Tegenwoordig worden er allerlei verschillende soorten witvis gebruikt voor het lekkerbekje. Zowel kabeljauw, heek en koolvis, maar ook de zoetwatervis pangasius wordt gepaneerd en verkocht als lekkerbekje.
Vroeger werden lekkerbekjes gemaakt van kabeljauw of wijting en kibbeling van kabeljauwwangen. Helaas zijn ze tegenwoordig echter vaker niet dan wel gemaakt van kabeljauw of wijting. Deze vissoorten zijn nu schaars door overbevissing en daarom ook prijzig geworden (kabeljauw komt toch al op ca. 30 euro een kilo).
Tegenwoordig wordt kibbeling niet meer van wangetjes of alleen kabeljauw gemaakt, maar van verschillende soorten witvis zoals polak, heek, wijting en koolvis. Snijd de kabeljauw in stukjes (+/- 4 cm) en bestrooi ze met de helft van de viskruiden en wat peper en zout.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen vis, schaal- en schelpdieren. Er zijn gezondere opties dan Gebakken Lekkerbek. Gebakken Lekkerbek kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Kibbeling is een snack die bestaat uit stukken gesneden vis dat wordt gedompeld in beslag en vervolgens in de frituurpan wordt gegooid. Het woord kibbeling duidde oorspronkelijk het gezouten afval van de kabeljauwvangst aan.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). EPA en DHA zitten vooral in vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm.
De geschiedenis van het lekkerbekje
Zo zou het lekkerbekje ontstaan zijn in het Noord-Hollandse IJmuiden1. Een viskraam verkocht daar graatloze visfilet en vond dat deze specialiteit toch wel een andere naam nodig had dan een 'gewoon filétje'. Aan de keukentafel werd besloten: laten we het een lekkerbekje noemen.
Let wel, een lekkere portie kibbeling van de visboer heeft een hoger vet- en caloriegehalte. Haring behoort tot de familie van de sardine en is een uiterst gunstige bron van omega-3-vetzuren. Deze Hollandse lekkernij bevat ruim 18 gram eiwit en telt zo'n 14 microgram vitamine B-12 per 100 gram.
Makreel is bij uitstek een gezonde keuze! Makreel zit bomvol omega 3 vetzuren en is erg eiwitrijk. Het bevat, naast de mineralen magnesium, kalium en calcium, B-vitamines, vitamine A en D. Met een stukje makreel van 70 gram heb je gelijk een flinke dosis vitamine D binnen.
500 gram kibbeling in een zak met 1bakje saus naar keuze. Geschikt voor ongeveer 2 personen.
Naast de gezonde eiwitten, die noodzakelijk zijn voor de opbouw en herstel van spieren in je lichaam, zit tonijn ook boordevol onverzadigde vetten, ofwel 'gezonde vetten'. Deze vetten zijn nodig om het lichaam voor langere tijd van energie te voorzien en voor de aanmaak van hormonen.
Frituurpan: Verwarm de frituurpan op 170 °C. Bak de diepvries Lekkerbekjes gedurende 8 minuten. Dep met keukenpapier alvorens op te dienen.
Een visstick is een staafvormige snack die bestaat uit vis omhuld door een krokant laagje van paneermeel of een surrogaat. De soort vis die voor vissticks wordt gebruikt, is meestal filet van kabeljauw, koolvis of alaskakoolvis.
Jonge kabeljauw wordt gul genoemd. Gedroogde kabeljauw noemt men stokvis, gezouten gedroogde kabeljauw is klipvis.
Vanaf 4 stuks betaal je € 4,50 per stuk in plaats van € 4,95! Vul hieronder 4 of meer in… Keuze uit de volgende saus: Cocktail, Joppiesaus, Knoflooksaus, Piri-pirisaus, Ravigottesaus.
Voor je hart vermijd je het best voedingsmiddelen met veel cholesterol en verzadigd vet zoals boter en worst of spek. Ook andere vleeswaren, sterk bewerkte voeding met veel suiker, frisdrank en te veel zout zijn nefast voor je hart.
Vaker vette vis
Het (vaker) eten van vette vis als Atlantische zalm, haring, makreel of sardines helpt uw cholesterol op meerdere manieren: de vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten, hebben een gunstig effect op de bloeddruk en verlagen het slechte cholesterol.
In (kruiden)thee kunnen plantengifstoffen zitten. Sommige kruidenthee zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.
Gerookte Paling: Gezond & Lekker
Hieronder een aantal gezondheidsvoordelen van gerookte paling: - Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren, vooral EPA en DHA, zijn essentieel voor een gezonde hartfunctie. Ze kunnen helpen bij het verlagen van triglyceriden en bloeddruk, en het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten.
Goed nieuws, want 1 portie van 5 omega 3 vissticks bevat ruim 324 mg Omega 3! Daarnaast zijn vissticks een goede bron van selenium en vitamine B12. Selenium ondersteunt een normale schildklierwerking en zorgt mede voor een goede weerstand.
Waarom is vette vis zoals haring gezond? Vis eten is vooral belangrijk vanwege de vetzuren DHA en EPA. Dit zijn onverzadigde vetzuren die voornamelijk voorkomen in vette vis zoals haring en zalm.