Hoe kan vlees zo goedkoop zijn? Mensen die zo goedkoop mogelijk boodschappen doen, zijn dus met vlees minder geld kwijt. Volgens Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, zit het prijsverschil voor een groot deel in de schaal van het produceren. 'Het aantal dieren per boerderij is erg groot.
Het prijskaartje op het goedkope vlees in de supermarkt is onvolledig. Naast dierenleed brengt de productie van vlees allerlei maatschappelijke kosten met zich mee die deels in geld uit te drukken zijn maar niet in rekening gebracht worden.
De oorzaak van de prijsstijging moet volgens de onderzoekers worden gezocht in een sterkere stijging van de grondstofprijzen voor vlees dan voor vleesvervangers. De marges spelen mogelijk ook een rol, geven ze aan. ProVeg stelt dat de marges op vleesproducten zo'n 8 procent zijn.
Van de top 10 landen met de laagste prijzen bevinden 5 zich in Azië, 2 in Centraal en Zuid-Amerika, 2 in Oost Europa en 1 in Noord -frika. Australiërs hebben de hoogste gemiddelde vleesconsumptie met 111.5kg/persoon. Indiërs de laagste met 4.4kg/persoon.
Naast een verschil in smaak is er ook een duidelijk verschil in prijs. "Vlees bij de slager kost gemiddeld 5 euro per kilo meer dan bij de supermarkt. Bij de biosupermarkt is het vlees vaak nog duurder." Biovlees is dus het duurste.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken (tournedos).
Veganisten en vegetariërs zijn voor het eerst goedkoper uit dan vleesliefhebbers. Nu de vleesprijzen flink stijgen, krimpt de prijskloof met vleesvervangers. Gemiddeld zijn de goedkoopste vleesvervangers zelfs al voordeliger dan de goedkoopste dierlijke producten.
Als je voor een vegetarische maaltijd gaat, is een eitje perfecte vleesvervanger. Niet alleen heb je dit ingrediënt altijd wel in huis, maar je kan er ook nog eens eindeloos mee variëren in recepten. Met een ei in plaats van vlees krijg je zonder enige moeite al je eiwitten, ijzer, B1 en B12 binnen.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders.
Hele kippen zijn goedkoper dan wanneer u bijvoorbeeld de borstfilets, haasjes, dijen en vleugels afzonderlijk inkoopt. Dus hoewel het langer duurt om hele kippen te fileren, kan u toch redelijk wat geld besparen. Met andere woorden: de investering in de tijd rendeert op vlak van het geld dat u ermee bespaart.
In Nederland is het lage btw-tarief 9%. Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!)
Na Nederland zijn Spanje, Duitsland, Polen en Denemarken de grootste exporteurs van vlees in de EU. Nederland is daarbij de grootste exporteur van rund- en kalfsvlees, de tweede exporteur van pluimveevlees (na Polen) en de vierde exporteur van varkensvlees (na Spanje, Duitsland en Denemarken).
Bij rundvlees is het land waar het dier is geboren, waar het is grootgebracht en uiteindelijk is geslacht verplicht om op het etiket te zetten. Op het etiket van onbewerkt vlees van varken, geit, schaap, kip en gevogelte (vers, gekoeld of diepgevroren) moet staan waar het dier is gehouden en waar het is geslacht.
Vlees is duur Maar ook hier valt te besparen: Het vlees is vaak van zeer goede kwaliteit en goedkoper dan in de meeste supermarkten. En kilo kipfilet is even duur als bij de Aldi, maar het vlees van de Islamitische slager is veel steviger, heeft meer smaak en is niet waterig.
Vlees- en zuivelvervangers zijn niet gezond, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Je kunt vanuit gezondheidsoogpunt veel beter gewoon je vlees- en zuivelconsumptie beperken dan helemaal overstappen op plantaardige voeding.
Vegetarisch eten is niet per definitie gezonder dan een eetpatroon met vlees. Maar het omgekeerde is wel aangetoond; voeding met veel vlees is ongezond. Wat ook zo is, is dat vegetariërs vaak slanker en gezonder zijn.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Plantaardig eten is goedkoper
Dierlijke producten als vlees en kaas zijn over het algemeen duurder dan plantaardige producten als groente en fruit. Daarnaast zijn dierlijke producten eigenlijk nog veel te goedkoop: het kan alleen zo goedkoop geproduceerd worden doordat er een intensieve veehouderij is.
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
Wat is wagyu? Wagyu wordt wereldwijd gezien als het beste rundvlees ter wereld, specifieker gezegd A5 wagyu. Dit is een specifieke score die gegeven wordt aan het allerbeste Japanse vlees. Dit vlees komt van koeien van een Japans ras, opgegroeid en geslacht in Japan volgens een specifieke procedure.
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld. Deze Strottarga Bianco werd bedacht door de Oostenrijkse viskweker Gruell.