In drie uitzonderingsgevallen mag er thuisonderwijs gegeven worden: De eerste is als de ouders een trekkend bestaan leiden; De tweede is als er in de omgeving geen school is met jouw levensovertuiging; De derde is als het kind fysiek of psychisch niet in staat is om een school te bezoeken.
Dat kan vanaf het schooljaar 2021-2022 digitaal via het Loket Huisonderwijs. Het Loket Huisonderwijs is een beveiligd digitaal platform waar je als ouders kan inloggen. Daarna kun je je kind(eren) aanmelden voor huisonderwijs.
Thuisonderwijs mag niet.
Om je kind zelf thuis te mogen geven is vrijstelling van de leerplicht nodig. Er zijn drie gevallen waarin dat mogelijk is. De eerste is als je kind psychisch of lichamelijk niet in staat is om naar school te gaan.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
U vraagt toestemming bij de directeur van de school. Dit moet 8 weken of eerder voordat u op vakantie gaat. De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar.
Als ouder betaalt u geen lesgeld voor de basisschool van uw kind. De school kan wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten. Ook moet u betalen voor buitenschoolse opvang (BSO) en voor bepaalde kosten van het overblijven op school (tussenschoolse opvang).
In drie uitzonderingsgevallen mag er thuisonderwijs gegeven worden: De eerste is als de ouders een trekkend bestaan leiden; De tweede is als er in de omgeving geen school is met jouw levensovertuiging; De derde is als het kind fysiek of psychisch niet in staat is om een school te bezoeken.
Alleen als ouders en/of kinderen vrijgesteld zijn van de leerplicht, kunnen ze voor thuisonderwijs kiezen. De Leerplichtwet biedt daartoe twee mogelijkheden; zie artikel 5a en 5b Leerplichtwet.
De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn. Maar zij vallen dan nog niet onder de leerplicht. De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 is geworden. Vanaf dat moment zijn ouders of verzorgers ook strafbaar als zij hun kind thuis houden.
Kan mijn kind vrijstelling krijgen van de leerplicht? Als uw kind tussen 5 en 16 jaar is, moet het naar school. Alleen in bijzondere situaties kunt u vrijstelling krijgen van de leerplicht, bijvoorbeeld bij ziekte of een begrafenis. Dit vraagt u aan de schooldirecteur of de leerplichtambtenaar.
Vraag hulp als je kind niet naar school wil: Praat met de leerkracht of de mentor van je kind. En maak een afspraak met de huisarts, jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Samen kun je bespreken wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind snel weer naar school gaat.
Verlof vanwege godsdienst of levensovertuiging
Een leerling heeft recht op verlof als hij plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging. Per verplichting geeft de school in principe één dag vrij, in verreweg de meeste situaties is dit voldoende.
Leg uit waarom uw kind zo lang vrij moet zijn. De directeur beslist of uw kind vrij krijgt. Meer dan 10 dagen vrij zijn? Dan moet de leerplichtambtenaar toestemming geven.
Komt u er met de school niet uit? Neem dan contact op met het samenwerkingsverband waaronder de school valt. Elk samenwerkingsverband heeft een ouder- en jeugdsteunpunt waar u terecht kunt. Op deze kaart vindt u de samenwerkingsverbanden in Nederland.
Is er geen plek op een openbare school? Dan zorgt de gemeente dat uw kind naar een andere openbare school kan. U kunt samen met de huisarts en de school een oplossing zoeken.
De Leerplichtwet is streng. De wet zorgt ervoor dat ieder kind naar school gaat en op een school staat ingeschreven. Ouders of verzorgers zijn er verantwoordelijk voor dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Ze worden er dan ook op aangesproken als dat niet gebeurt.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.
In Nederland zijn leerlingen van hun vijfde tot hun zestiende jaar leerplichtig. Jongeren tussen de zestien en achttien jaar zonder startkwalificatie zijn kwalificatieplichtig. Zij moeten naar school tot ze een startkwalificatie hebben gehaald.
Er komt géén toezicht op ouders die thuisonderwijs geven. Als ouders in gebreke blijven, grijpt de Raad voor de Kinderbescherming in. Dat kan op basis van artikel 247 van het Burgerlijk Wetboek, dat ouders verplichtingen oplegt op het vlak van verzorging en opvoeding.
De nadelen van Thuisonderwijs
Financiële gevolgen; thuisblijven om les te geven betekent ook dat je niet (of stukken minder) tijd over houdt om te werken. Te veel tijd samen; soms valt het ouders zwaar om 24 uur per dag met de kinderen te zijn zonder tijd voor zichzelf te hebben.
Als je voor huisonderwijs kiest voor je kinderen, dan moet je meewerken aan de controle van de onderwijsinspectie op het huisonderwijs. Je kind moet ook op bepaalde tijdstippen examen afleggen en een getuigschrift behalen. Je kind neemt ook verplicht deel aan de systematische contacten van het CLB.
Thuisonderwijs geeft je de kans om veel meer gekoesterde tijd met je kleintjes door te brengen. Je kunt ze zien leren, hun vaardigheden, interesses en persoonlijkheden ontwikkelen. Er is niemand anders die de kinderen beter liefheeft, begrijpt en ondersteunt dan hun moeder.
In principe is thuisonderwijs in Nederland verboden. Het is in de wet opgenomen dat alle kinderen die leerplichtig zijn -dus vanaf 5 jaar- naar school moeten.