Herten moeten steeds ruwvoer, proper water en een zoutliksteen tot hun beschikking hebben. Goed ruwvoer is bijvoorbeeld hooi of gras en kruiden zoals klavers, paardenbloemen en weegbree.
Het hoofd moet uitgestrekt zijn en iets omhoog wijzen. Op deze manier kan het het makkelijkste drinken.
Dit houdt in dat het dier alleen planten eet. Denk hierbij aan bramen, twijgen, besjes, kruiden, bladeren en paddenstoelen. Omdat reeën veel planten eten, drinken ze niet veel. Het water uit de planten is meestal voldoende voor ze.
Wat eet het ree? Het ree eet voornamelijk plantaardig voedsel. Hij eet vooral bladeren, twijgen en scheuten van struiken en bomen. Ook vruchten (bramen, bessen), kruiden, grassen en landbouwgewassen (bieten, granen en krop gewassen) eet hij graag.
Reeën drinken weinig. Het ree heeft aan het vocht dat in het voedsel aanwezig is voldoende. Slechts in extreem droge perioden ziet men de reeën wel naar de waterkant gaan drinken.
Brood, en vooral vers brood, is eigenlijk niet goed voor herten. Het zijn herkauwers en door het herkauwen kan het brood in de maag gaan gisten. Dit is ook de vermoedelijke doodsoorzaak geweest van de bok die eind 2012 overleed. Geef dit dus met mate en gebruik alleen oud niet beschimmeld brood.
De ree verblijft overdag vaak in zijn “leger”, dit is de naam van de slaapplaats. Deze is vaak te herkennen aan een ovale plek onder de boom, alsof iemand hier de grond heeft staan harken. Soms heeft de ree zijn “leger” in een kuil of onder een omgevallen boom.
Geen brood aan herkauwers
Bij herkauwers zoals schapen, geiten en herten kan brood dus in de keel gaan klonteren waardoor de dieren kunnen stikken. Wanneer het de dieren wel lukt om het brood door te slikken, dan kan er ook nog een gasophoping in de pens ontstaan waardoor ze dood kunnen gaan.
Het damhert eet uitsluitend plantaardig voedsel. Het voedt zich met grassen, biezen en kruiden, aangevuld met jonge (boom)bladeren, dennen- en sparrennaalden, bessen, eikels, beukennoten, granen, wortelen en 's winters schors, hulst en heide.
Je stelt het diertje dan ook absoluut niet op zijn gemak door het te aaien. Het is een wild dier dat door de angst en stress zelfs kan overlijden. Daarnaast breng je op deze manier mensengeur over op het jong, waarna de kans bestaat dat moederhert het jong verstoot.
In Nederland leven drie verschillende soorten herten: reeën, damherten en edelherten. Reeën zijn de kleinste herten in Nederland en edelherten de grootste. Een mannetjeshert wordt gewoon een hert genoemd. Alleen bij reeën noem je het mannetje een bok en een vrouwtje een geit.
Een vrouwtjeshert noem je een hinde. Een hinde is wat kleiner en heeft geen gewei maar ze is wel slank en elegant. Een jong hert heet een kalfje.
Als je toch een wild dier aanrijdt, ben je verplicht de politie te bellen. Doorrijden is strafbaar. De politie regelt vervolgens dat een faunabeheerder het gewonde dier opspoort of het dode dier opruimt. Je mag het aangereden wild nooit naar huis meenemen of aan iemand anders geven.
Een Vliegend Hert /Jägerbom is een cocktail die bestaat uit een combinatie van een energiedrank zoals Red Bull en Jägermeister. De combinatie is zeer populair in Scandinavische landen, maar begint ook in Nederland bekender te worden, met name onder studenten.
De vraag is alleen hoelang hier nog damherten rondlopen. De dieren staan niet op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst. Volgens onafhankelijke wetenschappers bestaat de kans dat de dieren, gezien hun grootte en gedrag, zeer ernstig letsel bij mensen kunnen veroorzaken.
Edelherten zijn planteneters, ook wel herbivoren genoemd. Ze eten onder andere gras, heide, boomschors, knollen, wortels, vruchten, zaden, en nog veel meer.
In Nederland heeft het edelhert geen natuurlijke vijanden, in andere landen zijn dat wolven en bruine beren. Andere bedreigingen zijn wegen, rasters en de jacht.
Een axishert kost ongeveer 1200 euro. Een bruin edelhert koop je vanaf 200 euro, witte dieren kosten 500 tot 1000 euro. Een bruin sikahert koop je vanaf 75 euro. Een damhert kost 50 tot 250 euro.
Jazeker. Herten zijn hele goede zwemmers. Het winterhaar bevat tevens zoveel lucht, dat het drijfvermogen geeft en het zwemmen gemakkelijk maakt.
Herten hebben een voorkeur naar goed verteerbaar ruwvoer en eten door de dag heen op meerdere momenten. Dit komt doordat de pens van een hert relatief klein is. Een hert van circa 25 kilo eet in 24 uur tijd circa 1,5 kilo voedsel.
Wat past goed bij hert
Het gaat goed samen met de meeste groenten, vooral wortelgroenten zoals aardappelen, wortelen, pastinaken, rapen, koolrapen, bieten, zoete aardappelen en uien. Andere groenten die goed samengaan met hertenvlees zijn broccoli, bloemkool, kool, sperziebonen, maïs, erwten en tomaten.
Voor reeën is voor elk volwassen dier een oppervlakte van 1.000 m² nodig en voor elanden zijn het 10.000 m² per volwassen dier. Binnenverblijf: Kleine hertachtige: Tenminste 3 m² per dier. Middelgrote hertachtige: Tenminste 4 m² per dier.
Planten met de kleinste kans op schade zijn: narcissen, Daphne, Laurus nobilis, Echinops, Kniphofia, Buddleja, Primula, rabarber en Nerine. 100 soorten hebben meer dan 40% kans op schade. Planten met de grootste kans zijn: tulpen, rozen, Muscari, geraniums, Ilex, pronkbonen, frambozen, Camellia en Rhododendron.
Van nature zijn de herten dagdieren. Omdat overdag het onrustig is door wandelaars en fietsers zijn de herten steeds meer 's nachts actief. Dat wil niet zeggen, dat ze overdag niet meer te zien zijn. Je moet wel goed kijken en heel rustig en stil zijn.
Edelherten zijn zowel overdag als 's nachts actief en rusten bij voorkeur uit in een jong, dicht bos.