Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen. Waarom andere beroepsgroepen het zonder fooi moeten doen? Fooi geven heeft ook iets neerbuigends.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
Alleen bij gidsen geven mensen af en toe wel fooi, al is het niet verplicht. De gidsen nemen de fooi wel aan en zien dit ook niet als beledigend. In de meeste landen in het Midden-Oosten is het gebruikelijk om tussen de 10% en 15% fooi te geven. In sommige restaurants verrekenen ze het er al bij als servicekosten.
Geef bijvoorbeeld geen fooi in Japan want dat wordt juist als erg beledigend gezien. Er zijn nog een aantal landen waar het niet echt de gewoonte is om fooi te geven, zoals Vietnam of Singapore, maar de meeste landen zijn ondertussen wel gewend geraakt aan toeristen die fooi achterlaten.
Het verdelen van de fooi moet het personeel onderling regelen. De werkgever deelt in principe niet mee in de fooi en bepaalt ook de verdeling ervan niet. Alleen als de werkgever echt op de werkvloer meewerkt, kan hij eventueel ook meedelen. Steeds vaker worden de fooien gepind.
Fooi is een bijzondere wijze van beloning. Het is niet het loon van de werkgever dat de werknemers ontvangen, maar het is een financiële geste van een derde; de klant. Aan het feit dat een tip geen loon is, zijn diverse fiscale en arbeidsrechtelijke consequenties verbonden.
Fooien zijn niet belast in de loonbelasting omdat ze geen loon vormen, maar worden wel als belastbaar inkomen gezien voor de inkomstenbelasting. Je moet je ontvangen fooi dus wel als inkomen opgeven als je belastingaangifte doet.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Een fooi is altijd een vrijwillige gift voor een goede service. Je bent nergens toe verplicht. Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen en er mogen voor de bediening geen extra kosten in rekening worden gebracht.
Geef geen fooien in Japan
Een hoge mate van hoffelijkheid zit diep ingeworteld in de Japanse cultuur, en het verlenen van een goede service vormt hierop geen uitzondering in bars, restaurants en hotels. Zelfs taxichauffeurs weigeren vaak het bedrag naar boven af te ronden.
Een fooi is een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte 'normale' kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft.
Fooi geven in Italië is geen onderdeel van de cultuur. Dat je daarom geen fooi hoeft te geven is echter achterhaald. Zeker in grote steden zijn tijden veranderd en ben je naast genereus tippende Amerikanen een beetje een krent. Daarbij liggen de lonen in Italië laag, dus is een extraatje achterlaten best wel lief.
"Nee, een kapper geef je geen fooi. In de persoonlijke dienstverlening geef je geen fooien.
Heeft de bediening goed werk geleverd, dan geef je een fooi om de kwaliteit te belonen. Dat extraatje motiveert de bediening ook tot goede service. Zonder fooien zouden ze net zo goed door het restaurant kunnen sloffen. Ook sociaal zijn fooien prettig.
Fooi is een extraatje dat je geeft aan het horecapersoneel als beloning voor hun inzet en vriendelijkheid. Hoewel het geven van een fooi niet verplicht is in Nederland, wordt het wel als beleefd beschouwd. Het is een mooie manier om jouw waardering te tonen voor de goede service die je hebt ontvangen.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% - 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
Een ongeschreven regel: fooien in Duitsland
Vergelijk het met een ongeschreven regel. In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd.
De praktische betekenis van de beslissing van de Hoge Raad is dat een ondernemer geen omzetbelasting is verschuldigd over door zijn werknemers ontvangen fooien. Onder fooien worden in dit verband verstaan bedragen die de klanten vrijwillig boven de in rekening gebrachte prijs betalen.
extraatje (zn) : bijverdienste, bonus, buitenkansje, fooi, meevallertje, tip, toemaatje. service (zn) : bedieningsgeld, tip, drinkgeld, fooi.
Ongeacht of je in New York bent, of aan de Westkust van Amerika, het geven van een fooi is geen extra beloning maar een wezenlijk onderdeel van hun salaris. In de horeca verdienen medewerkers een minimumsalaris (of net iets meer) en vullen de fooien het salaris aan tot een modaal inkomen.
In een restaurant rekenen ze dan ook op fooi. Vaak is het al opgeteld bij de rekening, en anders wordt 15 tot 20 procent verwacht. Dat is een stuk meer dan in de meeste landen, maar het gaat vaak wel direct naar de ober van dienst.
Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt. ➺ Geef duidelijk aan hoeveel fooi u geeft ('Maak er maar 45 euro van').
In hotels, restaurants en lunchgelegenheden gegeven fooien mag men in beginsel declareren. Hierbij geldt een maximum van 5% van het notabedrag, waarbij afronding naar boven mag plaatsvinden op hele munteenheden.
Je hoeft geen fooi te geven. Het is wel vriendelijk van je als je het doet. Een pizzabezorger verdient niet veel dus elke cent telt voor hem / haar. Maar nogmaals je bent tot niks verplicht.
Fooi boeken van een lunch of diner
Deze fooi hoort bij de zakelijke kosten. Je boekt bij een lunch of diner dus altijd het bedrag wat op de pinbon staat, dus inclusief de fooi.