneer er sprake is van een defect, ligt kortsluiting op de loer. De oorzaak zit hem vaak in de kabel(s) van een elektrisch apparaat, zoals het snoer van de stekker.
Storing opsporen
Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.
De naam 'kortsluiting' zegt het zelf: de stroom kan rechtstreeks tussen de twee draden springen en neemt een kortere weg zonder door het toestel te lopen en weerstand te ondervinden.
Blijf op ruime afstand en waarschuw omstanders. Bel of laat 112 bellen. Zorg voor je eigen veiligheid en haal zo snel mogelijk de stroom eraf.
Kortsluiting betekent dat de stroom die normaal door een apparaat heen loopt ineens direct loopt. Omdat de stroom nu geen weerstand meer ondervindt wordt de stroomsterkte in een keer heel groot waardoor de zekering waarmee de ruimte beveiligd is zal doorbranden en de stroom zal blokkeren.
Aanraking van 12V spanning is niet gevaarlijk. Toch is het 12V systeem niet zonder gevaar. Accu's kunnen extreem hoge stromen genereren.
De maximale spanning van het stroomstootwapen is 50.000 Volt. De kracht zit niet in de hoge spanning (het voltage), maar in de stroomsterkte, die 1,3 mili-ampère (0,0013 A) per seconde bedraagt.
Wanneer je nu die 12V via 2 pennen in je borst aanbrengt is de weerstand ineens veel lager en zal de stroom ook groter worden, wanneer je dan de pech hebt dat die stroom door je hartspier loopt kan het fataal aflopen.
Afhankelijk van de individuele fysiologie is de weerstand van het menselijk lichaam 700 tot 1000 ohm. Dienovereenkomstig is 50 volt voldoende om een levensgevaarlijke stroom van 50 mA (milliampère) te laten lopen. Maar zelfs veel lagere stromen vanaf 10 mA kunnen dodelijk zijn.
Algemeen wordt er aangehouden dat 60 volt gelijkspanning en 48 volt wisselspanning (50 Hz) de maximale veilige spanning is. Maar een stroom van 6 mA door je hart is dodelijk.
Wisselspanning is gevaarlijker dan gelijkspanning. Dat komt door de sinusvorm. Bij de spanning in woningen spreken we van 230V. Maar eigenlijk is dat de effectieve spanning.
1. Wasdroger. Een wasdroger gebruikt veel stroom. Afhankelijk van het energielabel zo'n 120 tot 410 kWh per jaar, wanneer je hem drie keer per week gebruikt.
1 ampère kan dus 240 watt zijn, als je ook 240 volt gebruikt (1*240=240).
5 volt is aanraakveilig, maakt niet uit hoeveel stroom er loopt. Maar alleen als het uit een goedgekeurde, van het lichtnet gescheiden netvoeding komt, of uit een accu/batterij.