Tijdens de voorafgaande 10 dagen moet de hond een halskraag op of een rompertje dragen zodat ze absoluut niet aan de wond kan likken of bijten. Tevens is het belangrijk dat u uw hond niet laat zwemmen in deze periode.
Waarom adviseert u om poezen een kraag of rompertje aan te trekken na de sterilisatie? Dat is om de gehechte buikwond te beschermen. Als de poes niet aan de wond kan komen, kan deze rustig genezen. Wij adviseren om poezen de kraag of het rompertje na de ingreep tien dagen lang om te houden.
Hoe lang je hond een medische romper of beschermend shirt nodig heeft na sterilisatie, hangt af van de wond en van je hond. Als de wond klein is en goed geneest, dan kan het beschermend shirt vaak met 2 tot 3 dagen al uit, tenzij je hond aan de wond likt of krabt.
Nazorg bij sterilisatie van uw kat
Om te voorkomen dat uw kat aan de wond gaat likken of bijten, adviseren we uw kat tien tot 12 dagen een kraag of medische romper te laten dragen, totdat de hechtingen eruit zijn.
Een operatiewond is meestal binnen 14 dagen wel voldoende geheeld. Dit is meestal het moment dat de hechtingen verwijderd mogen worden. Sommige honden likken nooit aan een operatiewond, dan is het vaak voldoende om 2-3 dagen een shirt te gebruiken, of zelfs helemaal niet.
Likken van een wond is gevaarlijk
Een wond schoon laten likken door een hond is niet verstandig, sterker nog: laat een hond nooit aan uw wond likken. Een hond likt overal en nergens aan en dus ook aan minder frisse plekken. Daardoor komen er in het speeksel van de hond ook ziekteverwekkende bacteriën voor.
De meeste gehechte wonden zijn na 10-14 dagen genezen. Hoewel het oplossen van de hechtingen veel langer kan duren, is het niet nodig om de hechtingen te verwijderen.
De eerste 10 -14 dagen moet de hond rustig gehouden worden. Dit houdt in dat de hond bij het uitlaten ALTIJD aangelijnd moet zijn. Het is absoluut NIET toegestaan om de hond te laten zwemmen.
De nazorg is van groot belang: zachte kleedjes, een traagschuimkussen, een warmtelamp en natuurlijk veel AANDACHT. Het is belangrijk dat de hond niet aan de wond komt, dit moet goed in de gaten gehouden worden.
De lengte van de mouw moet kort genoeg zijn dat je de rand van de mouw van je overhemd eronder ziet. Bij de schouder en op de bovenarm mag de stof niet rimpelen. De lengte van het jasje is afhankelijk van het model, kortere jasjes zijn nu bijvoorbeeld in de mode.
Om overmatig likken te voorkomen kun je een wond afdekken met een verband of een pet shirt. Belangrijk is dat zowel een verband als een pet shirt goed moet zitten, niet knelt, de wond goed moet bedekken, en verschoond kan worden.
Sommige honden hebben na de castratie een wat tragere stofwisseling. Ook kunnen ze wat rustiger worden, met name in het gedrag naar andere honden toe. Hierdoor zou hij/zij wat dikker kunnen worden. Weeg uw hond regelmatig, zodat u op de gewichtsverandering kunt reageren.
Een kap of kraag zorgt ervoor dat de hond niet bij de operatiewond kan en draagt zo bij aan een goed herstel. Jouw hond kan slapen met een kraag. Er zijn verschillende soorten kragen, waardoor je een geschikte, goed passende kraag voor jouw hond kunt vinden.
Zorg ervoor dat uw hond de eerste vijf tot zeven dagen rustig beweegt. Maak nog geen lange wandelingen en houd uw hond tijdens het uitlaten aangelijnd. Voer daarna de hoeveelheid beweging rustig op. Na 10 tot 14 dagen mag uw hond weer zwemmen.
Een romper houdt de luier op zijn plaats, dit verkleint de kans op lekkage. De drukknopjes aan de onderkant van het rompertje zijn makkelijk bij het verschonen. Een overslagrompertje kan je om je baby heen slaan. Hierdoor hoeft het hoofdje er niet doorheen, dit maakt het aankleden een stuk eenvoudiger.
Sterilisatie bij de man is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Het niet lukken van sterilisatie dat is ongeveer tussen de 1 en 3 op de duizend mannen, die na een sterilisatie een zogenaamde rekanalisatie heeft.
Benchrust. Na sommige operaties is het belangrijk dat je hond de eerste dagen, of zelfs weken, zo min mogelijk beweegt. In deze gevallen wordt 'benchrust' voorgeschreven door de dierenarts. Door je hond in de bench te laten beperk je zijn bewegingsvrijheid en doet hij verplicht rustig aan.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
Situatie na narcose
Het kan echter een tijdje duren voordat alles weer helemaal normaal is. Daarom zijn huisdieren na narcose vaak onrustig en kunnen ze piepen, rillen, jammeren of met de kop zwaaien. Het lijkt alsof uw dier dan pijn heeft. De oorzaak echter van dit gedrag is het uitwerken van de narcose, niet de pijn!
Na 2 weken controleren we de wondgenezing nog even. Rust: om de hond te laten herstellen en de wond te laten genezen is een rustperiode nodig, meestal 10-14 dagen. Uitlaten aan de riem en geen stokken of ballen gooien, maar na een paar dagen mag een wat langere wandeling wel als ze dat zelf wil.
Indien u zeker weet dat u geen nestje van uw hond wilt is sterilisatie op jonge leeftijd de beste keus. Het allerbeste is sterilisatie vóór de eerste loopsheid dus op 6-9 maanden leeftijd of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid. Het zorgt voor een aangenamer en gezondere huisgenoot.
De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar.
Wond sluiten met hechtingen : adviezen voor thuis. Op de Spoedeisende Hulp is uw wond behandeld en gehecht. Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond.
Na een roesje of narcose is het normaal dat uw huisdier dezelfde dag nog wat suf blijft. Ook kunnen sommige dieren misselijk zijn en weinig eetlust hebben. De dag erna hoort hij weer grotendeels opgeknapt te zijn. Houdt uw huisdier in een rustige, comfortabele omgeving waar het niet te koud is.